Euractiv: Επιφυλάξεις από τη Γαλλία για τη «γρήγορη» ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Euractiv: Επιφυλάξεις από τη Γαλλία για τη «γρήγορη» ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Το Παρίσι είναι επιφυλακτικό για την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας για την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv.  Ένα γαλλικό «όχι» στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, θα μπορούσε να προκαλέσει διαιρέσεις εντός της ΕΕ, τονίζουν πηγές.

Διπλωματικές πηγές από το Παρίσι ανέφεραν ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις «εν καιρώ κρίσης» με τη Ρωσία.

«Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια διαιρεμένη ήπειρο και παράλληλα σε μια βαθιά ρήξη με τη Ρωσία», ανέφερε μια διπλωματική πηγή που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει τώρα το ζήτημα της διεύρυνσης εντός της ΕΕ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές τριβές, μια στιγμή που η Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στη Μόσχα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση η οποία μπορεί να ληφθεί προσωπικά μόνο από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, οι ακροδεξιοί υποψήφιοι Ζεμούρ και Λεπέν έχουν κάνει σημαία τη μη διεύρυνση της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος του Μακρόν είναι επίσης διαιρεμένοι. Δεν είναι σαφές εάν εκφράζουν πολιτικές απόψεις ή προσπαθούν να επικοινωνήσουν την γραμμή του Προέδρου.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, μέλος του κόμματος του Μακρόν (Renew Europe), τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Αντίθετα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφάν τόνισε ότι «η ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ σε λίγες εβδομάδες θα ήταν αντιπαραγωγική», υπονοώντας ότι ίσως προκαλέσει τη Ρωσία.

«Αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων», είπε.

Επίσης, στελέχη της Κομισιόν, ανέφεραν ότι εάν δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία, θα αποτελούσε «ηχηρό πολιτικό μήνυμα» για την μελλοντική ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και «μήνυμα ελπίδας για τον λαό της Ουκρανίας».

Παράλληλα, από την πλευρά της ΕΕ, θεωρούν ότι ένα τέτοιο καθεστώς θα επιτρέψει σε ένα βαθμό στην Κομισιόν να «επιτηρεί» πιο στενά την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταξύ των «27» ηγετών και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί.

Πηγές εκτιμούν ότι και το Βερολίνο δεν είναι «τόσο θερμό» στην ιδέα, καθώς γενικά απορρίπτει τις «ταχείες διαδικασίες».

Πηγή: euractiv.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter