Έτοιμες οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Έτοιμες οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Προχωρήστε με τις 120 δόσεις αλλά θεσπίστε κριτήρια, ήταν το τελευταίο μήνυμα των θεσμών προς το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου έχουν αναλάβει την αλληλογραφία μαζί τους προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της νέας ρύθμισης για τα χρέη των φυσικών προσώπων προς την εφορία.

Καταρχήν η έγκριση των θεσμών είναι το πρώτο καλό νέο, υποστηρίζουν πηγές στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Το πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με την έλευση των θεσμών στις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα έχει ξεπεραστεί και το αγκάθι των διαπραγματεύσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για τη νέα ρύθμιση των οφειλών από τις αρχές Μαρτίου. Οι όποιες διαπραγματεύσεις μοιραία πηγαίνουν πιο πίσω επειδή εκκρεμεί η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ρίξει το βάρος, αφού εν πολλοίς κρίνεται η διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το πράσινο φως των θεσμών επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου και εφόσον έχει επιλυθεί το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας– μια ρύθμιση η οποία θα διευκολύνει πλέον και τους φορολογούμενους που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Στη ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) περιλαμβάνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού (μη έχοντες πτωχευτική ικανότητα).

Οι βασικές ρυθμίσεις

Στη ρύθμιση της εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει στη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται και δεύτερο σχέδιο το οποίο προβλέπει την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση από δώδεκα που είναι σήμερα σε 36-48. Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι αρχές Μαρτίου, κατά τις πληροφορίες, προβλέπεται:

Η αποπληρωμή να φτάνει τις 120 δόσεις.

Η ελάχιστη δόση να κυμαίνεται μεταξύ 25-30 ευρώ.

Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, στοιχείο που θα συνδέται με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές. Το κούρεμα της οφειλής θα κλιμακώνεται και θα φτάνει σε πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς οι πηγές στο ΥΠΟΙΚ να είναι σε θέση να πουν κάτι παραπάνω.

Ρύθμιση και για τους μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ.

Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και τα οποία επιβάλλονται ακόμη και στην περίπτωση καθυστέρησης μερικών ημερών στην καταβολή της δόσης.

Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φτάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα επιτρέπει στον οφειλέτη να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος», θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να ρυθμιστούν έως και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις και είναι δυνατόν να φτάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Για να φτάσουν οι δόσεις σήμερα στις 24 θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποτελεί ειδική περίπτωση, για παράδειγμα να έχει να αποπληρώσει φόρο κληρονομιάς. Σε τούτη την περίπτωση απαιτείται το πράσινο φως από τον προϊστάμενο της εφορίας, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα δοθεί.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης θα μπορεί –εφόσον προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών– να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. aade.gr. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αναστέλλεται αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί.

Ποιοι χρωστάνε και πόσο

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στη ρύθμιση θα ενταχθούν μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Εκείνοι που χρωστούν στη φορολογική διοίκηση έως 500 ευρώ ανέρχονταν σε 2.219.151 ή στο 54,6% του συνόλου των οφειλετών. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017 αυξήθηκαν κατά 0,78% ή κατά 17.241. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες αυτοί δεν απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά μόνο με κατασχέσεις σε εισοδήματα και υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων. Η εφορία έχει φτάσει να κατάσχει πλέον και σεντς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Να σημειωθεί ότι το όριο χρέους πάνω από το οποίο η εφορία μπορεί να κατάσχει ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία είναι τα 500 ευρώ.

Αυτοί που έχουν χρέη άνω των 100.000 ευρώ στη φορολογική διοίκηση έφτασαν τις 42.897 το 2018 και οι οφειλές τους αντιστοιχούν στο 40% περίπου της συνολικής οφειλής. Από τον Δεκέμβριο του 2017 έχουν αυξηθεί κατά 5,83% ή κατά 2.363 άτομα.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που χρωστούν ποσά από 10.001 έως 100.000 ευρώ φτάνουν τις 256.821 ή ανέρχονται στο 6,32% του συνόλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter