Euractiv: Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τα κοινοτικά κονδύλια μετά τη δίωξη Βαξεβάνη και την Ελευθερία του Τύπου

Euractiv: Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για τα κοινοτικά κονδύλια μετά τη δίωξη Βαξεβάνη και την Ελευθερία του Τύπου

Η δίωξη του Κώστα Βεξεβάνη για το σκάνδαλο της Νοvartis αλλά και της Γιάννας Παπαδάκου συνεχίζει να απασχολεί το διεθνή τύπο μετά και το χαρακτηρισμό ως «συμμορία» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σε εκτενές του δημοσίευμα η ιστοσελίδα Euractiv θέτει το ζήτημα των διώξεων σε αξιωματούχο της Κομισιόν για το κατά πόσο η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τα κοινοτικά κονδύλια. Ο αξιωματούχος αν και αρνείται «προς το παρόν» να σχολιάσει κάτι σχετικό με τις διώξεις καθώς όπως επισημαίνει «υπάρχουν εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες για αυτές τις υποθέσεις και ποτέ δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη μας»,  υπογραμμίζει ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς τομείς που καλύπτονται από την έκθεση για το κράτος δικαίου και παρέπεμψε την Euractiv στην έκθεση του 2021 για την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν κοινοτικά κονδύλια λόγω της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ετήσια Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021.

«Η ASGS αναφέρει ρητά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υποστηρικτικούς τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο για τις δημοκρατίες μας, ειδικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης όπου η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προωθεί τα μέσα ενημέρωσης ελευθερία και πλουραλισμός».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει μέτρα στα σχέδια ανάκαμψης για να βοηθήσουν στη στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι η Κομισιόν είναι πολύ πιθανό να προτείνει τη δέσμευση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή έχει ήδη παγώσει σε ξεχωριστή διαδικασία δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στη Βουδαπέστη από το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες.

Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος υπενθυμίζει επίσης, πως στα τέλη του 2021, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όταν πρόκειται για θέματα τύπου και υπενθυμίζει πως η χώρα δεν έχει ακόμη εξιχνιάσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter