Εσπερινά Λύκεια: Τον Σεπτέμβριο συζητούνται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Εσπερινά Λύκεια: Τον Σεπτέμβριο συζητούνται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Toν προσεχή Σεπτέμβριο θα εισαχθούν προς συζήτηση στο Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης 95 μαθητών και γονέων Εσπερινών Λυκείων κατά του πρόσφατου νόμου 4777/2021 που καθιερώνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση του μπόνους του 1% για τους μαθητές αυτούς επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων.

Όπως αναφέρουν στις αιτήσεις τους οι προσφεύγοντες, τα Εσπερινά Λύκεια αποτελούν εδώ και δεκαετίες «θεσμό αντισταθμιστικής παρέμβασης της Πολιτείας». Όπως εξηγούν, όσοι δεν κατορθώνουν για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους να ολοκληρώσουν τη Λυκειακή εκπαίδευση, «έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν απολυτήριο Λύκειο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση». Επιπλέον στα εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές και εργαζόμενοι διαφόρων ηλικιών – ανήλικοι και ανήλικες – που αντιμετωπίζουν «καθημερινά αντιξοότητες τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και οικογενειακό», ενώ «προσπαθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον ενώ έχουν μειωμένο χρόνο για μελέτη και οικονομική αδυναμία να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια».

«Δυστυχώς όμως αντί να επιβραβευτούμε από την πολιτεία τιμωρούμεθα και υφιστάμεθα δυσμενή διάκριση…» επισημαίνουν.

Κατά τους προσφεύγοντες, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις, «να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί τους συνολικού αριθμού των εισακτέων».

Ωστόσο οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις με την κατάργηση αυτού του μπόνους σε συνδυασμό με την καθιέρωση ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα ημερήσια και εσπερινά Λύκεια, «ακυρώνουν τις ελπίδες αυτών των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ παράλληλα «μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σε ότι αφορά την κατάργηση του 1% η πολιτεία ουσιαστικά εξισώνει τους μαθητές των εσπερινών Λυκείων με αυτούς των ημερήσιων και δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «ειδικά κατηγορία μαθητών», ενώ όπως αναφέρουν παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση.

Ακόμη, σημειώνουν οι γονείς ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), όπως επίσης και ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτίμησής τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021. Επομένως το γεγονός ότι υπήρξαν αλλαγές στη μέση της σχολικής χρονιάς έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει «άμεσος κίνδυνος να αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter