Έτοιμες οι λίστες ΣΥΡΙΖΑ – Ηχηρές παρουσίες και απουσίες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας

Έτοιμες οι λίστες ΣΥΡΙΖΑ – Ηχηρές παρουσίες και απουσίες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας

Την Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το νέο πρόγραμμα με τους τέσσερις στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία: τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, την έμφαση στους νέους εργαζόμενους και στις γυναίκες, τα κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Δύο ημέρες μετά, σε ανοιχτή εκδήλωση, θα λάβει χώρα η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος με κεντρικό σύνθημα «ψηφίζουμε για τη ζωή μας και για τη ζωή της κοινωνίας».

Μεταξύ των δύο εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν και οι λίστες των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος σε όλη τη χώρα. Στις εν λόγω λίστες, όπως έχει γράψει το Documento, θα βρίσκονται όσοι εκ των σημερινών βουλευτών και υπουργών το επιθυμούν, με τον πρωθυπουργό να χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα.

Σφαγή  στο Επικρατείας

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει τους Γιάννη Δραγασάκη, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Κοτζιά, Τασία Χριστοδουλόπουλου και Κώστα Γαβρόγλου. Από αυτούς είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην είναι κανείς εκ νέου υποψήφιος, αφού ο Γ. Δραγασάκης βλέπει θετικά τις εισηγήσεις των οργανώσεων στον δυτικό τομέα να είναι εκεί υποψήφιος, ο Ν. Κοτζιάς, όπως λέει στο Documento, δεν θα είναι υποψήφιος αλλά στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν δέκα στελέχη της κίνησής του Πράττω, ενώ η Τ. Χριστοδουλοπούλου έχει αποσύρει την υποψηφιότητά της λόγω του θέματος που προέκυψε με τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή. Αν και το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, είναι πολύ πιθανό στις τρεις πρώτες, σίγουρα εκλόγιμες, θέσεις να βρεθούν οι Εφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης και Ευάγγελος Αποστολάκης. Από εκεί και μετά γίνεται… σφαγή για την τέταρτη εκλόγιμη θέση.

Συνωστισμός στην Α΄ Αθήνας

Στην Α΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές, τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη, ενώ τη θέση του Γαβ. Σακελλαρίδη μετά την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα κατέλαβε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Από αυτούς, ο Αλ. Φλαμπουράρης δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο αν είναι δεν θα είναι σίγουρα στην Α΄ Αθήνας, ενώ θα προστεθούν πιθανότατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το κυβερνών κόμμα Νάσος Ηλιόπουλος. Στην Α΄ Αθήνας θα βρεθεί πιθανότατα και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγγου.

Νέο τοπίο στη Β΄ Αθήνας

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η οποία χωρίστηκε σε τρεις τομείς, είχε δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ 17 βουλευτές και σε περίπτωση που έρθει δεύτερος θα εκλέξει πιθανότατα 11.

Στον βόρειο τομέα (θα εκλεγούν 15 συνολικά βουλευτές) για πρώτη φορά υποψήφιοι θα είναι ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εκεί θα βρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Αννέτα Καββαδία, την Ελένη Αυλωνίτου και τον Γιώργο Κυρίτση.

Στον νότιο τομέα (θα εκλεγούν 18 συνολικά βουλευτές) υποψήφιοι θα είναι οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Μπαλάφας, ενώ μαζί τους θα βρεθούν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Βασιλική Κατριβάνου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Μουζάλας και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τέλος, στον δυτικό τομέα (αναμένεται να εκλεγούν 11 συνολικά βουλευτές) εκτός από τον Γιάννη Δραγασάκη θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Δημήτρη Βίτσας, Νίκος Τόσκας, Χαρά Καφαντάρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης εκτός από τους νυν βουλευτές Νίκο Παρασκευόπουλο, Γιάννη Αμανατίδη, Τάσο Κουράκη, Μάρκο Μπόλαρη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Αλέκο Τριανταφυλλίδη αναμένεται να είναι στο ψηφοδέλτιο η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Δώρα Αυγέρη.

Από εκεί και μετά ο Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να είναι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά μαζί με τις νυν βουλευτές Ευαγγελία Καρακώστα και Ειρήνη Κασιμάτη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη θα είναι εκ νέου υποψήφια στην Αρτα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη Μεσσηνία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο Ρέθυμνο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στο υπόλοιπο Αττικής μαζί με τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στα Χανιά, οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Σπύρος Δανέλλης στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο υφυπουργός Υποδομών Θάνος Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Αγγελος Τόλκας στην Ημαθία και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα.

Πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ  μέχρι την εθνική κάλπη

Αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετία 2019-2023 με συγκεκριμένες προτάσεις για τη στοχευμένη μείωση των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματική αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο επεξεργάστηκαν οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης και Αλ. Χαρίτσης, είναι δομημένο σε τέσσερις πυλώνες (οικονομία, κοινωνικό κράτος, περιβάλλον, νεολαία) και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλήρως κοστολογημένο και σε καμία περίπτωση δεν θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ναι στην αντιπαράθεση προγραμμάτων

Στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι να φτάσει μέχρι την εθνική κάλπη στις 7 Ιουλίου προτάσσοντας αφενός τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό, αφετέρου το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί αύριο.

Γι’ αυτό είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού στην προεκλογική περίοδο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξουν την αντιπαράθεση με βάση τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στο θέμα των προσλήψεων, καθώς μετά την προκήρυξη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή για το 2019, η νέα προκήρυξη για 10.500 εκπαιδευτικούς θα δώσει, όπως λένε στην κυβέρνηση, την ευκαιρία στα σχολεία να αντεπεξέλθουν ακόμη καλύτερα στις ανάγκες. Οπως είχε ανακοινωθεί, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020-2021 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021-2022. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ και τα κορυφαία στελέχη της δηλώνουν ότι θα καταργήσουν τον κανόνα μία αποχώρηση – μία πρόσληψη στο δημόσιο και θα επανέλθουν στον κανόνα ένα προς πέντε. Κάτι τέτοιο όμως θα ακύρωνε στην πράξη τις ως άνω προσλήψεις.

Αυτό που θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες είναι η «σιγή ασυρμάτου» που έχει επιβάλει στα στελέχη της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές και η κάτι παραπάνω από εμφανής προσπάθειά τους να κρύψουν το πρόγραμμά τους και να καλλιεργήσουν εικόνα μετριοπάθειας.

Ενα από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι και ότι η πιθανότητα έλευσης της ΝΔ στην εξουσία «άνοιξε την όρεξη» στους σκληρούς των Βρυξελλών, όπως ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Η Κομισιόν, λένε στην κυβέρνηση, δεν είχε αντιδράσει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση διότι ήταν πλήρως κοστολογημένα και δεν έθεταν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την οικονομική πορεία ανάπτυξης και τους στόχους.

Παρά ταύτα, ορισμένοι ακραίοι των Βρυξελλών είχαν στον σχεδιασμό τους να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ακραία λιτότητα και τις περικοπές. Και βρήκαν ευκαιρία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το πραγματικό ερώτημα, λένε στο Μαξίμου –και θα το θέσουν μετ’ επιτάσεως την προεκλογική περίοδο– είναι τι θα κάνει η ΝΔ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές απέναντι στα όποια αιτήματα των σκληρών των Βρυξελλών. Τι θα κάνει με τις προσλήψεις στο δημόσιο; Τι θα κάνει με την κατάργηση του αφορολόγητου;

Στην προεκλογική ατζέντα του Μαξίμου θα βρεθεί και το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος δύο χρόνων στο 20%. Ή η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ή η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%. Από πού θα βρει ισοδύναμα ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Ενα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το ασφαλιστικό, όπου η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι το σύστημα τριών πυλώνων που υπόσχεται η ΝΔ θα προκαλέσει την κατάρρευση του ΕΦΚΑ και θα θέσει σε κίνδυνο την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των νυν συνταξιούχων. Οπως λένε χαρακτηριστικά, σήμερα στη Χιλή, όπου εφαρμόστηκε το εν λόγω σύστημα, το 80% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη μικρότερη του κατώτατου μισθού στη χώρα επειδή κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση. Και αυτό, λένε στην κυβέρνηση, είναι κάτι που δεν ακούγεται καθόλου στην ημεδαπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter