EURACTIV: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν – Καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

EURACTIV: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν – Καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του ΡΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιογράφοι του EURACTIV Γαλλίας με αφορμή τόσο το τηλεφώνημα όσο και το γεγονός πως η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021, ρώτησαν τον Μακρόν αν αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας προς την ελληνική πλευρά.

Η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική και σημειώνουν πως «η απουσία κάποιας αναφοράς από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απειλής του casus bellis, έρχεται να προστεθεί στην αφωνία τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις».

Το EURACTIV υπογραμμίζει πως η υπογραφίσσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην «εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο αρ.2, της συμφωνίας για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του EURACTIV ο Μακρόν στο τηλεφώνημά του με τον τούρκο πρόεδρο εστίασε σε ζητήματα όπως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια «γρήγορη λύση».

Ο Μακρόν συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο την Πέμπτη (26 Μαΐου) και «τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυρίαρχης επιλογής αυτών των δύο χωρών» που έκαναν «ως απάντηση στην εξέλιξη του περιβάλλοντος ασφαλείας τους», ανέφερε το μέγαρο των Ηλυσίων, σημειώνει το EURACTIV.

Σε ότι αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να επεκτείνουν τις προσπάθειες «σε πνεύμα συντονισμού προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και να «καταστήσουν δυνατές τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τις οποίες εξαρτώνται πολλές χώρες για την επισιτιστική τους ασφάλεια», πρόσθεσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με το EURACTIV.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter