«Εθελοντική» συνεισφορά ζητάει ο Μητσοτάκης από τους βιομήχανους για τη Θεσσαλία

«Εθελοντική» συνεισφορά ζητάει ο Μητσοτάκης από τους βιομήχανους για τη Θεσσαλία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στο… χέρι των στελεχών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την «συμμετοχή όλων» στην ανοικοδόμηση της σφοδρά χτυπημένης από την κακοκαιρία Θεσσαλίας, καθώς στη συνάντηση που είχε μαζί τους, ουσιαστικά τους άφησε το ελεύθερο να συμβάλλουν εθελοντικά στην πολυδιαφημισμένη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων περιοχών, αντί να θεσμοθετήσει την ουσιαστική συμμετοχή τους.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του ΣΕΒ συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει οργανωμένα στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών περιοχών στη Θεσσαλία» ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου για την ευρεία συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων υπό τον πρωθυπουργό με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επιβεβαιώνοντας λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις στη ΔΕΘ, την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει στα μεγαλύτερα κεφάλαια της χώρας το… ελεύθερο για συμμετοχή στην αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία ώστε τα μέλη του ΣΕΒ να «μπορούν να αναλάβουν την επισκευή, ανακατασκευή αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν υποστεί φθορές» και, δευτερευόντως, «να συμβάλλουν στο ταμείο της κρατικής αρωγής μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση κατεστραμμένων σπιτιών».

Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα, παρά τις κορώνες, αλλά αντιθέτως, θα αφήσει στην… ιδιωτική πρωτοβουλία το ελεύθερο, στα πρότυπα της… εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών. Άλλα είχε δηλώσει από μόνος του, κατά την ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, πριν από μόλις δέκα ημέρες.

«Η Πολιτεία θα απαιτήσει και από τον ιδιωτικό τομέα τη δική του θέση σε αυτό το μέτωπο της ανασυγκρότησης. Όχι μόνο με τεχνογνωσία, αλλά και με κεφάλαια» είχε αναφέρει με αυστηρό ύφος, περιγράφοντας «μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να γίνουν ανάδοχοι έργων υποδομής, σημαντικών έργων αναδάσωσης, οδικού δικτύου. Εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις που ήδη κάποιες έχουν εξαγγείλει για τους πληγέντες συμπολίτες μας, έτσι ώστε να ανακαινίσουν τα νοικοκυριά τους».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά, αφού τότε έβαλε στο κάδρο και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ένωση Εφοπλιστών, τους απόδημους και τον ΣΕΒ, ξεκαθάρισε πως η έκκλησή του αφορά το «να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά αυτή τη νέα μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης «προτρέψει» τους Βιομήχανους να συμμετάσχουν στην «εθνική προσπάθεια», δεν παρέλειψε να τους δώσει και διαπιστευτήρια για νομοθετήματα τα οποία έχει ήδη θεσμοθετήσει, αλλά και για επερχόμενα.

«Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της διεθνους ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή Δικαιοσύνης, τους αυστηρούς ελέγχους σε κάθε εστία ανομίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση των εισοδημάτων» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε άλλο σημείο περιγράφονται και τα αιτήματα του ΣΕΒ, στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό επί των «προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

«Εξετάστηκαν παράλληλα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, οι προοπτικές της αγοράς εργασίας, η δημιουργία και κάλυψη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες, οι δυνατότητες για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, στρατηγικοί στόχοι όπως η πράσινη μετάβαση, αλλά και οι προκλήσεις οι οποίες απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται πανευρωπαϊκά» αναφέρεται συγκεκριμένα, περιγράφοντας έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τις… εκκλήσεις για την εθελοντική συμμετοχή του ΣΕΒ στην αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Βιδάλης, οι Αντιπρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Γιώτης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Ταμίας του ΔΣ Μάρκος Βερέμης, τα μέλη του ΔΣ Ευτύχιος Βασιλάκης και Βασίλης Ψάλτης και ο Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter