ΕΣΥ υπό κατάρρευση: Συνεχίζεται η αδιαφορία της κυβέρνησης – Μόλις 75 γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας ενώ προβλέπονται 162

ΕΣΥ υπό κατάρρευση: Συνεχίζεται η αδιαφορία της κυβέρνησης – Μόλις 75 γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας ενώ προβλέπονται 162

Η απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με 75 γιατρούς να παλεύουν, ενώ προβλέπονται 162 οργανικές θέσεις για το νοσοκομείο, οδήγησε τον Γιάννη Σαρακιώτη, Τομεάρχη Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Πρόκειται για την δωδέκατη κοινοβουλευτική παρέμβαση μέσα σε ένα χρόνο μάλιστα για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει στην Βουλή για εξηγήσεις τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Την κατάρρευση επιβεβαιώνει και με ανακοίνωση της η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. που εκδόθηκε προ μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή  «Tο Γ.Ν. Λαμίας βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του» και καλεί τον Υπουργό Υγείας να παραθέσει τις άμεσες παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί με στόχο την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων.

Τα προβλήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από την αιχμηρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) κατηγορώντας τον Υπουργό Υγείας ότι «Έχει μείνει μόνο και αβοήθητο, όπως και ολόκληρο το ΕΣΥ. Η σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση νόμων που οδηγούν σε «εντέλλεσθε», αναγκαστική εφημέρευση δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξαναγκάζουν τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς σε αλλότρια εργασία από αυτή της ειδικότητας τους και της θέσης τους στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας νομιμοφανή τεχνάσματα για την νομική τους κάλυψη».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου, προ λίγων ημερών, η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καταγγέλλει πως ολόκληρο το νοσοκομείο λειτουργεί με συνεχόμενες εφημερίες με την κατάσταση να είναι τραγική στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. Ειδικά για τις πρώτες 16 μέρες οι γιατροί στην ανακοίνωσή του αποκαλύπτουν πως «το αναισθησιολογικό τμήμα από την αρχή του μήνα λειτουργεί στο εξής εφημεριακό καθεστώς για τις 16 αυτές ημέρες:

3 εφημερίες από Αναισθησιολόγους άλλης δομής, μία εφημερία από Αναισθησιολόγο της ΜΕΘ, δύο εφημερίες από τον ιδιώτη Αναισθησιολόγο που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο για μία εφημερία την εβδομάδα και 10 εφημερίες από τον μοναδικό μόνιμο Αναισθησιολόγο του νοσοκομείου μας. Η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ σήμερα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τρείς από τους τέσσερις Εντατικολόγους της ΜΕΘ με ειδικότητα αναισθησιολόγου, για να δώσουν συνολικά από τρεις εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα, με την ταυτόχρονη παρουσία της μοναδικής Αναισθησιολόγου του τμήματος σε εφημερία ετοιμότητας. Ο λόγος της ετοιμότητας προφανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι η λειτουργία ενός Εντατικολόγου – Αναισθησιολόγου δεν είναι η ίδια με αυτή του αναισθησιολόγου του χειρουργείου, μιας και ασκεί άλλα καθήκοντα εδώ και χρόνια».

Επίσης στην εφημερία της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου το Γ.Ν. Λαμίας έμεινε χωρίς Πνευμονολόγο, Νευρολόγο, Ουρολόγο και ΩΡΛ. Με τους γιατρούς να καταλήγουν πως πρόκειται περί εγκληματικής αμέλειας του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα κ. Σαρακιώτης θέτει υπ’ όψιν του κ. Χρυσοχοιδη, ότι οι προβλεπόμενες θέσεις σύμφωνα με τον οργανισμό είναι 162, δηλαδή οι διπλάσιες και παραπάνω, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο επιστολής της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας (Ε.Ν.ΙΑ.Λ) προς τον Υπουργό Υγείας (19.07.2023) και σχετικής δημόσιας παρέμβασής της (06.10.2023).

Παράλληλα μεταφέρει την απόγνωση του ιατρικού προσωπικού της δομής και υπενθυμίζει την αντίστοιχη παραδοχή που είχε εκφραστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν από βουλευτή της ΝΔ στην περιοχή, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι, «πρόκειται για Νοσοκομείο υπό κατάρρευση», το οποίο «λειτουργεί με τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Πρόκειται για την δωδέκατη φορά που καλείται η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2022 να λογοδοτήσει για το Γ.Ν. Λαμίας. Ένα νοσοκομείο υπεύθυνο την περίθαλψη των 66.000 κατοίκων της Λαμίας και των 137.793 κατοίκων της Φθιώτιδας. Παρά την καταγγελία των γιατρών, τις συνεχείς κρούσεις τους στο Υπουργείο Υγείας και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, η ενίσχυση του είναι ανύπαρκτη.

Παρατίθενται οι συνολικά ένδεκα φορές που έχει κληθεί μέσα σε ένα έτος η κυβέρνηση να απαντήσει για την τραγική κατάσταση του υποστελεχωμένου νοσοκομείου.

1) 07/10/2022, «Τραγική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

2) 04/10/2022, «Δραματική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας – Η προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης συνεχίζεται» (Η εν λόγω ερώτηση συζητήθηκε στις 14/11/2022), σε συνέχεια προηγούμενης κατάθεσης της στις 26/09/2022.

3) 31/08/2022, «Σοβαρές καθυστερήσεις ως προς την αποπληρωμή της πρόσθετης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».

4) 07/06/2022, «Τα προβλήματα βαίνουν αυξανόμενα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας – Οδεύει προς κλείσιμο το Τμήμα Παιδιατρικής».

5) 23/05/2022, «Υπολειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας εξαιτίας έλλειψης του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού» (Η εν λόγω ερώτηση συζητήθηκε στις 11/7/2022).

6) 15/12/2021, «Αναγκαιότητα ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με υγειονομικό και λοιπό προσωπικό».

7) 29/11/2021, «Αδρανείς και μη λειτουργικές κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας» (Η εν λόγω ερώτηση συζητήθηκε στις 31/01/2022).

8) 24/09/2021, «Μεταφορά της ανησυχίας του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για την επάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς παρατηρεί ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της υποχρεωτικής αποχώρησης και αναστολής εργασίας των ιατρών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα…»

9) 24/03/2021, «Από τα χειροκροτήματα σε συγκρούσεις και εξώδικες διαμαρτυρίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

10) 24/11/2020, «Διοικητική ευρυθμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και περαιτέρω χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας».

11) 23/06/2020, «Ανάγκη ανάπτυξης νέων κλινών Μ.Ε.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter