Euro2020: Η Εθνική Αγγλίας γονατίζει ενάντια στην δεξιά πολιτική ορθότητα

Euro2020: Η Εθνική Αγγλίας γονατίζει ενάντια στην δεξιά πολιτική ορθότητα

Στους πρόσφατους φιλικούς αγώνες της Εθνικής Αγγλίας πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παρατηρήθηκε ότι αρκετοί από τους οπαδούς γιούχαραν κατά τη διάρκεια της χαρακτηριστικής κίνησης που κάνουν οι παίκτες πριν από κάθε πρώτο σφύριγμα, να γονατίζουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό.

Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις στον αγγλικό δημόσιο διάλογο, αφού ακόμα και συντηρητικοί βουλευτές και υπουργοί επικρίνουν την χειρονομία. Μια πιο διαλλακτική στάση τηρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος παρότρυνε τους οπαδούς να μην χλευάζουν την κίνηση.

Γονάτισε για να ορθώσει ανάστημα

Όλα ξεκίνησαν από τον Κόλιν Κέπερνικ. Σε έναν αγώνα του αμερικανικού football το 2016, ο αμερικανός αμυντικός γονάτισε κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πράξη του Κέπερνικ έγινε μια πολωτική χειρονομία, κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς πολίτες. Όμως, με μια ιδιοτροπία του διασυνδεδεμένου κόσμου μας, η διαμαρτυρία του έχει αναμφισβήτητα μεγάλη απήχηση και στη Βρετανία.

Μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις διαδηλώσεις Black Lives Matter του περασμένου καλοκαιριού στις ΗΠΑ, η διαμαρτυρία πέρασε τον Ατλαντικό, κι έγινε καθιερωμένη πρακτική καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, με τους παίκτες να πέφτουν στο ένα γόνατο πριν από τους αγώνες. Η νέα, ταλαντούχα και διαπολιτισμική ομάδα της Αγγλίας συνέχισε την πρακτική, όπως και άλλες ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, ειδικά αυτές που έχουν παίκτες αφρικανικής καταγωγής στις τάξεις τους.

Αντιδράσεις στην Αγγλία

Ένας αριθμός επικριτών αντιτίθενται στην χειρονομία καθώς τη θεωρούν πολιτική δήλωση που δεν έχει θέση στον αθλητισμό. Μάλιστα, η εκδήλωση της διαμαρτυρίας ενάντια στον ρατσισμό και η υποστήριξη του κινήματος Black Lives Matter διαστρέφεται από πολιτικούς ως υποστήριξη για την ομώνυμη ακτιβιστική οργάνωση.

Ο συντηρητικός βουλευτής Μπρένταν Κλαρκ-Σμιθ είπε ότι οι παίκτες της Εθνικής με το να γονατίζουν, υποστηρίζουν την «πτώση του καπιταλισμού, την αποχρηματοδότηση της αστυνομίας, την καταστροφή της πυρηνικής οικογένειας και την επίθεση στο Ισραήλ»!

Η υφυπουργός παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν είπε ότι η κίνηση αυτή «δημιουργεί διχασμό». Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν βγήκε από την μιντιακή του αφάνεια για να πει ότι οι παίκτες ενώνουν την χώρα με το να δείχνουν αλληλεγγύη ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Ο προπονητής της ομάδας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και ο αμυντικός της ομάδας Ταϊρόν Μινγκς δήλωσαν ότι ποτέ δεν υποστήριξαν τα πολιτικά προτάγματα της συγκεκριμένης οργάνωσης και ότι η χειρονομία έχει να κάνει με την αλληλοϋποστήριξη των παικτών.

Επίσης, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να γονατίζουν σε κάθε αγώνα του Euro2020, ενάντια στην δεξιά πολιτική ορθότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter