Eurobank: To χειρότερο τρίμηνο

Eurobank: To χειρότερο τρίμηνο

Η τράπεζα Εurobank ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πορεία της δεν ήταν καλύτερη από την πορεία της Εθνικής Οικονομίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κινήθηκε με οριακό αρνητικό πρόσημο το ίδιο διάστημα.

Για την Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το χειρότερο των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε πει κι ένας τραπεζίτης ότι η πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει συσχέτιση σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με την πορεία της οικονομίας. Ετσι εάν η Εθνική Οικονομία δεν ανακάμψει, τότε και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αρνητικές προκλήσεις.

Η τράπεζα πήγε ένα βήμα πίσω, αφού κρίσιμα μεγέθη επιδεινώθηκαν.

⦁ Tα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 1,9% σε 381 εκατ. ευρώ έναντι του τετάρτου τριμήνου 2016 και διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα έναντι του πρώτου τριμήνου του 2016.

⦁ Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ.

⦁ Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 372εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνιο του 2016.

⦁ Το ενεργητικό μειώθηκε σε 65,657 δισ. από 66,,393 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Τα κέρδη του τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 37 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ προήλθαν από διεθνείς δραστηριότητες. Τα 37 εκατ. ευρώ είναι το μικρότερο νούμερο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων: 38 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2016, 85 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2016, 46 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και 60 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016.

Εκεί που η τράπεζα τα πάει καλά σε σχέση με το 2016 είναι οι προμήθειες οι οποίες ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 22% έναντι 54 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2016. Ολες οι τράπεζες εμφανίζουν αυξημένες προμήθειες καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών περνάει μέσα από αυτές λόγω των capital controls και των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ετσι, όλοι πλέον ποντάρουν σε μία βελτίωση του κλίματος μετά την συμφωνία που θα περιορίσει τις αβεβαιότητες και θα ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα, έτσι ώστε οι τράπεζες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή να εξυγιάνουν επιχειρήσεις με τη συμβολή νέων κεφαλαίων και αργότερα να επωφεληθούν από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter