Έτοιμη η «ραχοκοκαλιά» των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ

Έτοιμη η «ραχοκοκαλιά» των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ

Ο Περισσός «κλείδωσε» τις βασικές υποψηφιότητες  για τις επερχόμενες εκλογικές μάχες σε εθνικό επίπεδο (βουλευτικές εκλογές) αλλά και σε τοπικό (δημοτικές και περιφερειακές εκλογές). Η επιλογή των προσώπων που συγκροτούν τη «ραχοκοκαλιά» των ψηφοδελτίων συζητήθηκε συλλογικά  κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε προ ημερών. Επιδίωξη του ΚΚΕ είναι να αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτιά του το κάλεσμα προς τους ανθρώπους της εργασίας, της νεολαίας, της διανόησης, της Τέχνης για συμπόρευση μαζί του με σύνθημα «Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ΚΚΕ πιο δυνατό».

Το ΚΚΕ απορρίπτει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και τα περί «προοδευτικών» συγκυβερνήσεων. Όπως εξηγεί  στην απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2023 της Κεντρικής Επιτροπής, «η συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή του ΚΚΕ σε μια αστική κυβέρνηση δεν συνιστά πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, αλλά το αντίθετο». Θεωρεί ότι η μοναδική αποτελεσματική πίεση που μπορεί να ασκηθεί είναι από την ίδια την εργατική τάξη, τον λαό, το κίνημά τους, δηλαδή από τα κάτω, «με ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστάρης σε αυτούς τους αγώνες και θα ασκεί τον αυτοτελή πρωτοπόρο ρόλο του, χωρίς δεσμεύσεις, παντού, σε όλα τα επίπεδα».

Ο Περισσός καλεί τον λαό να ενεργοποιήσει την  πείρα που έχει συσσωρεύσει, ώστε να αποφύγει τις παγίδες των ψεύτικων διλημμάτων. Όπως σημειώνει,  αυτοί που διαχρονικά καλλιεργούν ψευτοδιλήμματα και «εκβιασμούς» είναι οι ίδιοι που -όταν το σύστημα χρειάστηκε- ξεπέρασαν τις όποιες διαφορές τους για να στηρίξουν από κοινού την «αντιλαϊκή αστική σταθερότητα». Και αναφέρει χαρακτηριστικά:  «αυτό έγινε με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τον ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. Το ίδιο έγινε με τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Το ίδιο έγινε το 2015, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ έσπευσαν να αναπληρώσουν την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο. Το ίδιο μπορεί να ξαναγίνει από τη στιγμή που το «κοινό πρόγραμμα» όλων είναι οι δεσμεύσεις της ΕΕ, το νέο «Υπερμνημόνιο» που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης, η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» που οδηγεί στην απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, οι δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όπως η δέσμευση για τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τον χρόνο που αφορά τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και τους εξοπλισμούς και η εμπλοκή στους πολέμους. Γι’ αυτό και αυτή την τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα περισσότερα από τα κρίσιμα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή η ΝΔ».

Το ΚΚΕ προβάλλει το πρόγραμμά του και τις θέσεις του για σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση ως οδηγό, και σαν οξυγόνο για να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης στα καθημερινά προβλήματα και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, με το βλέμμα  έξω από τα σημερινά «τείχη» της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου που, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι  ο κοινός παρονομαστής όλων των συστημικών κομμάτων.

Σύμφωνα  με την ανάλυση του Περισσού, το ΚΚΕ μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη εργατική – λαϊκή αντεπίθεση που αφορά τόσο το σήμερα, τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα του λαού, όσο κυρίως την προοπτική, «με στόχο μια πραγματική λαϊκή νίκη και ανατροπή» γιατί:

-δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στην καπιταλιστική εργοδοσία, στην εξουσία του κεφαλαίου και τους διάφορους πολυπλόκαμους μηχανισμούς της,

-αμφισβητεί τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης και τη λογική των «αντοχών της οικονομίας»,

-δεν δέχεται να δέσει τα χέρια του στο πλαίσιο μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε στο πρόγραμμα δράσης του ΚΚΕ για το επόμενο διάστημα, στη βάση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και με ορίζοντα την επερχόμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών, ενώ μεταξύ άλλων συζήτησε οργανωτικά ζητήματα ενόψει του 13ου Συνεδρίου  της ΚΝΕ που θα διεξαχθεί το τριήμερο  10-11-12 Φεβρουαρίου 2023.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΚΚΕ στις συλλογικές εργατικές διεκδικήσεις και στην οργάνωση των αγώνων τους μέσα από τα σωματεία και τα συνδικάτα. Ετσι, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)  αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες, καθώς όλο και περισσότερο οι επιπτώσεις από την ακρίβεια,  την οικονομική κρίση και η κυβερνητική επίθεση με αντιλαϊκά μέτρα  οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση το εργατικό  εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΜΕ θέτει πιο συστηματικά και με  ηχηρό τρόπο το ζήτημα των Συλλογικών  Συμβάσεων και τα αιτήματα για αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει με έμφαση  ως απαράδεκτο το καθεστώς του «παγώματος των τριετιών -αφορά την προϋπηρεσία των εργαζομένων -, που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και σήμερα. Μάλιστα,  το ΠΑΜΕ οργανώνει συζήτηση με θέμα «Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική». Θα πραγματοποιηθεί  στις έξι το απόγευμα της   Παρασκευής  20 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα του κινηματογράφου  «STUDIO»,  και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές .

Παράλληλα, ο Περισσός συνεχίζει τις παρεμβάσεις του με επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.  Αναπτύσσοντας συστηματικά εδώ και χρόνια πολύμορφες δράσεις στο χώρο του πολιτισμού, το ΚΚΕ έχει συναντηθεί και έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις του με ευρύτερες δυνάμεις.  Με πρωτοβουλίες του αναδεικνύει τη σημασία της Τέχνης στο πλαίσιο του οράματος  για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και παράλληλα φέρνει τον λαϊκό κόσμο κοντά σε δημιουργήματα υψηλής αισθητικής . Σε αυτόν τον καμβά, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου  μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου  το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2023 , στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.  Συμμετέχουν  οι  Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η κρίσιμη «επόμενη μέρα»

Το ΚΚΕ κρίνει ότι τα  αστικά επιτελεία στην ΕΕ και στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι οι ολέθριες συνέπειες για τον λαό από την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου θα φανούν πολύ πιο έντονα το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό , όπως σημειώνει, «επιδιώκουν σταθερές κυβερνήσεις “για την επόμενη μέρα” που θα υλοποιήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ, θα προωθήσουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο, επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κυβερνήσεις που θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε ριζοσπαστική διάθεση που μπορεί να οδηγήσει σε ανάταση του εργατικού κινήματος. Ανησυχούν για τις κοινωνικές εκρήξεις, την πιθανή άνοδο του ριζοσπαστισμού, τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων έχοντας στο πλευρό τους πιο δυνατό ΚΚΕ».

Σύμφωνα με τον Περισσό, τον στόχο  της «κυβερνητικής σταθερότητας», που για τον λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια, υπηρετούν τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο που την επιδιώκει το καθένα.  Κατά την πολιτική ανάλυση  του ΚΚΕ, «η μεν ΝΔ μέσα από το στόχο της αυτοδυναμίας, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ξαναζεσταμένη σούπα των «προοδευτικών» κυβερνήσεων, που τις έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και που αποδείχτηκαν ο καλύτερος σύμμαχος των «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών και όχημα συντηρητικοποίησης και απογοήτευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που, πίσω από το σύνθημα της «αυτονομίας», κρύβει τον ρόλο του μπαλαντέρ που επιδιώκει, τόσο σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ όσο και σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τις εξελίξεις».

Εξηγεί ότι οι προεκλογικές διαφωνίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ  δεν αφορούν τα βασικά, τα στρατηγικά ζητήματα, αλλά επιμέρους πλευρές που δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Κατά το ΚΚΕ,  αποδεικνύεται καθημερινά ότι τόσο οι διακηρύξεις για το «επιτελικό κράτος» όσο και αυτές για το «κράτος δικαίου» έχουν ως στόχο την αναβάθμιση ενός σάπιου αντιλαϊκού κράτους των λίγων για την καταπίεση και την εκμετάλλευση της λαϊκής πλειοψηφίας, το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter