Euractiv -Τσεχία: Η μόνη χώρα που ζήτησε απ΄ την ΕΕ ανθρωπιστική βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Euractiv -Τσεχία: Η μόνη χώρα που ζήτησε απ΄ την ΕΕ ανθρωπιστική βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Τσεχία αποτελεί το μόνο κράτος της Κεντρικής και Αναλοτικής Ευρώπης το οποίο απευθύνθηκε στον Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ (EUAA) προκειμένου να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv. Από την έναρξη της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, 350.000 εκπατρισμένοι Ουκρανοί έχουν φτάσει στην Τσεχία.

«Ακολουθώντας τα σχέδια για την κρίση, η Τσεχική Δημοκρατία έχει ενεργοποιήσει όλα τα είδη διεθνούς υποστήριξης, μεταξύ άλλων μέσω της EUAA. Τώρα προετοιμάζουμε μια συγκεκριμένη μορφή αυτής της υποστήριξης, ιδίως την υλική υποστήριξη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ράκουσαν (STAN, ΕΛΚ) στο Aktuálně.cz, δημοσιογραφικό εταίρο της EURACTIV.cz.

Το δημοσίευμα του Euractive σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2022, η Οραγνισμός Ασύλου της ΕΕ (EUAA) αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και απέκτησε περισσότερες εξουσίες και προϋπολογισμό για την υποστήριξη των κρατών μελών στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τσεχία θέλει να χρησιμοποιήσει τις νέες υπηρεσίες της. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euractiv επικαλούμενο το Aktuálně.cz, η πρώην τσεχική κυβέρνηση δεν ήθελε να ενισχύσει την EUAA και ήθελε να ψηφίσει κατά της νέας εντολής της EUAA το 2021. Τελικά, η Πράγα δεν αντιτάχθηκε στο σχέδιο, αλλά απείχε μαζί με άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά την τελική ψηφοφορία.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας άφησε την αρνητική στάση του προκατόχου του απέναντι στην EUAA χωρίς κανένα σχόλιο.

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού αναμένεται να φτάσουν στην Τσεχία τις επόμενες εβδομάδες. Το Euractiv μάλιστα επικαλούμενο τον  Άνις Κάσαρ, εκπρόσωπο του Οργανισμού, που μίλησε στο Aktuálně.cz ότι η EUAA αναμένει την υπογραφή συμφωνίας με την τσεχική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες. «Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην Τσεχική Δημοκρατία μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε.

Είπε ότι θα πρέπει να φθάσουν 25 έως 30 εμπειρογνώμονες και να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως ο Κάσαρ επιβεβαίωσε ότι μόνο η Τσεχική Δημοκρατία έχει προσεγγίσει τον οργανισμό από την Κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: euractiv.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter