Έτοιμη η Ελλάδα να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ενδοαραβικής κρίσης

Έτοιμη η Ελλάδα να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ενδοαραβικής κρίσης

Διατεθειμένη να συμβάλει, με κάθε τρόπο, προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή και της συνεννόησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της ενδοαραβικής κρίσης είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ η Ελλάδα, η οποία διατηρεί παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν εμπλέκεται σε ενδοαραβικές διενέξεις, θεωρεί απαραίτητη την ευόδωση προσπαθειών συνεννόησης με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κατάρ και ορισμένες χώρες του Αραβικού Κόσμου.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών προσωπικά βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην παρούσα κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του, κ. Shoukry, για την ανάληψη της διπλωματικής εκπροσώπησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα. Για αυτό το σκοπό το Υπουργείο έχει μεριμνήσει για την ενίσχυση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού της Πρεσβείας μας στη Ντόχα ενώ η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κατάρ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι σε στενή επικοινωνία με τις καταρινές Αρχές, ενώ, ελλείψει Πρεσβείας της Μάλτας και Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ντόχα, έχει αναλάβει και τον επιτόπιο συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές Πρεσβείες.

Επίσης είναι σε εγρήγορση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Κατάρ για την προστασία τόσο των ιδίων όσο και των ελληνικών συμφερόντων στην εν λόγω χώρα με σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής παρουσίας σε αυτήν.

Σύμφωνα τέλος με κύκλους του ΥΠΕΞ η παρούσα κρίση απέδειξε πόσο σημαντική και επίκαιρη ήταν η πραγματοποίηση της Δεύτερης Υπουργικής Διάσκεψης της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Μαΐου 2017), στην οποία, ανταποκρινόμενες σε σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες στην εν λόγω ενδοαραβική κρίση πλευρές (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Αραβικός Σύνδεσμος), αναδεικνύοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter