Euractiv: «Πυρά» από τον πρόεδρο του ΚΕΑ για τις διασπάσεις στην Αριστερά – Αιχμές για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ

Euractiv: «Πυρά» από τον πρόεδρο του ΚΕΑ για τις διασπάσεις στην Αριστερά – Αιχμές για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή φωτογραφίας: Fiesta PCE - European Left Facebook Page

Τον προβληματισμό για τις εσωτερικές διαμάχες στην ευρωπαϊκή Αριστερά, εξέφρασε μέσω του Euractiv ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ. «Στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, τα αριστερά κόμματα έχουν περιπέσει στη δίνη των διασπάσεων», επισημαίνει το Euractiv.

Ο Βάλτερ Μπάιερ επισημαίνει επίσης και τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Είμαι δυσαρεστημένος από το γεγονός πως ενώ βιώνουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, σπαταλούμε ενέργεια σε εσωτερικές διαμάχες. Ο κατακερματισμός δυνάμεων και οι διασπάσεις αποτελούν πάντοτε στοιχείο ήττας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Αριστερά να αποτελέσει τον χώρο σύνθεσης κομμάτων διαφορετικού τύπου». Παρά τις διαφωνίες, ο Μπάιερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός πως τα κόμματα της Αριστεράς «μπορούν να αποδώσουν καλά όταν η Αριστερά παρουσιάζεται ενωμένοι με προσγειωμένους πολιτικούς», αναδεικνύοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

«Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αριστερά βρίσκεται σε περίοδο αλλαγών και θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα» πρόσθεσε.

«Η ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας»

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται ως “ιδιαίτερες” στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κρίνοντας από το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος ηγέτης της Αριστεράς που εξελέγη πρωθυπουργός σε επίπεδο ΕΕ», τονίζεται στο Euractiv.

«Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές δυσαρέστησε αρκετά αριστερά πρόσωπα στο κόμμα, τα οποία αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η δημιουργία νέου κόμματος, παρά μόνο της νέας ΚΟ στο κοινοβούλιο με το όνομα “Νέα Αριστερά”».

Σε ερώτηση εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα δεχόταν ένα νέο ελληνικό αριστερό κόμμα στις τάξεις της, ο Μπάιερ απάντησε: «Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο νέο κόμμα. Οπότε η ερώτηση είναι υποθετική».

Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Μπάιερ σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «του έστειλα συγχαρητήρια επιστολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σεβόμαστε τις εσωτερικές διαδικασίες. Είναι αδύνατο να σχολιαστούν -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- οι εσωτερικές διαφορές που υπήρξαν στο κόμμα».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό του μέλλον, ο Μπάιερ σημείωσε: «Δεν είναι εύκολο να απαντήσω γιατί θεωρώ πραγματικά τον Τσίπρα ως καλό μου φίλο. Δεν είμαι σε θέση να του δώσω κάποια συμβουλή. Μπορεί να έχει διαφορετικά σχέδια για την προσωπική του ζωή».

«Πιστεύω ότι η αριστερά στην Ελλάδα θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της», συμπλήρωσε με νόημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter