Eurogroup: Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα

Eurogroup: Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για την πάση θυσία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τους όρους που θέτουν οι δανειστές, συνέρχεται σήμερα το Eurogroup, όπου, όμως, είναι ήδη γνωστό, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. 

Αυτό που στην καλύτερη περίπτωση αναμένει η ελληνική πλευρά, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες έχουν σταματήσει από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, για την άνευ όρων αποδοχή των όρων που έχουν θέσει οι δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ δηλώσεων ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τα γνωστά διλήμματα και τις εκβιαστικές απειλές, με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων. Ένα σκηνικό γνώριμο στο ελληνικό κοινό, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε φορά τα τελευταία 7 χρόνια, όταν πρόκειται να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κινούνται οι χθεσινές δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος έθεσε ωμά το δίλημμα . Ή αποδέχεστε τους όρους που θέτουμε ως τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ή ξεχάστε τη συμφωνία, γιατί από το Μάρτη ανοίγει ο κρίσιμος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

Τι ζητάνε ευρωπαίοι και ΔΝΤ; Καταρχάς πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες από την ελληνική πλευρά, περί αποχώρησης του ως δανειστή και παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου. Και το δεύτερο και ζέον. Τη νομοθέτηση από σήμερα των μέτρων ύψους 4,5 – 5 δις. ευρώ που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη περίοδο…

Μήνυμα προς την ελληνική πλευρά έστειλε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Τρίτη για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Ελλάδας, έθεσε ζήτημα “εμπιστοσυνης” προς την ελληνική πλευρά και ζήτησε επίσπευση των διαπραγματεύσεων…

Σήμερα εξ’ άλλου, ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος» ενώ επαναφέρει το σενάριο του Grexit.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας, σε χθεσινή εκδήλωση, υποστήριξε ότι:

«αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου της Πιερίας, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι…. κάθε καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter