ΕΣΠ για νησίδα Έβρου: Έχουν ευθύνη οι αρχές – Εκτός λογικής ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα

ΕΣΠ για νησίδα Έβρου: Έχουν ευθύνη οι αρχές – Εκτός λογικής ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Έβρου, δηλαδή της ομάδας των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα επί μέρες.

Το ΕΣΠ έχει αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας, έχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE) από το 1991, μέλος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τα Παιδιά που έχουν Χωριστεί από τις οικογένειες τους (SCEP) ενώ συμμετέχει και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) από το 1999.

Μετά την παραδοχή του γεγονότος πως η νησίδα στο μεγαλύτερο κομμάτι της είναι ελληνική καθώς λόγω της καθίζησης των νερών του ποταμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται αμμονησίδα στην τουρκική πλευρά το ΕΣΠ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «προκύπτει η παραμονή τους και στο ελληνικό τμήμα της ίδιας νησίδας».

Υπενθυμίζεται πως χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες και μια ερώτηση επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραδεχθούν ότι η περίφημη νησίδα στον Έβρο και Ελληνική.

Υπογραμμίζει εντόνως τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς κάνοντας λόγο για πιέσεις που δέχτηκαν οι πρόσφυγες και καταγγέλοντας ότι «είναι έτσι εκτός λογικής, ως προς την υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, οι ισχυρισμοί ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα της νησίδας και δεν πάτησαν στο ελληνικό τμήμα της επί σχεδόν ένα μήνα παραμονής τους σε αυτήν».

Τέλος ενημερώνει πως έχει κατατεθεί αίτημα εκταφής από τους γονείς της πεντάχτρονης Μαρίας που έχασε τη ζωή της εξαιτίας της καθυστέρησης της διάσωσης των προσφύγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της υποστήριξης των 38 προσφύγων, που κατήγγειλαν αρχικά επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία, και στη συνέχεια περισυνελέγησαν στον Έβρο στις 15-8-2022, και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του για το ζήτημα αυτό[1], επιθυμεί να επαναλάβει ότι η αποστολή του και ο ρόλος του είναι να συνδράμει και να εκπροσωπεί ανθρώπους σε κίνδυνο, οι οποίοι αναζητούν ασφάλεια και άσυλο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό συνέδραμε τους συγκεκριμένους πρόσφυγες ήδη από τις 20-7-2022, με απεύθυνση, κατ’ αρχάς, στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και στη συνέχεια με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αποφάσεις K.A. και B.S.)[2], ενώ στις 30/9/2022 προχώρησε, εντός της δοθείσας προθεσμίας, στην κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον τόσο των Τουρκικών όσο και των Ελληνικών αρχών για παραλείψεις και ενέργειές τους που έθεσαν σε κίνδυνο ή ακόμη και μπορεί να στέρησαν ανθρώπινες ζωές.

Η σχετική δε ευθύνη και των Ελληνικών αρχών προκύπτει και από το πρόσφατα δημοσιευθέν έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας[3], σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη νησίδα τέμνεται από την Ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή, «δημιουργώντας το ελληνικό και τουρκικό τμήμα αυτής».

Είναι έτσι εκτός λογικής, ως προς την υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, οι ισχυρισμοί ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν μόνο στο τουρκικό τμήμα της νησίδας και δεν πάτησαν στο ελληνικό τμήμα της επί σχεδόν ένα μήνα παραμονής τους σε αυτήν. Επισημαίνεται δε ότι, από στοιχεία που έχουν υποβληθεί προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και έχουν δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης[4], προκύπτει η παραμονή τους και στο ελληνικό τμήμα της ίδιας νησίδας, που απέχει μόλις λίγα μέτρα από τις συντεταγμένες που είχαν αρχικά δοθεί στις Ελληνικές αρχές.

Το ΕΣΠ προέβη δε στις άνω ενέργειες σύμφωνα με τον καταστατικό του σκοπό προστασίας των προσφύγων, παρά τις πιέσεις, τόσο προς τους ίδιους τους πρόσφυγες (για τις οποίες έχει σχετικά υποβληθεί έγγραφη αναφορά στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές), όσο πιθανόν και προς συνεργαζόμενες οργανώσεις για την εκμαίευση δηλώσεων συγγνώμης.

Περαιτέρω, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνουμε ότι, για λογαριασμό και σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων της 5χρονης Μαρίας που θάφτηκε στη συγκεκριμένη νησίδα, κατατέθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές αίτημα εκταφής, χωρίς, όπως είναι εύλογο, να είναι δυνατό να γνωρίζουν και οι ίδιοι οι γονείς, το ακριβές συνοριακό καθεστώς του συγκεκριμένου σημείου.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατανοεί την ευαισθησία εθνικών ζητημάτων και ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα υπό τη συγκεκριμένη σημερινή συγκυρία. Δεν μπορεί όμως, ιδιαίτερα και μετά τα πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια, παρά να υπερασπίζεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατη αξία, στο πλαίσιο του έργου του, με σεβασμό στο Διεθνές, Ενωσιακό και Εθνικό Δίκαιο.

[1][1] Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «Δήλωση του ΕΣΠ σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων για την υπόθεση των 38 προσφύγων», 23/9/2022

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «Ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες», 31/8/2022.

[2] Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ενημερωτικό Σημείωμα, 1/9/2022

[3] Έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 6/10/2022,

[4] Εφημερίδα των Συντακτών, 25/7/2022

Διαβάστε επίσης: 

Κυβερνητική παραδοχή: Η νησίδα στον Έβρο στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ελληνική

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Έβρο – Τίνος είναι κύριε Μηταράκη η νησίς;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον κίνδυνο της ζωής και για τους θανάτους προσφυγόπουλων στον Έβρο;

Κύθηρα: Μαρτυρία πρόσφυγα στο documentonews.gr – «Αν μας έπιαναν στο Αφγανιστάν θα μας σκότωναν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter