«Εστία»: Συγκυβέρνησις Μητσοτάκη – Σημίτη

«Εστία»: Συγκυβέρνησις Μητσοτάκη – Σημίτη

Για «συγκυβέρνηση» Μητσοτάκη-Σημίτη έκανε λόγο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», την Τετάρτη 5/8/2020 σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό και περιγράφοντας περιστατικά παρασκηνίου.

Όπως αναφέρει η δομή του νέου σχήματος είναι ένα μίγμα που συμπεριλαμβάνει την κεντροαριστερά, τύπου «συγκυβέρνηση» Μητσοτάκη-Σημίτη.

Σας παραθέτουμε το πρωτοσέλιδο άρθρο της:

Συγκυβέρνησις Μητσοτάκη – Σημίτη

Τσακλόγου: Ο άνθρωπος που ξέσπασε σε κλάματα ενώπιον του Τόμσεν τώρα υπουργός με χαρτοφυλάκιο την κοινωνική ασφάλιση για να εφαρμόσει το μνημόνιο Πισσαρίδη

Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν προ εβδομάδος.

Το πρώτο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη-Γεννηματά. Στον προθάλαμο του γραφείου του πρωθυπουργού ανέμεναν υπομονετικά το τέλος αυτής τα επικοινωνιακά επιτελεία των αρχηγών: Πέτσας, Πελώνη, Τσιόδρας κ.α από τη ΝΔ , Χρηστίδης, Βλάχος από το ΚΙΝΑΛ.

Όταν τέλειωσε η συνάντηση ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Πάνος Βλάχος σκεπτόμενος πως στο ίδιο επιτελείο ανήκει και ο λογογράφος του πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης σχολίαζε μεγαλόφωνα: «Μα όλοι αυτοί πλην Πέτσα είναι κεντροαριστεροί, όλοι ΠΑΣΟΚ είναι!». Λίγες ημέρες αργότερα δημοσιογράφος μητσοτακικών αποχρώσεων που τώρα ασχολείται με εκτυπωτικές επιχειρήσεις έλεγε με χιούμορ στον πρωθυπουργό κατά την αναχώρηση του από το γραφείο του: «Φεύγω για Χαριλάου Τρικούπη. Πάω να βρω και άλλους πασόκους εκεί! Όσους έχεις εδώ είναι…λίγοι !».

Η αλήθεια είναι πως μετά και τον χειρουργικό ανασχηματισμό Μητσοτάκη η πεποίθηση αυτή ενισχύεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αποτέλεσε στο πρώτο της σχήμα ένα μείγμα μητσοτακικών, σαμαρικών (Άδωνις, Βρούτσης, Μηταράκης) αυτόνομων (Κεραμέως, Δένδιας, Σταϊκούρας, Κικίλιας) και κεντροαριστερών (Γεραπετρίτης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Χρυσοχοίδης, Λιβάνιος) Υπουργών μετά και τον ανασχηματισμό μετεξελίσσεται σε κάτι άλλο: Σε συγκυβέρνηση Μητσοτάκη- Σημίτη.

Η πτέρυγα του Αντώνη Σαμαρά διατηρεί μεν τα ερείσματα της στο σχήμα αλλά αποδυναμώνεται. Το κούρεμα των αρμοδιοτήτων των Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση (τους αφαιρούνται επενδύσεις, ΣΔΙΤ, συντάξεις) είναι σαφές μήνυμα. Αντιθέτως η ομάδα Σημίτη με την υπουργοποίηση του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αναλαμβάνει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης ενισχύεται.

Τα δύο πρόσωπα του ανασχηματισμού ο υπερφιλελεύθερος τσάρος της οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης με αρμοδιότητα τις υπό περιστολή κρατικές δαπάνες και ο κεντροαριστερός -μέλος της ομάδας Πισσαρίδη- Πάνος Τσακλόγλου την συμπόρευση αυτών των δύο ρευμάτων του μητσοτακικού και του σημιτικού, σηματοδοτούν.

Συμπόρευση που ενισχύεται από το γεγονός ότι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στον ελληνοτουρκικό διάλογο που αρχίζει στην Άγκυρα αναλαμβάνει με απόφαση του πρωθυπουργού ο συνταξιούχος Πρέσβης, διοικητής της ΕΥΠ επί Κώστα Σημίτη, Παύλος Αποστολίδης.

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε σε δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από χρόνια, μπορεί να καμαρώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει φανερούς ή σκιώδεις ρόλους υπουργών στους κάτωθι συνεργάτες του ή προσωπικότητες που απηχούν τις θέσεις του:

Προεδρία της Δημοκρατίας: Κατερίνα Σακελλαροπούλου (είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης Παπακωνσταντίνου ως μέλος του ειδικού δικαστηρίου)

Τράπεζα Ελλάδος: Γιάννης Στουρνάρας (δεύτερη εξαετία)

Υπουργείο Εξωτερικών: Θάνος Ντόκος (ΕΛΙΑΜΕΠ- σύμβουλος Ασφαλείας) Χρήστος Ροζάκης (μετέχει σε συσκέψεις Μαξίμου) Παύλος Αποστολίδης (διάλογος με Τουρκία)

Δ.Ν.Τ: εκπρόσωπος Ιωάννης Μασουράκης (γνωστός για τις «εύστοχες» προβλέψεις του επί Μνημονίων)

Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος (γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη) Θόδωρος Λιβάνιος (Συνεργάτης Γιώργου Καμίνη)

Ζητήματα θεσμών: Νίκος Αλιβιζάτος (μετέχει στην επιτροπή 2021 και σε επιτροπή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης)

Επιτελικό κράτος: ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κοντογεώργης

ΕΡΤ: Φίλιος Στάγκος, Άρης Τόλιος

Επιτροπή Πισσαρίδη: Νίκος Καραμούζης, Διομήδης Σπινέλης, Πάνος Τσακλόγλου .

Μόνο ο… Γιώργος Πανταγιάς έχει μείνει αναξιοποίητος! Η κυριαρχία Σημίτη σε όλα τα καθοριστικά πόστα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον πλήρης. Και όταν δεν διορίζεται σημιτικός σε δημόσια θέση, η επόμενη επιλογή είναι από άλλη συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ. Όπως ο προτεινόμενος νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Πελαγίδης, τέως βενιζελικός.

Η υπουργοποίηση του Πάνου Τσακλόγλου στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου το 2010, συμβούλου των κυρίων Παπαδήμου και Στουρνάρα το 2012-2014 επισφραγίζει την κεντροαριστερή κατεύθυνση της κυβέρνησης για την οποία έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός με τις επανειλημμένες αναφορές του στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γκέχαρντ Σρέντερ, τον Αντώνη Τρίτση, τον Αλέξανδρο Σβώλο, τον Δημήτρη Γληνό, τον Ευάγγελο Παπανούτσο, την Άννα Διαμαντοπούλου κ.α

Το μέλος της ομάδος Πισσαρίδη κύριος Τσακλόγλου. εντέλλεται να εφαρμόσει το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την ιδιωτική ασφάλιση. Ο κύριος Τσακλόγλου έχει άριστες ακαδημαϊκές περγαμηνές. Όχι όμως και πολιτική εμπειρία διαχείρισης συνδικάτων.

Το 2010 ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με την τρόικα δεν άντεξε τα προσβλητικά σχόλια Τόμσεν και ξέσπασε μπροστά στους τεχνοκράτες σε γοερά αναφιλητά και κλάματα. Το επεισόδιο κατεγράφη στις παραπολιτικές στήλες της εποχής με την φράση «Όταν έκλαψε ο Πάνος». Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο στην πρώτη του συνάντηση με τα συνδικάτα.

Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter