Ετερονήμισυ: Είμαστε μια ομάδα φίλων – Συνέντευξη Κώστα Ανετάκη στο Documento

Ετερονήμισυ: Είμαστε μια ομάδα φίλων – Συνέντευξη Κώστα Ανετάκη στο Documento

Δυσκολεύτηκα ως προς το να προσδιορίσω τη σωστή προσφώνηση για τους Ετερονήμισυ. Συγκρότημα ή ομάδα φίλων που μοιράζονται τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους; Από το αδιέξοδο με έβγαλε ένας από τους εμπνευστές του εγχειρήματος, ο Κώστας Ανετάκης.

«Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όπως θέλει ο καθένας». Το σημαντικό είναι ότι αγαπούν αυτό που κάνουν και όπως φαίνεται τους αγαπούν και πολλοί άλλοι, αφού μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα στον χώρο του τραγουδιού αλλά και ηθοποιοί τούς εμπιστεύτηκαν στα πρώτα τους βήματα και συνεργάστηκαν μαζί τους. Ας τους γνωρίσουμε.

Θυμάστε πάντα τον αριθμό των μελών σας;

(Γέλια) Προσωπικά τον θυμάμαι γιατί χρειάστηκε να συντονιστούμε όλοι για μια φωτογράφηση πρόσφατα, κάτι το οποίο τελικά ήταν αδύνατο να γίνει! Είμαστε οκτώ άτομα η μουσική ομάδα (το συγκρότημα), δέκα άτομα η παραγωγική ομάδα (έτσι αποκαλούμε όσους από εμάς συνθέτουν ή γράφουν στίχους, σενάρια κ.λπ.) και τρία άτομα η ομάδα υποστήριξης (φτιάχνουν τα βίντεο και τα γραφιστικά). Είμαστε δηλαδή συνολικά 21, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας πετύχετε ποτέ όλους μαζί, καθώς κάποιοι από εμάς μένουν μόνιμα στην Κρήτη, άλλοι στην Πάτρα, άλλοι στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι τελικά οι Ετερονήμισυ και πώς προέκυψε η συγκεκριμένη σύσταση της ομάδας;

Είμαστε μια ομάδα φίλων. Είμαστε συνθέτες, μουσικοί, στιχουργοί, γραφίστες, σεναριογράφοι και μία τραγουδίστρια που απλώς επιδιώκουμε να εξωτερικεύσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα. Ο αρχικός πυρήνας του σχήματος ήμασταν επτά οκτώ πολύ καλοί φίλοι και ήδη από το 2013 είχαμε λάβει την απόφαση να πορευθούμε ως σχήμα και αρχίσαμε να δουλεύουμε ομαδικά στο στούντιο το παραμύθι μας «Οταν αρρώστησε ο ήλιος». Στην πορεία εντάχθηκαν κι άλλοι φίλοι για να καλύψουν νέες ανάγκες.

Γιατί επιλέξατε αυτή την ονομασία;

Η δουλειά μας στηριζόταν στην αλληλεπίδραση στιχουργού, συνθέτη, μουσικών και αφού ολοκληρωνόταν αυτό το σκέλος αναζητούσαμε τον κατάλληλο εκφραστή-ερμηνευτή. Πολλές φορές δηλαδή προέκυπτε από μόνη της η φράση: «Το τραγούδι αυτό βρήκε το άλλο του μισό με αυτήν τη φωνή».

Ηδη από τον πρώτο σας δίσκο αλλά και στο παιδικό παραμύθι σας είχατε τη τύχη να συνεργαστείτε με πολύ ηχηρά ονόματα. Πώς το καταφέρατε αυτό ως νεοσύστατο σχήμα;

Το πρώτο μας δισκογραφικό βήμα με τίτλο «Η στράτα που βαδίζω» ήταν εμπνευσμένο από την κουλτούρα της Κρήτης και μας συνόδευσαν οι μοναδικές φωνές του Βασίλη Σκουλά, του Ψαραντώνη και άλλων καλλιτεχνών. Στο παραμύθι μας «Οταν αρρώστησε ο ήλιος» είχαμε ως αφηγητή τον Γιάννη Ζουγανέλη και συμμετείχε πλήθος αγαπημένων ερμηνευτών και ηθοποιών, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Ματθίλδη Μαγγίρα, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά. Προφανώς όλοι αυτοί θα βρήκαν στη δουλειά μας κάποιο στοιχείο που τους άρεσε ή τους ενδιέφερε. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν απλώς να τους προσεγγίσουμε. Ξέρετε, μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε καν δικό μας τραγουδιστή και ήταν επιτακτική ανάγκη να βρούμε το άλλο μας μισό που θα εξέφραζε τα τραγούδια μας όσο το δυνατόν πληρέστερα. Πλέον έχουμε τη Μυρτούλα μας (Μυρτώ Καμβυσίδη) στην οποία θα στηρίξουμε τα επόμενα μουσικά μας βήματα.

Μίλησέ μας για τον δίσκο σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ο δίσκος μας «Ετερονήμισυ» περιλαμβάνει 14 νέα τραγούδια και περπατά σε διάφορα μουσικά μονοπάτια: παραδοσιακά, έντεχνα, έθνικ. Βασική επιδίωξή μας ήταν να προσεγγίσουμε μουσικά τις εικόνες που είχαμε ως αφορμή κατά τη σύνθεση κάθε κομματιού. Κάποια τραγούδια γράφτηκαν στην Κρήτη, άλλα στην Ελαφόνησο, στις Σπέτσες, άλλα για την Ικαρία. Μάλλον αυτή η ποικιλία τοπίων μάς οδήγησε σε πληθώρα μουσικών επιρροών που φαίνονται κατά την ακρόαση του συνόλου του δίσκου μας.

Με τι άλλο ασχολείστε πέρα από τη μουσική;

Το animation βίντεο που δημιουργήσαμε για να ντύσει τη μουσική μας –και τους στίχους της Μαρίτας Αλημίση– στο τραγούδι «Στα σύννεφα» που ερμηνεύει ο Σταύρος Σιόλας καθώς και για το παιδικό παραμύθι «Οταν αρρώστησε ο ήλιος», σε στίχους της Γωγώς Σούρλα, για εμάς είναι προέκταση της μουσικής και του στίχου μας. Και το βιβλίο που έχουμε εκδώσει δημιουργήθηκε ώστε να οπτικοποιήσει το cd. Γενικότερα όμως, εκτός της μουσικής, του παραμυθιού και των βίντεο που φτιάχνουμε, μέλη της ομάδας μας έχουν γράψει σενάρια για ταινίες μηκρού μήκους και αυτό είναι κάτι που μελλοντικά θα θέλαμε πολύ να κατορθώσουμε: η παραγωγή μιας τέτοιας ταινίας σεναριακά και η μουσική κάλυψή της.

Εχω μια απορία: Τα έσοδά σας δηλαδή τα μοιράζεστε διά του 21; Πόσο βιώσιμο είναι αυτό;

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν έσοδα παρά μόνο έξοδα! Στην περίπτωση αυτή η διαίρεση των εξόδων διά 21 καθιστά την ομάδα πλήρως βιώσιμη. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η αγάπη και η ανάγκη μας να εξωτερικεύσουμε αυτό το μέρος του εαυτού μας, προς το παρόν, υπερνικούν τις οικονομικές δυσκολίες. Ως φίλοι στηρίζουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.

Ο Βασίλης Σκουλάς μιλά για τους Ετερονήμισυ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το συγκρότημα Eτερονήμισυ που μου έδωσε την ευκαιρία ύστερα από τέσσερις δεκαετίες να ξαναβρεθώ με τον Μανώλη Μητσιά, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα, όπως τότε στις συναυλίες μας με τα τραγούδια του σπουδαίου Μαρκόπουλου. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν μου έγινε η πρόταση από τον συνθέτη να συμμετάσχω στο υπέροχο τραγούδι «Μαύρο πουκάμισο» και εύχομαι ο κόσμος να το αγκαλιάσει όπως το αγκαλιάσαμε κι εμείς. Γνωρίζοντας τα παιδιά που απαρτίζουν τους Ετερονήμισυ διέκρινα ήθος, ταπεινοφροσύνη και ταλέντο, απαραίτητα στοιχεία για να πορευθούν με διάρκεια στον χώρο της παράδοσης και να γίνουν άξιοι συνεχιστές αυτής. Καλή επιτυχία!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter