Έτοιμοι για νέο εξοπλιστικό πάρτι

Έτοιμοι για νέο εξοπλιστικό πάρτι

Με ύφεση-μαμούθ ο πρωθυπουργός ετοιμάζει αγορές όπλων προς τέρψιν «συμμάχων» και… ενδιάμεσων

Ες αύριον τα σπουδαία σε ό,τι αφορά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη, όπως και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να αποσπάσει η Γαλλία τη μερίδα του λέοντος.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, η εν λόγω κίνηση «έχει και ποιοτικά και ευρύτερα χαρακτηριστικά». Τα πρώτα έχουν να κάνουν με την ένταξη των Mirage 2000 και των πολύ κρίσιμων για την ισορροπία στο Αιγαίο όπλων που μεταφέρουν εδώ και δεκαετίες στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Η αγορά των γαλλικών Rafale θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως φυσική συνέχεια της ένταξης των Mirage στην ΠΑ. Το δεύτερο φυσικά εξυπηρετεί τη λεγόμενη διπλωματία των όπλων και είναι τρόπον τινά η επιβράβευση της γαλλικής στήριξης προς την Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο. Το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει και στην αγορά των δύο φρεγατών από τη Γαλλία μένει να το δούμε. Εκείνο που επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι είναι ότι το ταμείο είναι μείον και δύσκολα μπορεί να σηκώσει το πλήρες πακέτο, που σημαίνει ένα ποσό (και για τα δύο όπλα) περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τις ανάγκες που έχουν εκδηλωθεί στο στράτευμα πέραν των δύο φρεγατών και των νέων αεροπλάνων της ΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τους επιτελείς είναι πολλές και εξαιρετικά πιεστικές.

Εξωθεν πιέσεις

Για τους ίδιους κύκλους οι εισηγήσεις των στρατιωτικών είναι στο συρτάρι του Μαξίμου, όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεδομένες είναι ταυτόχρονα και οι ελλείψεις ύστερα από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας. Οσο δεδομένη είναι και η ύφεση-μαμούθ που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη για το β΄ τρίμηνο του 2020, η οποία θέτει τις κόκκινες γραμμές, θέλοντας και μη.

Εντός του παραπάνω σκηνικού θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις πιέσεις που δέχεται το Μαξίμου από τις ξένες πρεσβείες για αγορά των δικών τους όπλων, που εκ των πραγμάτων έχουν αντίκτυπο στη διπλωματική σκακιέρα που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να λάβουν μια πολύ δύσκολη απόφαση με δεδομένη και την ξαφνική, προ μερικών εβδομάδων υπαναχώρηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Παρισιού.

Το ίδιο ξαφνικά μέσω δημοσιευμάτων μπήκε στην επικαιρότητα και η αγορά των γαλλικών Rafale, χωρίς να αποκλείεται τώρα και η ταυτόχρονη αγορά των δύο πολεμικών πλοίων, ενώ έτερα δημοσιεύματα μιλούν για αγορά δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών πλοίων.

Διπλωματία των εξοπλισμών

Ολα τα παραπάνω μοιάζουν και είναι δυσνόητα, πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχει προηγηθεί προετοιμασία ούτε έχουν τηρηθεί οι πολύ αυστηρές διαδικασίες που απαιτούνται κατά την προκριματική διαδικασία έγκρισης ενός εξοπλιστικού προγράμματος. Θυμίζουμε ότι οι παραπάνω αγορές θα γίνουν (αν γίνουν) χωρίς να είναι ενταγμένες, για παράδειγμα, σε ένα πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» που αναφέρει επί λέξει: «Από τις προγραμματισμένες ελληνικές αγορές όπλων θα επωφεληθεί κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία. Ο Μακρόν απέστειλε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξει την Ελλάδα».

Και συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα: «Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το κόστος του προγράμματος εξοπλισμών, το οποίο θα διαμοιραστεί σε αρκετά χρόνια, θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε κάτι περισσότερο από μιάμιση φορά τον αμυντικό προϋπολογισμό του περασμένου έτους… Οι δύο αντιμαχόμενοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ οπλίζονται εδώ και δεκαετίες ο ένας εναντίον του άλλου. Για την πολύ μικρότερη και οικονομικά ασθενέστερη Ελλάδα αυτός ο αγώνας όπλων είναι καταστροφικός. Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα». Αυτό που δεν λένε βέβαια οι Γερμανοί συνάδελφοι είναι ότι η χώρα τους ήταν πέρυσι ο Νο1 προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας και ο δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων (μετά τις ΗΠΑ) για την Ελλάδα.

Τώρα Γερμανία και Γαλλία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ελληνοτουρκική κρίση εξοπλίζοντας τις δύο χώρες σαν αστακούς. Σημαντική λεπτομέρεια ότι η Ελλάδα βιώνει εδώ και μια δεκαετία την πιο βαθιά οικονομική κρίση στην ιστορία της, ενώ η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter