ΕΣΥ: Διπλάσιους μισθούς από τους γιατρούς παίρνουν οι εργολάβοι των απευθείας αναθέσεων

ΕΣΥ: Διπλάσιους μισθούς από τους γιατρούς παίρνουν οι εργολάβοι των απευθείας αναθέσεων

Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωτοπορεί και στις εργολαβίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ έρχεται να ρίξει φως στις απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, που πετάνε έξω εργαζομένους με ενεργές συμβάσεις.

3.500 ευρώ το μήνα έχει εισόδημα ο φύλακας στο Νοσοκομείο Νίκαιας. 2870 ευρώ η γραμματέας στο Ασκληπιείο Βούλας. 2500 ευρώ η καθαρίστρια στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Όλοι τους από εργολαβικές συμβάσεις. Την ίδια ώρα στα δημόσια νοσοκομεία η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Οι κτιριακές υποδομές είναι «υπό κατάρρευση» και οι ασθενείς έκθετοι στην προχειρότητα ενός μεσαιωνικού συστήματος υγείας που απειλεί ζωές και πληρώνει εργολαβίες κατά παραγγελία.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στο Ασκληπιείο της Βούλας δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος με καθημερινή εφημερία για τα ορθοπεδικά περιστατικά και τα τροχαία. Στο Τζάνειο υπάρχουν γκρεμισμένοι σοβάδες, αλλά την ίδια ώρα οι εργολαβίες συνεχίζονται, σκορπώντας τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και το ΑΡΜΑ (Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα), στην οποία καυτηριάζει το μισθό του εργολαβικού φύλακα, του οποίου οι μηνιαίες απολαβές ξεπερνούν εκείνες του Ιατρού Επιμελητή Β ́, που ανέρχονται στα 1958 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

«Επιτέλους να σταματήσουν οι εργολαβίες στα νοσοκομεία. Σκορπάνε τα χρήματα του ελληνικού δημόσιου και οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Δεν επιτρέπεται πολλά νοσοκομεία να έχουν τα χάλια τους κτιριακά και οι διοικητές το μόνο που τους νοιάζει είναι η ολοκλήρωση των εργολαβιών στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και διοικητικές υπηρεσίες. Δεν ιδρώνει το αυτί τους ούτε μετά τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας για παύση των εργολαβιών. Τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς πριν προλάβει να εκδώσει την εντολή το Υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι εργολαβίες και απολύουν δεκάδες από τους 6.000 συμβασιούχους που έχουν ενεργείς συμβάσεις.

Ο Υπουργός Υγείας με νομοθετική ρύθμιση ανανέωσε τις συμβάσεις των 6.000 έως τέλους του χρόνου και οι διοικητές συνεχίζουν να ολοκληρώνουν διαγωνισμούς και σταδιακά απολύουν τους συναδέλφους που δουλεύουν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Μάλιστα πολλοί εκχωρούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους τις εν λόγω υπηρεσίες. Στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Απορούμε πως σκορπάνε έτσι διοικητές νοσοκομείων το δημόσιο χρήμα όταν δεν έχουν χρήματα να βάλουν ένα καρφί στο τοίχο του νοσοκομείου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Έγινε επέκταση της ανάθεσης φύλαξης σε εργολάβο έως τέλους του χρόνου που στοιχίζει ο κάθε φύλακας 3.500 ευρώ το μήνα. Περισσότερα από τα διπλά από ότι ένας συμβασιούχος. Η προηγούμενη ανάθεση για δυο μήνες ήταν για 10 φύλακες και η επέκταση της ανάθεσης για 15 φύλακες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Πήραν γραμματείς μέσω εργολάβου και στοιχίζουν 2.870 ευρώ ο κάθε ένας το μήνα. Περισσότερα από τα διπλά από ότι ένας συμβασιούχος. Πληρώνουν τέσσερεις δικηγόρους περισσότερους από το Υπουργείο Υγείας. Έναν έμμισθο και τρεις με μπλοκάκι 12.000 ευρώ το χρόνο. Τι τους θέλει 4 δικηγόρους το νοσοκομείο την ώρα που δεν έχει μαγνητικό τομογράφο με καθημερινή εφημερία για ορθοπεδικά περιστατικά και πολλά τροχαία.

ΚΟΖΑΝΗ: Έτρεξε ο διοικητής τον διαγωνισμό και 1 Οκτώβρη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που η κάθε καθαρίστρια του στοιχίζει το μήνα 2.500 ευρώ. Τα διπλά από ότι η κάθε μία από τις 15 συμβασιούχες που απολύθηκαν με ενεργείς συμβάσεις. Έτρεξαν να προλάβουν να μπει ο εργολάβος και τις πρώτες ημέρες δεν είχε καθαρίστριες να καθαρίσουν το νοσοκομείο. Η διοίκηση δεν τον έδιωξε από το νοσοκομείο αφού δεν τηρούσε τη συμβατική υποχρέωση ανανεώνοντας τις συμβάσεις των 15 καθαριστριών που απολύθηκαν. Και τώρα μία καθαρίστρια του εργολάβου για την οποία πληρώνεται ο εργολάβος απασχολείται ως διοικητικός υπάλληλος στο νοσοκομείο κάνοντας την πρακτική άσκηση. Ασφαλώς και πρέπει να κάνει η εργαζόμενη τη πρακτική άσκηση, αυτό όμως αφορά τον εργολάβο και όχι το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο θα πρέπει να έχει στη καθαριότητα που προβλέπει η σύμβαση. Γιατί το νοσοκομείο κάνει τα στραβά μάτια;

ΤΖΑΝΕΙΟ: Στο Τζάνειο έχουμε φωτογραφίες με γκρεμισμένους σοβάδες . Όμως ο διαγωνισμός στη καθαριότητα προχωράει με πολύ περισσότερα χρήματα από όσα στοιχίζουν σήμερα οι συμβασιούχοι. Στα νοσοκομεία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες και αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν ως συμβασιούχοι. Η λύση είναι η ακύρωση όλων των διαγωνισμών. Να εκδιωχθούν όπου υπάρχουν εργολάβοι και να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες συμβάσεις με εργαζόμενους. Έχουν κριθεί νόμιμες από την ολομέλεια του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Κρίμα να απολύονται συμβασιούχοι με ενεργείς συμβάσεις και μετά να ζητάνε στον εργολάβο με τα μισά χρήματα. Μπράβο στους διοικητές που αντιστέκονται σε αυτή την πρόκληση».

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter