Εσωστρέφεια στα όρια της αμφισβήτησης

Εσωστρέφεια στα όρια της αμφισβήτησης

Μέτωπα και προσωπικές ατζέντες στη γαλάζια παράταξη

Παρά την εσωτερική καταστολή και το «μπούλινγκ» που υφίστανται τα «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές από τις «φονικές γραφίδες» τις λίγες φορές που εκφράζουν προσωπικές απόψεις για θέματα της επικαιρότητας, είναι πλέον εμφανής στην κυβερνητική παράταξη η εσωστρέφεια, που αγγίζει τα όρια της αμφισβήτησης του αρχηγού.

Η πολιτική του «επιτελικού κράτους», εν ολίγοις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών που τον πλαισιώνουν, σε δύο μείζονα ζητήματα –κυρίως στα εθνικά και δευτερευόντως στην πολιτική καταστολής με αιχμή τα πανεπιστήμια– αναδεικνύουν τις εσωτερικές αντιθέσεις της κεντροδεξιάς μετά την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας και τη διείσδυση πλειάδας στελεχών που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τόσο στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης όσο και στις χαμηλότερες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού.

Τριχοτόμηση

Η συνύπαρξη όλων, από τους ακροδεξιούς μέχρι τους σημιτικούς, υπό την ομπρέλα του νεομητσοτακισμού βρήκε την αιτιολόγησή της στην κοινή επιδίωξη να φύγει και να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – θεσμικά, όπως το έθεσε ο Μάκης Βορίδης. Είναι αυτό που είχε κάνει π.χ. την Αννα Διαμαντοπούλου να πει σε παλαιότερη συζήτηση ότι «στελέχη όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης είναι χρήσιμα γιατί συγκρατούν μια κατηγορία ψηφοφόρων».

Ωστόσο προϊόντος του χρόνου η συνύπαρξη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς τείνουν να υπερισχύσουν οι αντιθέσεις. Η σύγκρουση είναι εμφανής στα εθνικά θέματα, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο είχαν αναλάβει ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας μαζί με τον προερχόμενο από το Ποτάμι Γιώργο Γεραπετρίτη –όπως τον κάρφωσε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης– και τον πάλαι ποτέ σημιτικό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντέδρασε με άρθρο-παρέμβασή του στο «Βήμα» ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ με αυξημένο ειδικό βάρος το οποίο εκφράζει τη μετριοπαθή Δεξιά, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος είπε: «Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι καλή ιδέα… Μου θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Πιο σκληρός ήταν ο εμπνευστής του πάλαι ποτέ… μεσαίου χώρου Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Λυπάμαι αλλά και ως πρώην υπουργός και ως ενεργός πολίτης με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο δεν κατανοώ μια τέτοια ιδεοληψία εκτός από την αποδοχή της ως μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική συνήθεια βολέματος κάποιων». Παρομοίως αντέδρασε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ είχε προηγηθεί ο Γιώργος Κύρτσος.

Το ερώτημα μέχρι πού είναι διατεθειμένη η παραδοσιακή κεντροδεξιά –ψηφοφόροι και μεσαίο στελεχικό δυναμικό– να ανεχθεί τη νεοφιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική μετάλλαξη της ΝΔ είναι πάντα ανοικτό. Γίνεται δε πιο δύσκολο και ενδιαφέρον καθώς η δεξιά πτέρυγα δεν είναι ενιαία. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι περί αυτού επιμένουν στα εθνικά, στο ελληνοτουρκικό και στο μακεδονικό, αφού επέβαλαν εν μέρει την πολιτική τους στο μεταναστευτικό. Αντιπαρέρχονται όμως τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και κυρίως τη θεσμική αναβάθμιση της καταστολής που αποτελεί τον έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη. Η μετριοπαθής Δεξιά πάλι, που έχει πάντα αναφορά στον καραμανλισμό, παλαιότερο και νεότερο, έχει επιφυλάξεις όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής – που ισοπεδώνεται από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

Το μέτωπο στα εθνικά

Στα μεν εθνικά θέματα η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ κλιμακώνεται μετά τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στην «Καθημερινή». Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε νευρικά, με διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, σε μια προσπάθεια αφενός να υποβαθμίσει και αφετέρου να απαξιώσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη παρέμβαση αλλά τη γενικότερη παρουσία και απήχηση του πρώην πρωθυπουργού στη ΝΔ. Παράλληλα όμως υπήρξε και επίσημη απάντηση από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Το σύστημα Σαμαρά, έχοντας τις δικές του πληροφορίες, θεώρησε ότι «το Μαξίμου κινήθηκε εναντίον του Αντώνη». Γι’ αυτό και απάντησε για πρώτη φορά ο Χρ. Λαζαρίδης. Στη μεν Ντ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «καλύτερα να μη μιλάει, αφού δεν έχει να πει τίποτε. Δεν πήρε χαμπάρι τις προκλήσεις των Τούρκων; Της τα λένε και οι δικοί της… Ντροπή». Σκληρή ήταν και η απάντηση στον Γ. Γεραπετρίτη: «Ο υπουργός Επικρατείας μάλλον αλλιώς έμαθε στο Ποτάμι. Εδώ είναι ΝΔ! Σήμερα έχουμε κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά». Κάπως έτσι έστελνε το μήνυμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι οποιοδήποτε στέλεχος και προειδοποιούσε: «Οσοι πονάνε από αυτά που είπε ο Αντώνης να πάρουν παυσίπονο. Αμα θέλουμε, μπορούμε να γίνουμε και… του λιμανιού».

Ο Χρ. Λαζαρίδης είχε στραφεί κατά του Γ. Γεραπετρίτη και παλαιότερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας είχε κάνει την περιβόητη δήλωση ότι «κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια». Στην εκτίμηση για τον προερχόμενο από το Ποτάμι Γ. Γεραπετρίτη ο Χρ. Λαζαρίδης συμπίπτει με τον Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποδώσει την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου (χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις) σε συμβούλους που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό και προέρχονται από το σημιτικό περιβάλλον. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Γ. Βαληνάκης, που είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών υπό τον Πέτρο Μολυβιάτη, παραμένει πάντα φίλος και συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή.

Εν ολίγοις, καίτοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ο Χρ. Λαζαρίδης και ο Γ. Βαληνάκης θέτουν ένα πιο σημαντικό για τον χαρακτήρα της ΝΔ ζήτημα: την αναθεώρηση της πολιτικής της στα εξωτερικά θέματα υπό την επιρροή των σημιτικών στελεχών που έχουν διεισδύσει στο περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη και στο «επιτελικό κράτος» γενικότερα.

Μπούλινγκ

Η δυσαρέσκεια είναι έντονη και για τους «ιδεοληπτικούς χειρισμούς της πανδημίας», όπως και για την οικονομική κρίση και, όπως προβλέπουν ουκ ολίγοι βουλευτές, θα κορυφωθεί παράλληλα με την κοινωνική δυσαρέσκεια όταν ξεπεραστεί ο γενικευμένος φόβος που έχει επικρατήσει στον πληθυσμό. Η εσωτερική παρασκηνιακή γκρίνια είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημόσιες τοποθετήσεις. Την εξήγηση δίνει παλαιά βουλευτής του κόμματος: «Κάθε φορά που κάποιος από εμάς λέει κάτι διαφορετικό από την επίσημη γραμμή δέχεται επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και όταν οι εξελίξεις μας δικαιώνουν έχουμε υποστεί την αρνητική δημοσιότητα».

Οι ακροβολισμένοι στα μέσα ενημέρωσης «δημοσιογράφοι» μετά τις παρεμβάσεις του Μαξίμου δεν περιορίζονται σε δολοφονίες χαρακτήρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πολάκης και ο Παππάς, αλλά καταφέρονται και εναντίον των «γαλάζιων» που κινούνται εκτός γραμμής. Κάπως έτσι ο Αγγελος Συρίγος βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την τηλεοπτική του παρουσία, όπου μένοντας στις παλιές του θέσεις έθετε πολύ κομψά επιφυλάξεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο – αν και η αφορμή ήταν οι ατυχείς δηλώσεις του για το 1969. Η τοποθέτησή του στη Βουλή ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία μάλλον δεν θα τον βοηθήσει.

Παράλληλα, από κύκλους πέριξ του «επιτελικού» κέντρου διαρρέουν φήμες και σενάρια περί αναδιαρθρώσεων στο στελεχικό δυναμικό, ακόμη και για «σχέδιο μαζικής αποστρατείας παλαιών βουλευτών στις προσεχείς εκλογές». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι φήμες ότι θα μείνει εκτός ο Κ. Καραμανλής –που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα– αλλά και τα άλλα βαριά ονόματα του κόμματος, τα οποία ούτως ή άλλως έχει περιθωριοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν μετακόμισε στις Βρυξέλλες, ούτε καν στην Ηρώδου Αττικού, η Ντ. Μπακογιάννη βρέθηκε στα Χανιά, ενώ και άλλοι βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, περιορίζονται στα βουλευτικά έδρανα να χειροκροτούν όταν τους κάνει νεύμα ο γραμματέας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η επανεμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» θέλησε να προβληθεί ως αντίβαρο του Αντ. Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά. Ο Δημ. Αβραμόπουλος αφήνει να διαρρεύσει ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών και μάλιστα ότι θα πάρει στην πλάτη του τον Κυριάκο Πιερρακάκη – κάτι που εάν επαληθευτεί, θα αφήσει εκτός δύο εν ενεργεία βουλευτές. Οι φίλοι του Δημ. Αβραμόπουλου βέβαια έλεγαν ότι θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών στον ανασχηματισμό για να διαχειριστεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά έπεσαν έξω. Είναι αμφίβολο εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει στα πόδια του ακόμη ένα παλαιό στέλεχος να κάνει εσωκομματικές καντρίλιες.

Το διαρκές πρόβλημα Άδωνης

Εκτός από τις πολιτικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και οι προσωπικές ατζέντες. Είναι πλέον σαφές ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης κινείται σε δική του γραμμή, προκαλώντας απανωτούς πονοκεφάλους στο επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι μόνο η τελευταία του αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες της εστίασης («όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά εγώ τα παίρνω» είπε ο Αδ. Γεωργιάδης). Πέρυσι την άνοιξη είχε δηλώσει: «Τι να τα κάνουν τα λεφτά; Πόσο θα φάνε πια; 300 κιλά;». Αυτά είναι εξάρσεις αλαζονείας του υπουργού, οι οποίες όμως βλάπτουν και το προφίλ της κυβέρνησης. Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπαθεί τέτοιες εκφράσεις. Το γνωρίζει από πρώτο χέρι ο ατυχής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος φωτογραφήθηκε όταν πήγε να μεταλάβει και έμεινε εκτός κυβέρνησης. Μόνο που ο Αδ. Γεωργιάδης δεν είναι Κουμουτσάκος.

Έριξε δύο βόμβες κατά Μαξίμου

Αντίθετα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης (που ανέχτηκε ακόμη και τον διασυρμό από τον αρχηγό του στη Βουλή για τις δηλώσεις του όταν ήταν τομεάρχης δίχως να αντιδράσει), ο Αδ. Γεωργιάδης έριξε την πρώτη βόμβα στο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο λέγοντας ότι «κάναμε λάθος υπολογισμούς με τον τουρισμό και μας ξέφυγε ο κορονοϊός», αναιρώντας τη μέχρι τότε γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, που αναγκάστηκε να μεταθέσει την ευθύνη στους επιστήμονες. Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως συνέχισε με τον εορτασμό στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, ακυρώνοντας και αυτήν τη γραμμή άμυνας λέγοντας ότι «είχαμε δεχτεί εισηγήσεις από λοιμωξιολόγους, αλλά σεβαστήκαμε την εκκλησία και την παράδοση».

Παρότι η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής, ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τον απομακρύνει στον ανασχηματισμό. Στους νεοδημοκρατικούς κύκλους αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι «φοβούνται τον Γεωργιάδη γιατί τους κρατάει». Πριν μάλιστα από τον ανασχηματισμό κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν συγκρατούσε τους χαρακτηρισμούς του στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Δεν θέλει να βλέπει την… πλάτη του Βορίδη

Παράλληλα ήλθε σε αντιπαράθεση με τον πάλαι ποτέ σύντροφό του στον ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη για τη φαρμακευτική κάνναβη. Ο Μ. Βορίδης είχε επενδύσει σε ένα χαμηλού επιπέδου κοινό όταν έλεγε στη Βουλή ότι «ο Καρανίκας του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κάνει την Ελλάδα έναν ατέλειωτο μπάφο». Προφανώς ο Αδ. Γεωργιάδης δεν θέλει να βλέπει πλέον την πλάτη του άλλοτε συντρόφου του που αναβαθμίστηκε στον ανασχηματισμό. Δεν δίστασε να έλθει σε επικοινωνία με τον Νίκο Καρανίκα και να συγκρουστεί δημοσίως με τον Μ. Βορίδη και, καθώς πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό, κέρδισε την αντιπαράθεση.

Ο Αδ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι έχει συμβάλει στην επικράτηση του Κυρ. Μητσοτάκη και διεκδικεί τα ποσοστά που θεωρεί ότι του αναλογούν στη συνδιαχείριση του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράλληλα με τις επικοινωνιακές του δραστηριότητες δεν έχει υποβαθμίσει την κομματική του δράση καθώς έχει δημιουργήσει προσωπικούς πυρήνες στο κόμμα ανά την επικράτεια. Η απειλή είναι γνωστή και υφέρπουσα: αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, μπορεί και να κινηθεί προς τα ακροδεξιά με δικό του φορέα. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση θα έχει συνέχεια. Ο Αδ. Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει από χαμηλά και είναι επίμονος και σκληρός παίκτης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter