ESM: Μετά το καλοκαίρι αναμένεται η δεύτερη δόση

ESM: Μετά το καλοκαίρι αναμένεται η δεύτερη δόση

Μετά το καλοκαίρι θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινα το Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Αυτό  αναφέρει νέο ενημερωτικό σημερινό σημείωμα του ESM, το οποίο υπογράφεται από τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, η εκταμίευση της δόσης θα γίνει σε δύο φάσεις, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εθνικών διαδικασιών, και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ.

Θα υπάρξει μία ακόμη εκταμίευση, ύψους 0,8 δισ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τους οφειλέτες του, μετά το καλοκαίρι, αλλά αυτή θα δοθεί «εφόσον η Ελλάδα έχει κατορθώσει, με δικούς της πόρους, να καθαρίσει σημαντικό μέρος των οφειλών της», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων του Ιουλίου, θα συμβάλλει στην πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ταμειακού «μαξιλαριού».

«Οι εξελίξεις της β’ αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν.

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της Ελλάδας προκειμένου να βγει στις αγορές ώστε να μπορέσει να πετύχει την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα» αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του ESM.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter