Euractiv: «To πολιτικό σκάνδαλο στη Βουλγαρία και η ανάμιξη της φον ντερ Λάιεν»

Euractiv: «To πολιτικό σκάνδαλο στη Βουλγαρία και η ανάμιξη της φον ντερ Λάιεν»

Το όνομα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται ανάμεσα σε πολιτικό σκάνδαλο στη Βουλγαρία, έπειτα από τη δημοσιοποίηση ηχογράφησης διάρκειας πέντε ωρών με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος μετέφερε σε μέλη του κόμματός του τις λεπτομέρειες της συζήτησης με τη γερμανίδα πολιτικό για ζητήματα που άπτονται τη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με αποκάλυψη του Euractiv.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται η φωνή του Πετκόφ που εξηγεί στα υπόλοιπα μέλη τις πιθανότητες που έχει η Βουλγαρία ώστε να ενταχθεί στη Σένγκεν και την ευρωζώνη. Ο Πετκόφ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη φον ντερ Λάιεν, εκείνη του είπε ότι «για τη ζώνη Σένγκεν έχετε μεγάλες πιθανότητες, αλλά για την ευρωζώνη θα πρέπει να βρείτε το πως θα πειθαρχήσετε με τους κανονισμούς».

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ρωτά την πρόεδρο της Κομισιόν: «Μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση του πληθωρισμού βγάζοντας εκτός τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία;», με την φον ντερ Λάιεν να απαντά: «Άκουσε με, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε».

Το Σάββατο, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η φον ντερ Λάιεν και ο Πετκόφ συζήτησαν «σημαντικά θέματα που αφορούν τη Βουλγαρία, ανάμεσά τους την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και τη Σένγκεν».

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη διαδικασία για την ένταξη στην Ευρωζώνη, η οποία ισχύει για όλες τις χώρες. Ρόλος της Κομισιόν είναι η υποστήριξη για την υλοποίηση των εν λόγω κριτηρίων. Προφανώς, οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται», σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν.

Στην ηχογράφηση αποκαλύπτεται επίσης η στρατηγική του κόμματος Πετκόφ, αλλά και οι υποψίες για συνεργασία ορισμένων πολιτικών με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Στην ηχογράφηση ακούγεται επίσης ο Πετκόφ να αποκαλύπτει στη φον ντερ Λάιεν ότι η πρώην επίτροπος της Βουλγαρίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, ξέσπασε σε κλάματα όταν έμαθε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Πριν τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, η συμμαχία του κόμματος «Η αλλαγή συνεχίζεται» είχε έρθει σε συμφωνία με το κεντροδεξιό «GERB» για την κυβέρνηση της χώρας, με τον Νικολάι Ντένκοφ να αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τους πρώτους εννέα μήνες και την Μαρίγια Γκάμπριελ να τον αντικαθιστά.

Ωστόσο, ελέω διαρροών, το GERB ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις συζητήσεις, μέχρις ότου δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η μέλλουσα κυβέρνηση θα σέβεται στο έπακρο τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter