Εθνική Μπάσκετ: Πανστρατιά για το μεγάλο ταγκό στο Παρίσι

Εθνική Μπάσκετ: Πανστρατιά για το μεγάλο  ταγκό στο Παρίσι

Απαντες διαθέσιμοι παρόντες στην πρώτη φορά του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της εθνικής ομάδας που προσδοκά να δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Βασίλης Σπανούλης έπιασε μολύβι και χαρτί και είχε στο μυαλό του ένα μόνο πράγμα: «Στο πρώτο μου προσκλητήριο τους θέλω άπαντες παρόντες. Θα παρουσιάσουμε την ισχυρότερη δυνατή σύνθεση». Οι αντικειμενικές δυσκολίες σκόρπισαν μερικές νάρκες στο μονοπάτι του, αλλά το μήνυμα πέρασε προς όλες τις κατευθύνσεις. Από την εθνική ομάδα της νέας εποχής κανείς δεν θα εξαιρείται για ψύλλου πήδημα. Οταν φτάσει η ώρα της πρώτης συγκέντρωσης για το προολυμπιακό τουρνουά η πανστρατιά θα είναι αδιαπραγμάτευτη και δικαιολογίες τύπου «κόπωση» δεν θα γίνουν δεκτές.

Το πρόγραμμα του «παραθύρου» του Φεβρουαρίου, μοναδικού για τον χειμώνα του 2023-24, ήταν βούτυρο στο παντεσπάνι του νέου ομοσπονδιακού. Ο εναρκτήριος αγώνας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025 (Κύπρος, Φινλανδία, Πολωνία, τελικά στη Λετονία) φέρνει στο Φάληρο έναν αντίπαλο ισχυρό, φορτσάτο, επικίνδυνο και μπαρουτοκαπνισμένο. Η Τσεχία σκάρωσε χουνέρια ακόμη και στην πλήρη εθνική Ελλάδας, πόσο μάλλον σε μια ομάδα σαν αυτές που εμφανίστηκαν σε προηγούμενα «παράθυρα».

Ο Σπανούλης ήταν εν ενεργεία διεθνής στην πορεία προς το προολυμπιακό τουρνουά του 2021 (απ’ όπου τελικά απουσίασε λόγω τραυματισμού) και θυμάται πολύ καλά ποιος ήταν ο αντίπαλος που στέρησε από την ομάδα του Ρικ Πιτίνο το εισιτήριο για το Τόκιο. Δύο χρόνια νωρίτερα, στην Κίνα, οι Τσέχοι έκοψαν τον δρόμο της εθνικής μας προς τα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ 2019, παρόλο που εμείς είχαμε τον MVP του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο κι εκείνοι έπαιζαν χωρίς τον Γιαν Βέσελι.

Γιατί λοιπόν να θεωρηθεί φαβορί η ελληνική ομάδα απέναντι στην πλήρη Τσεχία την ερχόμενη Παρασκευή στο ΣΕΦ; Γιατί να μην εμφανιστεί πάνοπλη; Η έδρα είναι χρήσιμο εφόδιο, αλλά όχι εχέγγυο επιτυχίας. Ας συγκρατήσουμε αυτό το τελευταίο, γιατί θα μας χρειαστεί τον ερχόμενο Ιούλιο στο προολυμπιακό τουρνουά απέναντι σε Σλοβένους, Κροάτες, Δομινικανούς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Η διάψευση

Η συμμετοχή της εθνικής μας στα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2025 (που για την αφεντιά μας θα ξεκινήσουν από τη Λευκωσία) δεν κινδυνεύει, αφού θα προκριθούν τρεις από τις Ελλάδα, Τσεχία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία. Ωστόσο το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Σπανούλης είναι μια εντός έδρας ήττα στο παρθενικό του παιχνίδι.
Οι αναλυτές που προέβλεπαν αποκλεισμό του καταπονημένου Τόμας Γουόκαπ από τη 16άδα διαψεύστηκαν, αφού ο ελληνοποιημένος άσος του Ολυμπιακού κλήθηκε χωρίς πολλά πολλά. Ο Γουόκαπ θα αγωνιστεί εκτός απροόπτου ενάντια στους Τσέχους και στη συνέχεια θα αφήσει το πόστο του νατουραλιζέ στον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ο οποίος θα ντεμπουτάρει με τα μπλε τη Δευτέρα στη Χάγη και θα αφιερώσει το ντεμπούτο του στην Ελληνίδα μάνα του.

Στο ντέρμπι με την Τσεχία θα παίξει και ο Κώστας Παπανικολάου, αφού δεν γινόταν να απουσιάσει από το πρώτο… συλλαλητήριο ο αρχηγός της ομάδας. Ο Κώστας Σλούκας υπολογίζεται κανονικά για το καλοκαίρι, αλλά ο φόβος επιδείνωσης του τραυματισμού του τον άφησε εκτός «παραθύρου». Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν έχει βρει ρυθμό μετά την επιστροφή του και κρίθηκε ανήμπορος να βοηθήσει.

Ουσιαστικά ο μόνος που αποκλείστηκε από την πρώτη εθνική του Σπανούλη για λόγους συντήρησης ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος ωστόσο διατράνωσε την επιθυμία του να αγωνιστεί στο προολυμπιακό τουρνουά. «Εφόσον είμαι γερός δεν βλέπω πώς θα λείψω από το ραντεβού του καλοκαιριού» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. «Εχουμε καλή ομάδα και τον κόσμο στο πλευρό μας. Η ευκαιρία είναι μεγάλη και ανυπομονώ να παίξω». Ο συμπαίκτης του Καλάθη στη Φενερμπαχτσέ Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν χωρούσε στην τωρινή ομάδα, αφού οι κανονισμοί επιτρέπουν μόνο έναν νατουραλιζέ.

Ο Βασίλης Σπανούλης κάλεσε τους παίκτες που έλειψαν από το Μουντομπάσκετ 2023 λόγω τραυματισμού (Μήτογλου, Κ. Αντετοκούνμπο), απέκλεισε τον Λούντζη που παίζει ελάχιστα στον Ολυμπιακό και έντυσε στα μπλε κάμποσους… δευτεροκλασάτους που διακρίνονται στις συλλογικές διοργανώσεις: Τολιόπουλο, Καλαϊτζάκη, Κουζέλογλου, Χαραλαμπόπουλο.

Ανανέωση προ των πυλών

Μετά το καλοκαίρι του 2024 παίκτες όπως οι επτά που προαναφέρθηκαν –αλλά και οι Παπαγιάννης, Ρογκαβόπουλος, Μαντζούκας, Μωραΐτης, Ζούγρης που επίσης κλήθηκαν από τον Σπανούλη– θα επανδρώσουν τον πυρήνα της επόμενης εθνικής μετά την αναπόφευκτη ανανέωση. Ο Παπανικολάου θα κλείσει τα 34 το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Καλάθης είναι ήδη 35άρης, ο Σλούκας 34, ο Γουόκαπ και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βαδίζουν στα 32, ο Λαρεντζάκης στα 31, οι Παπαπέτρου, Μποχωρίδης 30άρισαν. Εξυπακούεται ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (29) είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν χωράει σε κανέναν κανόνα, ιδίως μετά την αινιγματική στάση του το περασμένο καλοκαίρι. Οι πληροφορίες από την… αυλή του επιμένουν ότι ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ δηλώνει πρόθυμος να οδηγήσει την εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το όνειρό του είναι να εμφανιστεί με το εθνόσημο στην τελετή έναρξης κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ» μας έλεγε δικός του άνθρωπος.

Ωστόσο ο αστερίσκος που συνοδεύει κάθε τέτοια υπόσχεση του Γιάννη, «αρκεί να είναι υγιής», κόβει τα φτερά. Η πορεία των Μιλγουόκι Μπακς αφήνει να εννοηθεί ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί για τον «Greek freak» περί τα τέλη Μαΐου, αλλά η συσσωρευμένη επιβάρυνση απαιτεί και παρατεταμένη κούρα αποθεραπείας. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, πάμε για μονομαχία Γιάννη εναντίον Λούκα Ντόντσιτς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στα μαρμαρένια αλώνια του Φαλήρου. Εκείνο το βράδυ μπορεί να λουστεί η εθνική μας με παρισινό φως ή να τη βυθιστεί ξανά στο μισοσκόταδο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter