Έτσι πολεμήσαμε στον Αγώνα 1823-29 – Την Κυριακή μαζί με το Documento την Κυριακή

Έτσι πολεμήσαμε στον Αγώνα 1823-29 – Την Κυριακή μαζί με το Documento την Κυριακή

Τόμος Β΄ – Οι μάχες της επανάστασης μέσα από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και τις ιστορικές πηγές του 19ου αι.

Το Documento συνεχίζει να καταγράφει τις μάχες της επανάστασης μέσα από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και τις ιστορικές πηγές του 19ου αι. Ο δεύτερος τόμος της σειράς απασχολείται με το τέλος της εποχής των ηρώων. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια με τις εμβληματικές μάχες ο πόλεμος της ελληνικής ανεξαρτησίας πέρασε στο στάδιο όπου η νέα κατάσταση βρέθηκε στη διαδικασία της παγίωσής της.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις εσωτερικές έριδες και τις πολιτικές διαμάχες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του επαναστατικού καθεστώτος. Επρεπε να εμφανιστεί ο Ιμπραήμ πασάς στον Μοριά και να κατέβει στην Αττική ο Κιουταχής για να ριχτούν οι οπλαρχηγοί σε έναν λυσσασμένο αγώνα που σημαδεύτηκε από τον θάνατο ξακουστών παλικαριών, όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Παπαφλέσσας. Ενας αγώνας ο οποίος μπορεί να έμενε αδικαίωτος αν οι «προστάτιδες» δυνάμεις δεν κατανικούσαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο.

Ξεκινώντας από το 1823 και από τη μάχη στο Καρπενήσι όπου λαβώθηκε θανάσιμα ο Μάρκος Μπότσαρης συνθέτουμε ψηφίδα ψηφίδα την τοιχογραφία του πολέμου της ελληνικής ανεξαρτησίας που ολοκληρώθηκε το 1829 με μια μάχη (Πέτρα Βοιωτίας) η οποία μνημονεύεται σπάνια καθώς δεν έλαβε χώρα κάνα περιλάλητο ανδραγάθημα και οι Τούρκοι συνθηκολόγησαν γρήγορα για να προφτάσουν να ανέβουν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-29. Στην Πέτρα έγινε η πρώτη μάχη του καιρού της νεωτερικότητας, εποχή που δεν άφηνε πολύ χώρο σε θρύλους οπλαρχηγών, όπως ο Παπαφλέσσας και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, οι οποίοι πέθαναν στις μάχες στο Μανιάκι και στον Ανάλατο αντίστοιχα, δίχως η θυσία τους να συνεισφέρει στην τελική επικράτηση αλλά ακολουθώντας μέχρι τέλους τον προσωπικό τους αξιακό κώδικα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter