«Έσχατη λύση» ο πόλεμος, δηλώνει ο στρατηγός ΜακΚόνβιλ απαντώντας στον Τραμπ

«Έσχατη λύση» ο πόλεμος, δηλώνει ο στρατηγός ΜακΚόνβιλ απαντώντας στον Τραμπ

Μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του ότι θέλει να συμμετέχει σε πολέμους για να ικανοποιεί τους κατασκευαστές όπλων, ο κορυφαίος στρατηγός του Στρατού Ξηράς απάντησε ότι οι ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων θα σύστηναν την αποστολή στρατιωτών στη μάχη μόνο ως έσχατη λύση ή αν αυτό εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε για την κριτική που άσκησε την Δευτέρα ο Τραμπ στην ηγεσία του Πενταγώνου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Ξηράς Τζέιμς ΜακΚόνβιλ απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του προέδρου. Ο στρατηγός, που διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ, πρόσθεσε ότι ο στρατός δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στην πολιτική, ιδίως σε μια περίοδο τόσο κοντά στις εκλογές.

«Πολλοί από αυτούς τους ηγέτες (των ενόπλων δυνάμεων) έχουν γιους και κόρες που υπηρετούν στον στρατό, πολλοί έχουν γιους και κόρες που έχουν πολεμήσει ή μπορεί να πολεμούν αυτή τη στιγμή», είπε ο ΜακΚόνβιλ κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ που οργανώθηκε από το Defense One, έναν εκδοτικό όμιλο που ασχολείται με αμυντικά θέματα.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι οι ηγέτες θα συνιστούσαν την αποστολή των στρατιωτών μας στη μάχη μόνο όταν το απαιτεί η εθνική ασφάλεια και ως έσχατη λύση», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει συγκρουστεί με τα ηγετικά στελέχη του Πενταγώνου για διάφορα θέματα, αφού αρχικά διόρισε απόστρατους σε υψηλές θέσεις στην κυβέρνησή του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο επέκρινε αρχικά τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι υποστηρίζει τους «ατέρμονους πολέμους». Στη συνέχεια όμως έστρεψε τα πυρά του στους στρατιωτικούς ηγέτες που διόρισε ο ίδιος, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να εμπλέκονται σε πολέμους για να ικανοποιούν τις βιομηχανίες όπλων.

«Δεν λέω ότι ο στρατός με λατρεύει. Οι στρατιώτες με λατρεύουν. Οι ηγέτες στο Πεντάγωνο πιθανότατα όχι επειδή το μόνο που θέλουν είναι να πολεμούν έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες αυτές οι θαυμάσιες εταιρείες που φτιάχνουν τις βόμβες, τα αεροπλάνα και όλα τα υπόλοιπα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αλλά εμείς βγαίνουμε από τους ατελείωτους πολέμους. Κάποιοι δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να δαπανούν χρήματα. Ήταν η μία ανάλγητη προδοσία μετά την άλλη των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης, αυτό ήταν», κατέληξε.

Μια τέτοια κριτική σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας από εν ενεργεία πρόεδρο στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο γεγονός.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter