Εθνική συμφωνία για λύση Κυπριακού

Εθνική συμφωνία για λύση Κυπριακού

Με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, συνεδρίασε απόψε, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Εξερχόμενος ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς τόνισε: “Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και στους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας.

Η λύση του Κυπριακού στηρίζεται και πρέπει να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας που στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ανέλυσα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κυπριακός λαός δικαιούται τίποτα λιγότερο και τίποτα περισότεραο από μια δίκαιη λύση, τόνισε, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Συμβουλίου, Μαρία Τριανταφύλλου.

Όπως είπε, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, “όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφωνήσαμε στις διαχρονικές θέσεις που έχει η ελληνική πολιτεία” και τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι η εισβολή και η κατοχή του νησιού εδώ και 42 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης.Τόνισε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και υπογράμμισε την ανάγκη αρραγούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και συντονισμού των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Τέλος, χαρακτήρισε αναχρονιστικές τις διεθνείς εγγυήσεις για την Κύπρο.

Τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για το Κυπριακό σε τέσσερις άξονες ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, «η Ένωση Κεντρώων είναι κατά των διμερών επαφών ανάμεσα σε Τσίπρα και Ερντογάν, διότι η τουρκική πλευρά συνήθως εγείρει αξιώσεις πέραν του Κυπριακού, όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά».

Δεύτερον, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν πρέπει να υπογράψει τίποτα προτού αποχωρήσουν από τη Μεγαλόνησο τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι διότι, όπως τόνισε, καμία τουρκική υπογραφή δεν αποτελεί δέσμευση, αφού συνήθως υπαναχωρούν των συμφωνιών τους.

Τρίτον, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την αναγκαιότητα ενός εναλλακτικού σχεδίου (Plan B) σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, «έτσι ώστε να αποφευχθεί το λεγόμενο “blame game” σε βάρος μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter