«Εθνικόφρονες» και «μιάσματα»

«Εθνικόφρονες» και «μιάσματα»

Οπως και να τη δει κανείς, με όση καλή θέληση κι αν την κρίνει, με όση «αστική αυτοπεποίθηση» κι αν την αντιμετωπίσει, η πιο «επιτελική» και «ψηφιακή» κυβέρνηση των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει ολοταχώς με την όπισθεν και πολιτεύεται με το διχαστικό και πατριδοκάπηλο ερώτημα που γέννησε τον Εμφύλιο και παρήγαγε τα κοινωνιοκτόνα επακόλουθά του: «Εθνικόφρων ή μίασμα;».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και την έγκριση δαπανών άνω των 6 δισ. ευρώ στη Βουλή αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα –ανατριχιαστικό– ταξίδι επιστροφής στις μαύρες σελίδες της ντόπιας ιστορίας του προηγούμενου αιώνα, με οδηγό τον πιο συμπλεγματικό και ολίγιστο πρωθυπουργό που αναδείχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Οποιαδήποτε στάση διαφοροποιείται από την απόδοση λευκής επιταγής μετ’ επαίνων στην κυβέρνησή του ισοδυναμεί και αντιμετωπίζεται με όρους εθνικής μειοδοσίας.

Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1950!

Το παραληρηματικό του αφήγημα ξεκίνησε με περιγραφές των τεχνικών πλεονεκτημάτων των γαλλικών φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών (ούτε dealer τέτοια ανάλυση) και συνεχίστηκε με ένα κρεσέντο εθνοκαπηλίας και χυδαίου πατριωτισμού.

Ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει:

«Δεν υπάρχει “παρών”, το “παρών” είναι απών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης».

«Μετά μην απορείτε που σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».

«Ακόμη και το “παρών” σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο».

«Η Ελλάδα έχει σύνορα, προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και έχουμε τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο».

«Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας».

Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1960!

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ούτε λέξη στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα:

«Γιατί η συμφωνία δεν αφήνει ούτε 1 ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία;».

«Γιατί κάνατε οικειοποίηση της αγοράς εξοπλισμών από χρήματα του ελληνικού λαού βάζοντας στο σποτάκι για τα Rafale το κομματικό έμβλημα της ΝΔ;».

«Γιατί την απόφαση αγοράς έξι επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών την έμαθαν όλοι –και τα επιτελεία– από την τηλεόραση, ενώ την είχατε ανακοινώσει εκτός θεσμικών διαδικασιών από τη ΔΕΘ χωρίς να έχετε στα χέρια σας καμία εισήγηση, χωρίς κανέναν προγραμματισμό;».

«Μας λέγατε ότι οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το ’25 και μετά. Ωστόσο, στη σύμβαση διαβάζουμε ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος: 1 δισ. και 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 και ταυτόχρονα μας λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλο 1 δισ. συνολικά το 2023 και το 2024;».

«Η πολυδιαφημισμένη φύλαξη των συνόρων αφορά τον Εβρο και τους μετανάστες και όχι το “Ορούτς Ρέις” που το καλοκαίρι του 2020, όταν είχε φτάσει 8 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 6 από το Καστελόριζο, μας λέγατε ότι παρασύρθηκε από τα ρεύματα;».

Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1970!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter