Εσωκομματικό ….ΑΣΕΠ για μια θέση βουλευτή στο ΚΙΝΑΛ

Εσωκομματικό ….ΑΣΕΠ για μια θέση βουλευτή στο ΚΙΝΑΛ

«Κάνε αίτηση υποψηφιότητας για βουλευτής. Μπορείς!». Κάπως έτσι  σκιαγραφείται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η νέα διαδικασία, πιο  «ανοιχτή», για  τη διαμόρφωση της λίστας υποψηφιοτήτων του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού  των πολιτικών φορέων, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να θέλει να ξεχωρίσει και προβάλλει  τεχνοκρατικές λύσεις επιλογής βουλευτών, σαν να πρόκειται για προσέλκυση προσοντούχων στελεχών  από …εταιρεία, ή για ένα ιδιότυπο πολιτικό σκάουτινγκ… Αλλωστε, ο επικεφαλής ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ Βαγγέλης Αργύρης έθεσε σαν στόχο η Χαριλάου Τρικούπη να  επαγγελματοποιήσει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων ώστε να διασφαλισθεί ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες. Στόχος, όπως σημείωσε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (20.3.2022) να «ελαχιστοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο την κομματική διχόνοια και τις συγκρούσεις»….

Πάντως, τόσο τα στελέχη που συγκροτούν την Επιτροπή Ψηφοδελτίων όσο και οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην ΚΠΕ αποτυπώνουν την προσπάθεια της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να κρατήσει ισορροπίες με τις εσωκομματικές τάσεις και με τα στελέχη των πολιτικών κινήσεων που συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη συνοχή και την ενωτική πορεία του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, ανέφερε με έμφαση τους πολιτικούς φορείς και κινήσεις  που συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής, γνωρίζοντας τη σημασία της μείωσης των εσωτερικών τριβών, με το βλέμμα στις εκλογές που αργά ή γρήγορα (είτε πρόωρα είτε με τη λήξη της τετραετίας, το 2023) θα  προκηρυχθούν.  Είναι χαρακτηριστική αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ, την  Ανανεωτική Αριστερά και τα κινήματα της Οικολογίας  που, όπως είπε, «έχουν μία πολιτική αξιών που δεν εξυπηρετεί στενά κομματικά συμφέροντα, αλλά αποδίδει υψηλή σημασία στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας». Για να συμπληρώσει: «Το δικό μας υπόδειγμα είναι μία απάντηση στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, η  ενδοκομματική ισορροπία  αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην επιλογή των προσώπων που ορίστηκαν για να πλαισιώσουν  την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη (συμμετέχει και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης).

 Στην επιτροπή μετέχει και ο Γιώργος Κουτρουμάνης αλλά και ο Μανώλης Οθωνας εκ των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά. Παράλληλα, μετέχει η  Πωλίνα Λάμψα που έχει κατά καιρούς αναλάβει σημαντικές  κομματικές και πολιτικές θέσεις κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Πωλίνα Λάμψα βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, έχοντας διατελέσει στενή συνεργάτης του ως σύμβουλος για διεθνή θέματα και ζητήματα κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, μετέχει ο  δικηγόρος Αγγελος Καραχάλιος είναι στενός συνεργάτης του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου. Αξιοσημείωτο είναι  ότι έχει ρόλο και ο Νίκος Τσούκαλης από τον χώρο των στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς (προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ).

Μέλος της Επιτροπής ψηφοδελτίων ορίστηκε και η  Γεωργία Καζά,  που είναι κοντά στην ΕΔΕΜ ( Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης-  πολιτικός φορέας που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ και έχει πρόεδρο τον Απόστολο Πόντα). Η Γεωργία Καζά έχει εκλεγεί σε διάφορες θέσεις- μετά τις εσωκομματικές  εκλογές των τοπικών οργανώσεων το καλοκαίρι του 2018, μετείχε μαζί με άλλα στελέχη (Κ.Αλεξάκος, Κ.Ασημακόπουλος, Δ.Στάμου, Δ.Καρύδης, Γ.Σταματόπουλος) στη γραμματεία του Τομέα Επικοινωνίας, ενώ στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2019 εκλέχτηκε μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Αργύρης, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να διευρύνει και να  εκσυγχρονίσει τα κριτήρια στην αναζήτηση του ΚΙΝΑΛ για κατάλληλους υποψηφίους. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θέλει να ανοίξει τη διαδικασία  πέρα από τα μέλη του κόμματος και στο ευρύτερο κοινό. Όπως σημειώνει, «το επιζητά η κοινωνία και οφείλουμε να απαντήσουμε σε αυτό. Να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών και ημετέρων και να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς και άξιους να εκπροσωπήσουν την πολιτική μας και τους πολίτες στο Κοινοβούλιο».

Το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να προσελκύσει «ανθρώπους ικανούς, άξιους με ευρύτερες κοινωνικές αναφορές», θέτοντας μεταξύ άλλων κριτήρια  μορφωτικά ηλικιακά, γεωγραφικά, κοινωνικά. Αναζητά υποψηφιότητες και εκτός των  μελών και φίλων του κόμματός μας, αντιπροσώπευση  σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και επιδιώκει την « κατά 50% τουλάχιστον ανανέωση των προσώπων των προηγούμενων ψηφοδελτίων» και την «κατά 30% τουλάχιστον συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών, πάντα μετά και από την έγκριση της Επιτροπής».

Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Η Χαριλάου Τρικούπη προχωρά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ηδη, η  Επιτροπή καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, μέλος ή φίλο του ΚΙΝΑΛ να εκδηλώσει ενδιαφέρον υποβάλλοντας αίτηση υποψηφιότητας και ένα σύντομο βιογραφικό στο email της Επιτροπής Ψηφοδελτίων: eargirispsifodeltia@gmail.com . Υπάρχει ειδική  σελίδα στον ιστότοπο του ΚΙΝΑΛ με πιο αναλυτικές πληροφορίες

Παράλληλα, η Επιτροπή, όπως επεσήμανε στην εισήγησή του στην ΚΠΕ ο Βαγγέλης Αργύρης :

-θα δέχεται και προτάσεις για υποψηφίους που θεωρούνται από κάποιους ως αυθεντίες και κατάλληλους να μπουν στα ψηφοδέλτια.

-κατά προτεραιότητα, απευθύνεται  σε όλους τους υποψηφίους των προηγούμενων εκλογών και επικοινωνεί με τον καθένα ξεχωριστά για διερεύνηση της ένταξής τους στο μητρώο υποψηφίων.

Ετσι, θα δημιουργηθεί (ύστερα και από ενημέρωση των τοπικών οργανώσεων) το πρώτο μητρώο υποψηφίων προς ένταξη στις λίστες των ψηφοδελτίων. Τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν από την Επιτροπή και θα δοθούν για έγκριση στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και στα συλλογικά κομματικά όργανα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση , στο πλαίσιο περιφερειακών συνεδρίων, προς την κοινωνία των πολιτών για να συγκροτηθεί με τη συμβολή της το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ. Επιδιώκει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο , «για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος» που, όπως σημειώνει ο Νίικος Ανδρουλάκης,  «εξελίσσονται σε μόνιμες παθογένειες ακόμα και μετά τη δεκαετή συντριπτική εμπειρία της οικονομικής κρίσης». Κεντρική θέση στην διαμόρφωση της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης του ΚΙΝΑΛ θα έχει ο πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  που τίθεται επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία, In Social.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter