Εθνικό είναι ό,τι το μητσοτακικό

Εθνικό είναι ό,τι το μητσοτακικό

Δεν πά’ να λένε την επιστημονική τους άποψη –περί της εφαρμογής του «απορρήτου»– έγκριτοι καθηγητές του συνταγματικού δικαίου, του διοικητικού δικαίου και των πολιτικών επιστημών (Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος, Σ. Σεφεριάδης, Δ. Χριστόπουλος, Α. Καϊδατζής, Κ. Χρυσόγονος κ.ά.), δεν πά’ να ερμηνεύουν το σύνταγμα κορυφαίοι ακαδημαϊκοί καθηγητές και συνάμα μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν πά’ να ξεκαθαρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου»… Η Ντόρα Μπακογιάννη απείλησε με το γνωστό ύφος και copyright Μητσοτάκη:

«Υπάρχουν προβλήματα στο να βγουν όλα, γιατί αυτός ο οποίος θα τα πει πάει για κακούργημα εάν παραβιαστεί το απόρρητο. Οι άνθρωποι που έχουν διοικήσει την ΕΥΠ θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή».

Η κ. Μπακογιάννη με τη θέση της αυτή (ευθεία απειλή) απλώς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της δημοκρατίας γίνονται στο όνομα της δημοκρατίας.

Ο εκπεσμός του διεθνούς κύρους της χώρας (για άλλη μια φορά) γίνεται με τη γενική αναφορά περί «εθνικής ασφάλειας».

Η κατάργηση του ελεγκτικού ρόλου της εθνικής αντιπροσωπείας δεν γίνεται με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, αλλά με διαδικασίες και πορίσματα που αποφασίζει μόνη η κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα τερατώδη ψέματα δεν αποδεικνύονται, οι πολιτικές ευθύνες δεν αναλαμβάνονται και οι ποινικές δεν τιμωρούνται με επίκληση του «απορρήτου», ενώ αντιθέτως τιμωρούνται («θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή») όποιοι αποκαλύψουν την αλήθεια.

Το «απόρρητο» σαφέστατα και δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής και ελεγκτικής επιτροπής «θεσμών και διαφάνειας» (η οποία άλλωστε δεσμεύεται απ’ αυτό), οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» –εφόσον αναφέρονται– οφείλουν να τεκμηριώνονται στην επιτροπή από αυτούς που τους επικαλούνται, οι οφειλόμενες εξηγήσεις των διοικούντων της ΕΥΠ στα μέλη της επιτροπής είναι υποχρεωτικό να δίνονται χωρίς η νομιμότητα να παραβιάζεται και συνεπώς ουδεμία ποινή εφαρμόζεται.

Αλλωστε όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν σύμφωνα με τον νόμο».

Η ηλίθια δικαιολογία «εγώ κοιτούσα τη Γιαδικιάρογλου που κοιτούσε την Πετροπούλου» είναι για γέλια μόνο στο σινεμά, γιατί στην πολιτική κοστίζει ακριβά (Νίξον, περίπτωση Watergate).

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε –με την απειλή κακουργηματικών ποινών– να κλείσει στόματα σαν του ανιψιού της Δημητριάδη και να βγάλει τον πρωθυπουργόαδερφό της από το αδιέξοδο («κι αν δεν ήξερες, τώρα ξέρεις»).

Τελικά, στο καθεστώς Μητσοτάκη το «εθνικό όφελος» εφάπτεται με το μητσοτακικό συμφέρον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter