Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος… οικοδόμος που άρπαξε πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος… οικοδόμος που άρπαξε πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και παθιασμένος, κατά δήλωσή του, με την τέχνη, είναι ο ληστής της Εθνικής Πινακοθήκης, πριν εννέα χρόνια, που είχε καταφέρει να κλέψει τρεις πίνακες.

Χωρισμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο 49χρονος ομολόγησε ότι εκείνος είναι ο δράστης της «κλοπής του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη.

Περιέγραψε καρέ – καρέ πώς μπήκε στην Πινακοθήκη, αφού προηγουμένως είχε παρακολουθήσει για καιρό τις κινήσεις στην περιοχή και στο κτήριο, και πώς κατάφερε να αρπάξει τους πίνακες του Πικάσο, του Μοντριάν και του Κάτσια. Είπε πού τους έκρυψε όταν ένιωσε ότι μπορεί να τον εντοπίσουν, και διαβεβαίωσε τις Αρχές ότι δεν είχε κανέναν συνεργό.

Το χρονικό της κλοπής

Ο 49χρονος Γιώργος Σ., κατάφερε τον Ιανουάριο του 2012, περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα, να μπει από μια μπαλκονόπορτα στην Εθνική Πινακοθήκη. Κρύφτηκε πίσω από την γυψοσανίδα στην οποία βρίσκονταν τοποθετημένα τα τρία έργα, αγνόησε τον συναγερμό που είχε σηκώσει “στο πόδι” τους φύλακες και μόλις βρήκε την ευκαιρία βούτηξε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια που απέσπασε βιαστικά και κατέστρεψε την ίδια νύχτα.

Μάλιστα, ο δράστης, όταν διαπίστωσε ότι το σχέδιο του Κάτσια είχε καταστραφεί, το πέταξε… στην τουαλέτα. Ο χρόνος, που μεσολάβησε από την είσοδό του στον χώρο της Πινακοθήκης μέχρι την αποχώρησή του, υπολογίζεται σε επτά λεπτά.

Ελαιοχρωματιστής και φιλότεχνος

Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής δηλώνει παθιασμένος με την τέχνη και ταξίδευε συχνά σε Ολλανδία και Αγγλία.

“Κατά καιρούς είχαμε πληροφορίες. Ερευνήθηκαν μέχρι την τελευταία που είχαμε αποτέλεσμα. Ηταν χρέος τιμής να επιστρέψει στη θέση του”, ανέφεραν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που αποκάλυψαν ότι όπως ομολόγησε ο δράστης, παρακολουθούσε επί έξι μήνες την Εθνική Πινακοθήκη πριν επιχειρήσει εκείνο το βράδυ να εισβάλλει και να κλέψει τους πίνακες.

Μάλιστα, είπε στους αξιωματικούς ότι είχε παρατηρήσει πότε πηγαίνουν για κάπνισμα οι φύλακες, πού βρίσκονταν στο χώρο της Πινακοθήκης γυψοσανίδες και ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ώρα για να τρυπώσει στο χώρο.

Πού είχε κρύψει τους πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Σε ένα απομακρυσμένο σημείο στην Κερατέα, μέσα σε μια ρεματιά, είχε κρύψει τους δύο πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν.

Οι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας έφθασαν στο σημείο που υπέδειξε ο ίδιος ο δράστης και κατέγραψαν τη στιγμή του εντοπισμού των έργων τα οποία ο 49χρονος είχε συσκευάσει προσεκτικά για να μην καταστραφούν.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter