Σε κατάρρευση οδηγούνται ένα ένα τα δημόσια νοσοκομεία και στην Κρήτη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί την ομαδική παραίτηση των γιατρών της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Βενιζέλειο του Ηρακλείου, γεγονός που καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τον κατακερματισμό στο σύστημα της δημόσιας υγείας της χώρας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κωφεύει και ο υπουργός Υγείας Aδωνης Γεωργιάδης κομπάζει για τη δήθεν στήριξη του ΕΣΥ με την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών. Για θέσεις δηλαδή που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και για τις οποίες τις περισσότερες φορές οι επίμαχες προκηρύξεις βαίνουν άγονες. Ετσι, στην πράξη τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν χωρίς προσωπικό αλλά και με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι ελάχιστοι εναπομείναντες γιατροί είναι αντιμέτωποι με ατέλειωτες εφημερίες, αμέτρητα περιστατικά, παραιτήσεις συναδέλφων τους, πενιχρές αμοιβές και συμβιβασμό μπροστά στην ανεπαρκή φροντίδα των ασθενών.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης μιλούν στο Documento για την πλήρη υποστελέχωσή τους, που οδηγεί σε αλυσίδα προβλημάτων και σε συνθήκες απόλυτης διάλυσης.
Απλήρωτοι οι γιατροί για απογευματινά χειρουργεία
Την ώρα που ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης χτίζει το δικό του αφήγημα κάνοντας λόγο για ένα ΕΣΥ «σύγχρονο», εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης προχώρησαν σε ομαδική παραίτηση στις 28.04.2025 λόγω της αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της με τέσσερις μόνο ειδικευμένους γιατρούς. Κραυγαλέο παράδειγμα της συνεχούς και σταδιακής κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι και το γεγονός ότι οι παθολόγοι του Βενιζέλειου μεταβαίνουν στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου με ταξί ή ΚΤΕΛ για να καλύψουν τις ανάγκες του αντίστοιχου νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται επίσης στο σημείο μηδέν.
Το σωματείο εργαζομένων του Βενιζέλειου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για καθημερινές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικές ειδικότητες, υποστελεχωμένα τμήματα και καθυστερήσεις σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά μόνο, κάποια από τα τμήματα που σημειώνουν ελλείψεις είναι το ακτινολογικό, το αναισθησιολογικό και η ΜΕΘ.
Ο Δημήτρης Φλυτζανής, πρόεδρος εργαζομένων του Βενιζέλειου, αναφέρει στο Documento για την ομαδική παραίτηση των πνευμονολόγων: «Είναι κενές δύο οργανικές θέσεις γιατρών και το τμήμα από τον Ιούνιο και μετά μένει χωρίς ειδικευόμενο. Εχει ζητηθεί ενίσχυση, αλλά δεν έχει υπάρξει λύση. Ενας επικουρικός που ήρθε τελικά πήγε στο ΠΑΓΝΗ. Οι πνευμονολόγοι του τμήματος θεώρησαν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με εμπαιγμό και παραιτήθηκαν».
Αναφορικά με τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για δήθεν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο Δ. Φλυτζανής ξεκαθαρίζει: «Είναι σταθερές οι ελλείψεις, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ούτε στο νοσηλευτικό προσωπικό είχαμε σημαντικές προσλήψεις. Ηρθε επικουρικό προσωπικό 10-15 γιατρών ύστερα από δυόμισι χρόνια που το ζητούσαμε. Αυτά δεν καλύπτουν το πρόβλημα που υπάρχει. Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία δεν έχουν μειωθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις Ο Αδωνης Γεωργιάδης κομπάζει για τη δήθεν στήριξη της υγείας με την προκήρυξη-σταγόνα στον ωκεανό 530 θέσεων ειδικευόμενων ιατρών, κλείνοντας ουσιαστικά τα αυτιά απέναντι στα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων του νησιού. Το στιγμιότυπο αριστερά από παλαιότερη συγκέντρωση στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου του υπουργού για το αντίθετο. Διότι οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο για τα απογευματινά χειρουργεία, με αποτέλεσμα να σταματήσουν κι έχουν σταματήσει και για τον Μάιο».
Το πολύπαθο μάλιστα νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα, με εξαντλητικά ωράρια για τους λίγους γιατρούς, νοσηλεύοντας 600 ασθενείς κατά μέσο όρο, μέσα σε μόλις μία εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίες καλύπτονται με γιατρούς από το ΠΑΓΝΗ.
Είκοσι χιλιάδες μέρες ρεπό εκκρεμούν στο ΠΑΓΝΗ
Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι καλύτερη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που βάζει πλάτη στηρίζοντας τις εφημερίες των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης. Αποψίλωση κρίσιμων τμημάτων, εξουθενωμένο προσωπικό, ελλείψεις και τραγικές αποφάσεις μετακινήσεων συνθέτουν το παζλ της λειτουργικής «αποσύνθεσης» του ΠΑΓΝΗ.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, δηλώνει στο Documento: «Μόνο τον τελευταίο χρόνο το ΠΑΓΝΗ έχει νοσηλεύσει πάνω από 85.000 ασθενείς. Δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποβάθμισης όλων των νοσοκομείων του νησιού. Πολλές κλινικές έχουν πληρότητες πάνω από 100%, που σημαίνει κρεβάτια-ράντζα και διασπορά σε άλλες κλινικές. Είκοσι χιλιάδες ημέρες ρεπό οφείλονται στη νοσηλευτική υπηρεσία μόνο και έχουμε πολλά κενά σε βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, ψυχίατροι, παθολογοανατόμοι. Πρόκειται για μια συνειδητή απαξίωση της δημόσιας υγείας για να σπρώχνονται οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει “εντέλλεσθε” των γιατρών να πάνε στο Ρέθυμνο, ενώ μετακινούνται και ακτινολόγοι στο Βενιζέλειο».
Αναφορικά με τις 530 προσλήψεις γιατρών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, ο Δ. Βρύσαλης εξηγεί: «Ζητάμε προσλήψεις κι ως απάντηση έχουμε τις ειρωνείες της κυβέρνησης. Είναι σταγόνα στον ωκεανό οι προκηρύξεις. Και να προκηρύσσονται θέσεις, βγαίνουν τις περισσότερες φορές άγονες. Οι 530 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μόνο στην Κρήτη οι κενές θέσεις γιατρών είναι 150. Οι αίθουσες της ΜΕΘ είναι κλειστές στο 25% . Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα χειρουργεία. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 2.900 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης. Το 35% των εργαζομένων είναι όμηροι με διάφορες συμβάσεις χωρίς μόνιμη εργασία. Το ένα νοσοκομείο συμπαρασύρει το άλλο».
Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2024 στην πρακτική του «εντέλλεσθε» αντέδρασαν και οι γιατροί της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι υπό το βάρος ακόμη μίας εντολής για μετακίνηση στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους. Αλλωστε, και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι υπό διάλυση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μένει χωρίς καρδιολόγο, αναισθησιολόγο και ακτινολόγο.
Διαβάστε επίσης
Εκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τα σενάρια που ερευνά η ΕΛΑΣ – Τι γνωρίζουν οι αρχές για την 37χρονη νεκρή