ΕΣΥ απολύσεων και προσλήψεων με ημερομηνία λήξης

ΕΣΥ απολύσεων και προσλήψεων με ημερομηνία λήξης

«Ενα νέο εθνικό σύστημα υγείας χτίζεται ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 13 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Οπως λένε οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, μπορεί ο λαός να έδωσε χρόνο με την υπεύθυνη στάση του στην κυβέρνηση, εκείνη όμως δεν τον εκμεταλλεύτηκε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες, ενώ εν μέσω πανδημίας δεν έλειψαν οι απολύσεις! Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι εξαγγελίες για 24μηνες προσλήψεις μέσα σε λίγες μέρες αποδείχτηκαν φρούδες καθώς μετατράπηκαν σε… 12μηνες. Μιλώντας στο Documento οι νοσοκομειακοί γιατροί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματική εικόνα του ΕΣΥ αποδομούν τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που δεν έγιναν ποτέ πράξη, παρουσιάζοντας τις πραγματικές ανάγκες και σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ.

Ηταν 12 Μαρτίου όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση δημοσίως σε γιατρούς και νοσηλευτές να υποβάλουν αίτηση για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ. Ο κορονοϊός είχε ήδη χτυπήσει και την Ελλάδα. Η στήριξη του ΕΣΥ ήταν κάτι που τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο πρωθυπουργός επαναλάμβαναν κάθε λίγο και λιγάκι. Στην έκκλησή του ο υπουργός έκανε λόγο για διετείς συμβάσεις. Υποσχόταν μάλιστα ότι όσοι προσληφθούν μετά το πέρας της διετίας θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.

«Κάνω έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας» δήλωνε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στις 12 Μαρτίου. Τελικά η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική και οι υποσχέσεις παρέμειναν… όνειρο απατηλό για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Στις αρχές Απριλίου προσλήφθηκε στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) παραϊατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα επρόκειτο για οκτώ τραπεζοκόμους και έξι τραυματιοφορείς. Κάποιοι από αυτούς προσλήφθηκαν για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Οπως είχε υποσχεθεί ο κ. Κικίλιας και όπως όριζε η σχετική προκήρυξη. Αυτό αναφερόταν και στην απόφαση διορισμού τους, η οποία αναρτήθηκε και στη Διαύγεια. Λίγες μέρες μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια στάλθηκε νέα απόφαση διορισμού για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Μέσα σε μία εβδομάδα οι υποσχέσεις του υπουργού πήγαν περίπατο και μαζί και η όποια στήριξη στο σύστημα υγείας.

«Η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αρχικά ήταν για πρόσληψη 24 μηνών. Στη συνέχεια όμως βγήκε ορθή επανάληψη η οποία έκανε λόγο για χρονικό διάστημα πρόσληψης δώδεκα μηνών» τονίζει στο Documento η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κάτια Χαραλαμπίδου.Η ίδια περιγράφει ως προβληματική την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νοσοκομείο που νοσηλεύει ασθενείς αποκλειστικά με Covid-19 και ότι είχαν απευθυνθεί αιτήματα να σταλεί επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, εντούτοις μέχρι και σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

«Η έλλειψη προσωπικού είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει έρθει ούτε ένας γιατρός και νοσηλευτής» αναφέρει και συμπληρώνει: «Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται για το καλό των ασθενών αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού. Η διεύθυνση του νοσοκομείου έχει κάνει ενέργειες αλλά το υπουργείο Υγείας και η 1η ΥΠΕ μας έχουν ξεχάσει».

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Documento έχουν ζητηθεί περί τους 20 επικουρικούς νοσηλευτές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάει ούτε ένας.

Προσέλαβαν 400 γιατρούς ενώ οι κενές θέσεις είναι 6.500

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει προσλάβει ελάχιστους γιατρούς σε σχέση με αυτούς που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι ανάγκες είναι αυξημένες, με δεδομένο ότι το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέο κύμα πανδημίας. Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) είναι αποκαλυπτικά και εκθέτουν την κυβέρνηση. Από τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 400 με προσλήψεις επικουρικών γιατρών.

«Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία μόνιμη πρόσληψη. Εκανε μόνο κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου» εξηγεί ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός, διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Οπως τονίζει, «οι γιατροί που προσλήφθηκαν σε όλη τη χώρα είναι το πολύ 400 και από αυτούς πάρα πολλοί υπηρετούσαν και το προηγούμενο διάστημα ως επικουρικοί και η κυβέρνηση απλώς έσπευσε να τους ανανεώσει αρχές Μαρτίου τις συμβάσεις, τις οποίες είχε παγώσει τον Ιανουάριο. Αυτούς λοιπόν τους μετράει μέσα στους 400. Οι πραγματικοί πρωτοδιορισμένοι επικουρικοί είναι πολύ λιγότεροι, δεν είναι ούτε καν οι μισοί».

«Εχουν κάνει 3.200 προσλήψεις λέει ο υπουργός και σε αυτές τις θέσεις υπολογίζονται και το υγειονομικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ τα οργανικά κενά είναι 30.000 και μόνο για συνθήκες συνήθους νοσηρότητας» επισημαίνει ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος – εντατικολόγος και εκπρόσωπος εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ενας πνευμονολόγος για 65 ασθενείς στο Θριάσιο

Οι ελλείψεις εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο λειτουργούν αποτελεσματικά τα νοσοκομεία, ειδικά σε κατάσταση εφημερίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, στο Θριάσιο Νοσοκομείο για παράδειγμα, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, κατά τη διάρκεια της εφημερίας υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος που έχει στην ευθύνη του 55-65 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται διασπαρμένοι σε τρεις ορόφους και πέντε κλινικές.

Στον Ερυθρό Σταυρό μόνο τους δύο τελευταίους μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο) υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κατά 27%. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν στελεχώθηκαν με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, παρά το γεγονός ότι η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας.

Απολύσεις γιατρών μέσα στην πανδημία

Και ενώ το σλόγκαν της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεν έλειψαν οι απολύσεις μέσα στην πανδημία.

«Το διάστημα αυτό είχαμε και απολύσεις γιατρών που πρέπει να αφαιρεθούν από τους 400. Γιατροί που υπηρετούσαν σε ΤΟΜΥ στην 1η ΥΠΕ, των οποίων η αρχική σύμβαση είναι δύο συν δύο χρόνια, η 1η ΥΠΕ δεν τους ανανέωσε το “συν δύο” και τους απέλυσε. Το περιστατικό αυτό έγινε τον Μάρτιο. Επίσης ειδικευόμενοι όπως στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας που η αρχική τους σύμβαση σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να είναι για τρία χρόνια, η 2η ΥΠΕ τους είπε συγγνώμη, κάναμε λάθος, δεν ήταν για τρία χρόνια, ήταν για έναν χρόνο, άρα απολύεστε» αποκαλύπτει ο κ. Παπανικολάου.

Παρόμοιο περιστατικό ήταν και αυτό του Νοσοκομείου Κέρκυρας όπου απολύθηκε επικουρικός γιατρός. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, «παρότι η θητεία επικουρικού ιατρού μαιευτικής γυναικολογίας έληγε στις 25 Απριλίου, αντί να δοθεί ως αυτονόητη η τετράμηνη παράταση, με βάση τη σχετική νομοθεσία, ο διοικητής του νοσοκομείου είχε άλλη άποψη. Ετσι η σύμβαση του γιατρού λύθηκε οριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως το νοσοκομείο μας δεν θα επιβαρυνόταν καθόλου, ούτε οικονομικά, καθώς σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Υγείας θα υπήρχε σχετική επιχορήγηση για τη σχετική παράταση των συμβάσεων που έληγαν εν μέσω πανδημίας».

Τα κενά καλύφτηκαν με εσωτερικές μετακινήσεις

Τι έκανε λοιπόν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ; «Αυτό που έκανε ήταν να καλύψει κάποια από τα τραγικά κενά με εσωτερικές μετακινήσεις. Ανέστειλε τη λειτουργία όλων των νοσοκομείων σε όλο το ΕΣΥ όσον αφορά την εξυπηρέτηση της λοιπής νοσηρότητας και άφησε μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Πήρε προσωπικό από αυτές τις δραστηριότητες για να εξυπηρετήσει τη μάχη απέναντι στην πανδημία. Εκανε επίσης κάτι που το είχαμε χαρακτηρίσει τελείως απαράδεκτο και επικίνδυνο. Μετακίνησε γιατρούς από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή από κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, προς τα νοσοκομεία για να καλύψει κενά, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η πρωτοβάθμια σε μια περίοδο που η επίσημη γραμμή ήταν “αν έχετε συμπτώματα, μείνετε στο σπίτι και μιλάτε με τον γιατρό σας”. Ποιον γιατρό;

Ετσι, το “μένουμε σπίτι” έγινε “κινδυνεύουμε στο σπίτι” και είχαμε μάλιστα και το συμβάν στην Καστοριά με τη γυναίκα η οποία κατέληξε δυστυχώς, καθώς δεν είχε κάποιον γιατρό να την παρακολουθεί. Ποιος θα παρακολουθεί τον συμπτωματικό αν κάνει απότομα δύσπνοια;» εύλογα αναρωτιέται ο κ. Παπανικολάου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter