Εθνικό Θέατρο – Ρεξ: Εκβιαστική ανακοίνωση διοίκησης για λήξη της κατάληψης – Απάντηση με 3ήμερο φεστιβάλ

Εθνικό Θέατρο – Ρεξ: Εκβιαστική ανακοίνωση διοίκησης για λήξη της κατάληψης – Απάντηση με 3ήμερο φεστιβάλ

«Η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας», αναφέρει η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου σε σχετική ανακοίνωσή της με την οποία εμμέσως πλην σαφώς “προειδοποιεί” τους καταληψίες εργαζόμενους και σπουδαστές από τον καλλιτεχνικό χώρο για «ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Στην επίμαχη ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών. Καλούμε όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου. Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Η απάντηση της κατάληψης του ΡΕΞ

Την Πέμπτη 23/3 το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προχωρούν σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη λήξη των καλλιτεχνικών Καταλήψεων και σε ανακριβή, αποπροσανατολιστική και εκβιαστική δήλωση σχετικά με την Κατάληψη του ΡΕΞ.

Καλούμε το Ε.Θ. να διευκρινίσει τι σημαίνει η φράση «πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Ε.Θ.». Το Εθνικό Θέατρο δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση αλλά ένας κρατικός φορέας όπου εργατικό και έμψυχο δυναμικό είμαστε εν δυνάμει όλοι-ες-α μας. Οι εργαζόμενοι-ες στον χώρο των τεχνών, έχουν άμεση σχέση με το Εθνικό Θέατρο και κάθε κρατικό φορέα του Πολιτισμού. Είναι πρόσωπα που εργάζονται τόσο σε κρατικούς φορείς όσο και στο ελεύθερο θέατρο και θίγονται τόσο από το ΠΔ85/22 όσο και από τις χρόνιες παθογένειες του χώρου. Κυρίαρχη ευθύνη γι’ αυτές τις παθογένειες φέρουνε οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι φορείς. Να σημειωθεί πως η Διοίκηση του Ε. Θ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής γνωρίζει από την αρχή τη συμμετοχή εργαζομένων του φορέα στην κατάληψη, οι οποίοι έχουν συνομιλήσει επωνύμως με τους θεσμικούς εκπροσώπους του και με το ίδιο το Δ.Σ. δια ζώσης.

Πώς και για ποιο λόγο «δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση», ένα τόσο ισχυρό μέσο πάλης εργαζομένων στον χώρο των τεχνών; Επειδή αποχωρεί από τη σκακιέρα των καταλήψεων και όχι του αγώνα το κομμάτι των σπουδαστριών και σπουδαστών; Αφενός, σύσσωμο το σπουδαστικό σώμα καταδικάζει την προβληματική ανακοίνωση και δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του στην κατάληψη του ΡΕΞ. Αφετέρου, εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι βασικές μας διεκδικήσεις υπέρ των ακαδημαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων που αφορούν το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας, εργαζόμενα σε κρατικούς φορείς και μη, σπουδαστές, άνεργες και άνεργους καλλιτέχνες, δεν αντιλαμβανόμαστε καμία άρση της ηθικής νομιμοποίησης της κατάληψης. Επιπρόσθετα, δεν θεωρούμε δόκιμο να μιλάει για ηθική νομιμοποίηση ένας φορέας με αμφίβολες εργασιακές πρακτικές, κλειστές ακροάσεις και απουσία καθολικής προσβασιμότητας και συμπερίληψης.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση δηλώνει πως «η συνέχιση της κατάληψης δεν έχει καμία πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας». Οι από καθ’ έδρας αφορισμοί του εκάστοτε αγώνα μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετες-ους, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μετριοπαθείς θέσεις. Η κατάληψη του ΡΕΞ όπως και οι άλλες καλλιτεχνικές καταλήψεις αποτελούν εστία αγώνα, ζύμωσης και συνάντησης και εν τέλει προαγωγής της τέχνης προς όλη την κοινωνία. Αποτελούν αιχμή και μοχλό πίεσης ενάντια σε κυβερνητικές λογικές και συντηρητικές θέσεις θεσμικών οργάνων που δεν παίρνουν έμπρακτα ξεκάθαρη θέση υπέρ των εύλογων διεκδικήσεων ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας. Οι καταλήψεις αποτελούν μέσο στήριξης προς όλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα από το ΠΔ85/22 μέχρι τις δολοφονίες κράτους και κεφαλαίου, όπως ήταν το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Πιστεύουμε πως η ανακοίνωση αυτή αποδεικνύει πως η πολιτική βούληση του Δ.Σ. και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή αποτελούν προέκταση της κυβερνητικής ρητορείας, προτείνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα παρόλο που κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί.
Το Εθνικό Θέατρο, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι κρατικοί φορείς οφείλουν να είναι θεσμοί ανοιχτοί προς την κοινωνία, άμεσα συνδεδεμένοι με τις αγωνίες και τα ερωτήματά της. Να έχουν ανοιχτές διαδικασίες, καθολικά προσβάσιμες χωρίς καμία διάκριση με βάση την αρτιμέλεια, το φύλο, τη φυλή, την ηλικία. Να έρχονται έμπρακτα ενάντια σε οποιαδήποτε κυβερνητική λογική που υποτιμά την τέχνη, τις σπουδές, τα εργασιακά δικαιώματα και τους αξιοπρεπείς όρους ζωής.

Από αύριο 25/3 έως και Δευτέρα 27/3 στο Κατειλημμένο ΡΕΞ θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο αλλεπάλληλων δράσεων με τίτλο «ΕΘΝΙΚΟ ΕΟΡΤΗ». Καλούμε όλες, όλους και όλα να συνδημιουργήσουμε την τέχνη που οραματιζόμαστε και να συνδιαμορφώσουμε τους όρους εργασίας που δικαιούμαστε.
Για έναν κόσμο όπου η τέχνη θα είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Στους δρόμους της πόλης γεννιέται μια μικρή φωτιά εκεί που σιγοκαίει η αγάπη για το μέλλον.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΕΞ

Απαντούν στις απειλές με τριήμερο φεστιβάλ

Οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι που πλαισιώνουν την κατάληψη απαντούν με ένα τριήμερο φεστιβάλ στο οποίο καλούν εργαζόμενους/ες, νέους και νέες, σωματεία και συλλογικότητες που στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα τους.

Πρόσκληση και πρόγραμμα για τα σωματεία και τους φορείς

Σας καλούμε στην ΕΘΝΙΚΟ ΕΟΡΤΗ της κατάληψης Ρεξ γεμάτο με performances, συναυλίες, πάρτυ, προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια, slam poetry, μεταξοτυπία, φωτογραφία, εξομολογήσεις, σουσου γιατί είμαστε όλα σε σχέση με το Εθνικό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

15:00 [ΡΕΞ-ΔΡΟΜΟΣ] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ:

H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ PERFORMATIVE JAM ΦΑΓΟΠΟΤΙ. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ, ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΜΑΖΙ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΚΙ ΑΣ ΤΡΩΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ. Η ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΧΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ, Κ.Α.

21.00 [ΟΛΥΜΠΙΑ – ΔΡΟΜΟΣ] DRAG SHOWS & PARTY ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

11:01 [ΡΕΞ ΠΑΝΤΟΥ] ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΑΣ – ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΟΥΣΟΥ

11:30 – 12:30 [ΡΕΞ – ΚΑΤΩ ΦΟΥΑΓΙΕ] ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ – ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

13:00 – 16:00 [ΡΕΞ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕΧΩΧΟ

16:00 – 17:00 [ΡΕΞ – ΧΩΡΟΙ TBA] PERFORMANCES / BREAK ΓΙΑ ΣΟΥΣΟΥ / ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΟΥ

17:00 – 20:00 [ΡΕΞ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ] ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΤΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΤΟΜΩΝ, ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ.

20:30 – 22:00 [ΡΕΞ – ΧΩΡΟΙ TBA] PERFORMANCES

22:00 [ΡΕΞ – ΔΡΟΜΟΣ] ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

12:00 – 15:00 [ΡΕΞ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΟΙ] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΝΕΣ: PERFORMANCES / ΧΩΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

15:00 – 16:00 ΚΕΝΟ / ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ / ΠΑΥΣΗ

16:00 – 19:00 [ΡΕΞ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ] ΦΟΡΟΥΜ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ; ΠΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ.

19:30 – 22:00 [ΡΕΞ ΧΩΡΟΙ TBA / ΑΣΤΟΡ / ΟΛΥΜΠΙΑ] PERFORMANCE

22:00 [ΡΕΞ – ΕΞΩ] PERFORMANCE

23:00 [ ΡΕΞ – ΕΞΩ] QUEER SLAM POETRY ΑΠΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ.

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΟ ΚΑΜΑΡΙΝΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΜΙΑΣ ΤΥΦΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ Τ@ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΡΕΞ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΟΛΑΖ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ.

ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ: Η ΟΜΑΔΑ “ΛΟΥΠΕΣ / LOUPES” ΣΤΗΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΥΠΩΜΑΤΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΡΕΞ.

Συντονισμός Εργαζομένων στο Χώρο των Τεχνών – Κατάληψη ΡΕΞ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter