Κυβέρνηση ΝΔ: Έσπειρε ξενοφοβία, θερίζει προβλήματα

Κυβέρνηση ΝΔ: Έσπειρε ξενοφοβία, θερίζει προβλήματα

Η κυβέρνηση, δείχνοντας απροετοίμαστη και αδυνατώντας –δέσμια των επιλογών της– να δώσει λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αποτυγχάνει και «μέσα» και «έξω»

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται στο σημαντικότερο προς το παρόν –μέχρι να ανακύψουν οι αντιφάσεις στην οικονομία– πρόβλημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που μέσα από τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και την πολιτικοϊδεολογική της στενότητα το μετατρέπει σε μείζον ζήτημα που τείνει να διχάσει την ελληνική κοινωνία ενώ προκαλεί και εσωκομματικούς κραδασμούς.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, η πολιτική της κυβέρνησης:

-Διόγκωσε το υπαρκτό πρόβλημα καθώς έπειτα από σειρά συσκέψεων και συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, του υπουργικού συμβουλίου και της διυπουργικής επιτροπής το αποτέλεσμα είναι ότι τα νησιά ασφυκτιούν με 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο «κολαστήριο της Μόριας», όπως το αποκαλούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε φτάσει τους 5.500 ανθρώπους, τώρα φιλοξενούνται περί τα 17.000 άτομα, στη δε Σάμο περί τις 6.500.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις διευθύνσεις του και διέλυσε τη δομή που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις γενικές γραμματείες, όπως και τις υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

-Δεν κινήθηκε έγκαιρα, παρά τις μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας, με αποτέλεσμα και οι δομές στην ενδοχώρα να ξεχειλίζουν ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες. Φυσικά αποδείχτηκε ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν φυλάσσονται.

-Με τη μακρά προεκλογική προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το υπόστρωμα για ξενοφοβικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Στην ενδοχώρα όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες και μετανάστες δεξιές και ακροδεξιές μειοψηφίες κάνουν διαγωνισμό ξενηλασίας υπό την κάλυψη νεοδημοκρατών δημάρχων και περιφερειαρχών.

-Δείχνει την ανακολουθία μεταξύ προεκλογικής ρητορικής και μετεκλογικής συμπεριφοράς. Οψίμως οι κυβερνητικοί παράγοντες συνειδητοποίησαν ότι το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις καταγγελίας της «ιδεοληπτικής αριστερής κυβέρνησης» και ότι είναι «διεθνές και γεωπολιτικό ζήτημα» και δεν φταίνε οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η ζημιά όμως έχει γίνει: ένας κόσμος που ήταν ευεπίφορος σε ρατσιστικά μηνύματα διαπαιδαγωγήθηκε κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

-Επηρεάζει την ούτως ή άλλως φοβική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν, σε σημείο που διακινδύνευσε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

-Γίνεται εντέλει εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ καθώς αυξάνονται οι αιτιάσεις κατά της ανεπάρκειας του «επιτελικού κράτους» και παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορές της εθνικιστικής και ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ αφενός, την οποία εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς, και των εκπροσώπων της μετριοπαθούς Δεξιάς αφετέρου (όσων έχουν απομείνει), την οποία φιλοδοξεί να εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε κορυφαίο επίπεδο ήδη προκάλεσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών –του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου– ενώ έχει εξαφανίσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο για το ποιος έχει την ευθύνη της μετεγκατάστασης από τα νησιά, μέχρι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε καπέλο σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος φυσικά δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ξενηλασία

Η σημαντικότερη συνέπεια της αβελτηρίας της ΝΔ ίσως είναι ότι για πρώτη φορά εκδηλώνονται μαζικά στην ελληνική κοινωνία σε τέτοια έκταση ρατσιστικά και ξενοφοβικά αισθήματα και συμπεριφορές.

Οι ξενοφοβικές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και η ανοχή που επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω των ισορροπητικών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποδομούν ό,τι είχε απομείνει από το φιλελεύθερο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η νεοφιλελεύθερη ηγεσία τάσσεται στο εξωτερικό υπέρ της παγκοσμιοποίησης – παρωχημένα μάλιστα, σαν να έχει χάσει τις εξελίξεις από την αναδίπλωση στα εθνικά σύνορα και στις προστατευτικές πολιτικές στην οικονομία.

Ο αρχηγός της ΝΔ πηγαίνει στις δυτικές πρωτεύουσες και μιλάει για τον πολιτισμό της συνύπαρξης και της ανοχής. Θέλησε μάλιστα πριν από έναν χρόνο να βγει μπροστά στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για αποβολή του Ορμπάν, επειδή εκείνος σε κεντρικό επίπεδο θέλησε να κάνει ό,τι δηλώνουν τώρα οι μισοί βουλευτές του: «να προστατεύσει τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των πολιτών του από την απειλή που συνιστούν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες».

Στα καθ’ ημάς, όμως, με τη σκλήρυνση της πολιτικής στο προσφυγικό και με την ανοχή που δείχνει στη ρητορική των ακραίων υποθάλπει την ξενηλασία. Στην ίδια λογική κινείται και το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ψήφισε για το άσυλο και κάνει δύσκολη τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, παρότι βουλευτές όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη κάνουν προσπάθειες να το εμφανίσουν απλώς ως εφαρμογή του νόμου και της τάξης.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμως έχει πει στην εκδήλωση του Athens Democracy Forum και τη συζήτηση που είχε με τον Ρότζερ Κοέν των «New York Times» ότι «το μήνυμα προς τους μετανάστες είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τους δεχτεί και να τους φιλοξενήσει». Σημαντικό ποσοστό των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι απειλή και πρέπει να σφραγιστούν τα σύνορα, ακόμη κι αν χαθούν ζωές. Το είχαν διατυπώσει ευθαρσώς πριν από μερικά χρόνια ο Θανάσης Πλεύρης και ο Αδωνης Γεωργιάδης και μάλλον δεν άλλαξαν άποψη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter