Εστίαση; Ποια εστίαση;

Εστίαση; Ποια εστίαση;

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η εστίαση, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Με απώλεια του τζίρου του τον περασμένο χρόνο κοντά στο 40%, με το 75% των επιχειρήσεών του να έχουν βάλει 200.000 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, με τέσσερεις μήνες κλειστά τα καταστήματά του, με συνέπεια ανύπαρκτη ρευστότητα και το κυριότερο με μια αβέβαια τουριστική σεζόν ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν.

Τα μέτρα προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση για έναν κλάδο που τον έκλεισε υποχρεωτικά είναι ανύπαρκτα. Τα ποσά των επιστροφών της προκαταβολής δεν φτάνουν να ζήσουν οι επιχειρηματίες και τα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους δεν καλύπτουν παρά ελάχιστα από τα στοιχειώδη έξοδά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο εστιασμένο μέτρο είναι η επιδότηση θερμαντικών σωμάτων όπου η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ χαμηλή καθώς τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά όλο τον χειμώνα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές προς το υπουργείο Οικονομικών το οποίο κωφεύει. Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις για να μπορέσει έστω και με τεχνική βοήθεια να επιζήσουν.

Είναι τέτοια η απόγνωση που ήδη πολλοί έχουν παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων στον υπουργό αποεπένδυσης Αδωνη Γεωργιάδη και τώρα ετοιμάζονται να παραδώσουν συνολικά τα κλειδιά του κλάδου στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είμαστε η μοναδική χώρα που κρατάει έναν τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας της κλειστό χωρίς λόγο. Θα μπορούσε με αυστηρά μέτρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και όπως στην περίοδο πριν το αναγκαστικό κλείσιμο να μείνει ανοιχτός.

Ο κλάδος της εστίασης, που μεταπολεμικά έχει συντελέσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκτελείται εν ψυχρώ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και ο εκτελεστής έχει όνομα και ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter