Ετοιμο το μεγαλύτερο πάρκινγκ ποδηλάτων στον κόσμο

Ετοιμο το μεγαλύτερο πάρκινγκ ποδηλάτων στον κόσμο

Στην Ουτρέχτη οι υποδομές για τα πανταχού παρόντα δημοφιλή δίτροχα περνούν σε άλλη… πίστα.

Σε κάθε Ολλανδό πολίτη αντιστοιχεί 1,3 ποδήλατο, γεγονός που καθιστά την Ολλανδία ιδιόμορφη περίπτωση χώρας όπου τα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Η στάθμευση του τόσο διαδεδομένου μέσου μεταφοράς προκαλεί –εύλογα– πονοκέφαλο, για τον οποίο οι ολλανδικές αρχές πασχίζουν να βρουν λύση.

Θεαματικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η Ουτρέχτη, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία μόλις εγκαινίασε ένα τριώροφο πάρκινγκ 12.500 θέσεων, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για το λεγόμενο Stationplein, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και είναι ανοιχτό στο κοινό 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

Δωρεάν το πρώτο 24ωρο

Τα χαρακτηριστικά του ζηλευτά. Η φύλαξη των ποδηλάτων στις ειδικά διαμορφωμένες διώροφες ράγες είναι δωρεάν το πρώτο 24ωρο, ενώ ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατευθύνει τους ποδηλάτες σε μια διαθέσιμη θέση κατάλληλη για το όχημά τους, οι διαστάσεις του οποίου μπορεί να ποικίλλουν: ορισμένα μεταφέρουν ολόκληρες οικογένειες ενώ άλλα έχουν μικρότερους ή μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Οι ποδηλάτες μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα των μέσων μαζικής μεταφοράς προς διευκόλυνσή τους.

Η εντυπωσιακή κατασκευή, που συνδυάζει τσιμέντο και γυαλί, υλοποιεί την κεντρική πολιτική της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ στις υποδομές για τα ποδήλατα. Λογικό αν σκεφτεί κανείς τη μανία των Ολλανδών με την ποδηλασία, την οποία θέλουν να εντάξουν στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά!

«Μυστικό όπλο»

«Πασχίζουμε να κάνουμε [τη χώρα] παράδεισο για τον ποδηλάτη, αλλά είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν» δήλωσε η Ολλανδή υφυπουργός Υποδομών Στίντιε φαν Βέλντχοβεν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Θα ήθελα να κάνουμε καλύτερη χρήση αυτού που εγώ αποκαλώ μυστικό όπλο κατά της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της κακής ποιότητας αέρα στις πόλεις και της κλιματικής αλλαγής, με τρόπο που θα ωφελεί την υγεία αλλά και το πορτοφόλι σου» πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι το τρένο επιλέγεται κατά κόρον ως μέσο μεταφοράς από τους Ολλανδούς για να πάνε στις δουλειές τους, η Φαν Βέλντχοβεν εξηγεί ότι «πρέπει να είναι πολύ απλό να σταθμεύσεις το ποδήλατό σου όσο πιο κοντά γίνεται στον σιδηροδρομικό σταθμό και σίγουρα δεν θες να ψάχνεις κάνα μισάωρο για θέση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter