ESM: Αυτά είναι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα εξεταστούν στις 23 Ιανουαρίου (έγγραφο)

ESM: Αυτά είναι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα εξεταστούν στις 23 Ιανουαρίου (έγγραφο)

Την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους δρομολογεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM),

θέτοντας προτάσεις προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Τρεις ημέρες αργότερα στις 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί το Eurogroup με πρώτο θέμα την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία όπως είναι γνωστό εγκρίθηκαν από το Eurogroup στις Δεκεμβρίου 2016.

Με την απόφαση αυτή, ο ESM επαναδρομολογεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του (τα οποία είχαν παγώσει μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για διανομή εκτάκτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα του 2016).

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες σχετικά θα μετακυληθούν στην Ελλάδα. Αναλυτικά το Δ.Σ. του ESM θα εξετάσει τους κανόνες που ισχύουν για κάθε ένα από τα ακόλουθα μέτρα:

1.Την ανταλλαγή των ομολόγων μέσω των οποίων θα αντικατασταθούν οι εκδόσεις κυμαινόμενου επιτοκίου (που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με νέες εκδόσεις με σταθερού επιτοκίου. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν σε σταθερές τιμές, θα μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου για την Ελλάδα.

2. Ανταλλαγή επιτοκίων. Ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων για να σταθεροποιηθεί το κόστος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα και να μειωθεί ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3. Υπόλοιπη Χρηματοδότηση. O ESM θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μακπροπρόθεσμα έτσι ώστε να ταιριάζουν με την ωριμότητα των ελληνικών δανείων. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος των επιτοκίων για την Ελλάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter