EURACTIV: Η αποπομπή της Θάνου δεν δικαιολογείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

EURACTIV: Η αποπομπή της Θάνου δεν δικαιολογείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Με αφορμή την κριτική που ασκεί η ελληνική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να ελέγξει την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας, το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv.com απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποσαφηνίσει το ζήτημα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ένα νομοσχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τις αρχές ανταγωνισμού και συγκεκριμένα την αποπομπή των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

«Είναι δυνατόν να απομακρυνθούν μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τους όρους που απαιτούνται για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρά αδικήματα, βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Οι όροι που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους και το τι ορίζεται ως σοβαρό παράπτωμα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί εκ των προτέρων από την εθνική νομοθεσία», σύμφωνα με την οδηγία.

Βάσει των ανωτέρω, «η αποπομπή της Θάνου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει της οδηγίας της ΕΕ», συμπεραίνει το Euractiv.com, το οποίο παραθέτει επίσης τα σχόλια επιχειρηματικών κύκλων οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντισυνταγματικό νομοσχέδιο το οποίο προορίζεται όχι μόνο για την επιτροπή ανταγωνισμού αλλά για όλα τα ανεξάρτητα όργανα».

Τέλος, ασκείται επιπλέον κριτική για το γεγονός ότι δεν έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις, κάτι που αποτελεί καταπάτηση του ισχύοντος νόμου. «Το γεγονός ότι θα ισχύσει αναδρομικά δείχνει ότι ο μόνος στόχος είναι η Θάνου», καταλήγει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter