Εθνική Ελλάδας: Διάλυση με τη βοήθεια της ΕΠΟ, του Άγγελου και της Παναγίας!

Εθνική Ελλάδας: Διάλυση με τη βοήθεια της ΕΠΟ, του Άγγελου και της Παναγίας!

Η_x000D_
εθνική ομάδα εδώ και μία πενταετία δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και_x000D_
συγκεκριμένα μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 της πάνε όλα στραβά και_x000D_
ανάποδα. 

Το αποκορύφωμα ήταν οι δύο ήττες από τα Νησιά Φερόες (0-1 στις 14/11/2014 στο Φάληρο και 2-1 στις 13/6/2015 στο Τορσάβν) για τα προκριματικά του Euro 2016. Δυστυχώς όμως οι σφαλιάρες είναι… διαρκείας και φτάνουν μέχρι σήμερα, στα προκριματικά του Euro 2020. Για τις συνεχόμενες αποτυχίες δεν φταίει κάποια… μούντζα. Οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στις διοικήσεις της ΕΠΟ.

Η ελεύθερη πτώση της εθνικής ξεκίνησε το 2014, όταν ο Φερνάντο Σάντος μάζεψε τα πράγματά του από το Ρεσίφε και έφυγε μετά τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Δεν δεχόταν παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, στη δουλειά του και επέστρεψε στην πατρίδα του. Ανέλαβε την εθνική Πορτογαλίας με την οποία κατέκτησε το Euro του 2016 στη Γαλλία και πριν από μία εβδομάδα σήκωσε το τρόπαιο στο νεοσύστατο Nations League. Η πορεία της εθνικής μας είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δεν προκρίθηκε στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το ’16 ούτε στο Μουντιάλ του ’18, ενώ αποκλείστηκε πρόωρα και από το Nations League.

Για τη θητεία των Κλαούντιο Ρανιέρι και Σέρχιο Μαρκαριάν γελάνε και οι κάτοικοι των Νησιών Φερόες, ενώ ο Γερμανός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε ήρθε επί διοίκησης Γκιρτζίκη και έφυγε ως αποτυχημένος επί προεδρίας Γραμμένου. Η ΕΠΟ επέλεξε ως αντικαταστάτη του Σκίμπε έναν προπονητή παλιάς κοπής και ξεπερασμένο για την πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων, τον Αγγελο Αναστασιάδη. Στο Πάρκο Γουδή είναι κοινό μυστικό ότι αρκετά από τα μέλη του συμβουλίου ήταν κατά της πρόσληψης Αναστασιάδη αλλά έπνιξαν τις αντιρρήσεις τους γιατί ο Ελληνας τεχνικός –ό,τι και να γινόταν– θα ήταν ο διάδοχος του Γερμανού. Στην ουσία τούς τον φόρεσαν «καπέλο».

Επανεκκίνηση για… φούντο

Το σλόγκαν στην εθνική πριν από έξι επτά μήνες ήταν ότι επιχειρείται επανεκκίνηση με στόχο να επιστρέψει η ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση και στο κάδρο ήταν το Euro 2020. Κι αυτό σε μια συγκυρία κατά την οποία το ρόστερ της μόνο για πέταμα δεν είναι, παρότι η χώρα μας δεν είναι… ποδοσφαιρομάνα:

• Η εθνική έχει τερματοφύλακα-άγγελο για την εστία της όποιος κι αν είναι ο εκλεκτός του ομοσπονδιακού προπονητή, δηλαδή ένας εκ των Βλαχοδήμου, Μπάρκα, Πασχαλάκη.

• Οι κεντρικοί αμυντικοί της αγωνίζονται στη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σιόβας).

• Οι ανασταλτικοί της μέσοι έχουν και ποιότητα και ατελείωτα τρεξίματα (Ζέκα, Σάμαρης, Μπουχαλάκης).

• Οι μεσοεπιθετικοί της μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καλή τους ημέρα και κυρίως ο Κώστας Φορτούνης, που είναι με διαφορά ο πιο ποιοτικός Ελληνας ποδοσφαιριστής την τελευταία διετία.

• Στο σκοράρισμα συνήθως τη λύση δίνει ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος ήταν εκτός αποστολής στα δύο τελευταία επίσημα παιχνίδια λόγω τραυματισμού, όπως και το ανερχόμενο αστέρι της εθνικής, ο Τάσος Δώνης.

Η εθνική στους δύο πρώτους αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro 2020 –που ήταν και εκτός έδρας– μάζεψε τέσσερις βαθμούς, τρεις από το Λιχτενστάιν και έναν από τη Βοσνία, που θεωρητικά θα διεκδικήσει με τη χώρα μας και τη Φινλανδία το δεύτερο εισιτήριο (ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά στον 10ο όμιλο είναι η Ιταλία).

Απαξιωτικά σχόλια

Στα επίσημα του Bilino Polje στη Ζένιτσα πριν από το παιχνίδι με τη Βοσνία μέλη του συμβουλίου της ΕΠΟ που συνόδευαν την αποστολή της εθνικής έκαναν αρνητικά έως απαξιωτικά σχόλια για τις επιλογές του Αναστασιάδη στην ενδεκάδα. Κάθε παράγοντας νιώθει άλλωστε και δυνάμει προπονητής. Οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ ένιωσαν δικαιωμένοι όταν οι γηπεδούχοι με τη συμπλήρωση του δεκαπεντάλεπτου προηγήθηκαν στο σκορ με 2-0 και είπαν και δυο κουβέντες παραπάνω. Πρόσωπο που ήταν δίπλα τους μετέφερε στον ομοσπονδιακό προπονητή τι λεγόταν γι’ αυτόν από τους συμβούλους. Δεν αιφνιδιάστηκε αλλά δεν του άρεσαν και όσα του μεταφέρθηκαν. Η εθνική ισοφάρισε τελικά τον αγώνα και όλα τα μέλη της αποστολής ήταν ευχαριστημένα και χαμογελαστά. Ο κόουτς όμως ήξερε πως οι παράγοντες της ομοσπονδίας δεν θα γίνουν ασπίδα προστασίας για τον ίδιο και την ομάδα στα δύσκολα. Και τα δύσκολα δεν άργησαν να έρθουν. Η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από το φαβορί του ομίλου Ιταλία (0-3) και τρεις μέρες μετά και από την Αρμενία (2-3), η οποία στα προηγούμενα τέσσερα ματς που είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την εθνική μας δεν είχε πετύχει ούτε γκολ!

Στο ματς με τη «σκουάντρα ατζούρα» ο Αγγελος Αναστασιάδης παρέταξε μια ενδεκάδα χωρίς ποδοσφαιρική λογική. Είχε τον Ζέκα δεξί μπακ χαφ, τον βαρύ Σιόβα αμυντικό μέσο και τον Φορτούνη ψευτοεννιάρι. Οι Ιταλοί με συνοπτικές διαδικασίες πέτυχαν τρία γκολ και στη συνέχεια, για καλή μας τύχη, τράβηξαν χειρόφρενο.

Βάσει των εμφανίσεων των τερματοφυλάκων της εθνικής στη διάρκεια της σεζόν, κάτω από τα γκολπόστ έπρεπε να καθίσει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο 66άχρονος προπονητής έκανε την έκπληξη και έριξε στον αγώνα τον Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος ήταν και ο καλύτερος παίκτης της. Στο ματς με την Αρμενία ο κόουτς «ξαναχτύπησε». Αφησε στον πάγκο τον Μπάρκα και έδωσε τα γάντια του βασικού στον Βλαχοδήμο. Απόφαση και πάλι χωρίς ποδοσφαιρική λογική…

« Ή αυτός ή εμείς»

Στο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης ο κόουτς κατέβασε την ομάδα με ορθολογικό σύστημα, αλλά γύρισε στην εποχή των Νησιών Φερόες και έχασε εύκολα και δίκαια από τους Αρμένιους. Η απρόσμενη ήττα έπεσε βαριά στο στομάχι όλων και όσα συνέβησαν την Τετάρτη τα ξημερώματα στο ΟΑΚΑ μπορεί να γίνουν σενάριο θεατρικής επιθεώρησης. Οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι διεθνείς, οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, ζήτησαν εμμέσως πλην σαφώς από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο να απολύσει τον προπονητή, διαφορετικά δεν θα ξαναφορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. Τη σκυτάλη πήραν σύμβουλοι της ομοσπονδίας, οι οποίοι στρίμωξαν τον πρόεδρο και του είπαν πως πρέπει να απομακρύνει άμεσα τον προπονητή για να μη διαλυθεί η εθνική.

Στις τηλεοπτικές κάμερες μίλησε ο αρχηγός Σωκράτης Παπασταθόπουλος λέγοντας ότι «είναι γκολ για παιδική χαρά αυτά που δεχτήκαμε. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη οι παίκτες, την οποία την αναλαμβάνω όλη εγώ πρώτος. Οταν παίζεις με την Αρμενία και πρέπει να φας άλλα δύο γκολ, τότε δεν αξίζουμε ως ομάδα να πάμε στο Euro». Ο Αναστασιάδης ήταν στον… κόσμο του, εμφανίστηκε χαμογελαστός στη συνέντευξη Τύπου και το έριξε στη μεταφυσική: «Εάν μείνουμε έτσι μέχρι τέλους, θα πάμε στα τελικά του Euro. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραιτηθώ. Οι άλλοι (σ.σ.: οι Αρμένιοι) μάλλον είναι καλύτεροι άνθρωποι από εμάς και τους τα δίνει (σ.σ.: ο Θεός). Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς τη δύσκολη κατάσταση…». Και πώς θα πάει η εθνική στην τελική φάση; Ο κόουτς ήταν ξεκάθαρος: «Ο από πάνω (σ.σ.: ο Θεός) θα γυρίσει το κουμπί και θα πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Γιατί η ομάδα παίζει καλά».

Ο Αναστασιάδης απάντησε και στις δηλώσεις του αρχηγού αναφέροντας ότι «εάν ο κ. Παπασταθόπουλος δεν το πιστεύει, δεν μπορεί να είναι εδώ», ενώ στην ίδια γραμμή ήταν και η δήλωση του τεχνικού διευθυντή των εθνικών ομάδων Αγγελου Μπασινά: «Υπάρχει μέλλον γιατί υπάρχουν παιδιά τα οποία θέλουν να δώσουν τα πάντα για την εθνική. Παιδιά, όποιος θέλει. Οποιος δεν θέλει δεν μπορεί να είναι στην εθνική».

Στην όλη παράνοια έκανε παρέμβαση μέσω Facebook και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Νίκος Βακάλης, ο οποίος ζήτησε «συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης» του και πρόσθεσε: «Πίστευα μέχρι και πριν τα δύο παιχνίδια ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να αναστήσει την ομάδα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο. Αλλά δεν μπορεί να έχουν όλοι οι υπόλοιποι άδικο και εγώ όχι. Και κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα».

Ο Αναστασιάδης με τις επιλογές του άνοιξε μόνος του την πόρτα της εξόδου και θα φύγει με αποζημίωση (παίρνει περίπου 20.000 μηνιαίως!). Η ΕΠΟ διοικείται από παράγοντες που είναι επιλογή του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, οπότε οι κινήσεις τους πρέπει να είναι αρεστές στις διοικήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη. Κανείς τους δεν πρέπει να «ακουμπάει» την εθνική κι αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της ομοσπονδίας, η ομάδα θα τρώει σφαλιάρες ακόμη κι αν κάθεται στον πάγκο της ο Πεπ Γκουαρδιόλα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter