Eurogroup: Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία – Προς άμβλυνση των διαφορών με Γερμανία

Eurogroup: Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία – Προς άμβλυνση των διαφορών με Γερμανία

Προς την τελική ευθεία εισήλθε η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος πριν από λίγο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μετέχουν στις διαδικασίες του Λουξεμβούργου.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει για το ελληνικό χρέος ότι τα εναπομείναντα ύψους 5 δισεκατομμυρίων SMP και ANFAs θα καταβληθούν σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις των 500 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Ως προς το κρίσιμο θέμα της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας από το EFSF της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου συμφωνήθηκε η επιμήκυνσή τους με παράλληλη σημαντική χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ως προς το σκέλος αυτό υπήρξαν δύο προτάσεις:

  1. Του Γάλλου
    υπουργού Οικονομικών Λεμέρ που υποστηρίζεται από τον Σεντένο για
    επιμήκυνση των εν λόγω δανείων κατά 15 χρόνια ή πάνω από 10 με παράλληλη
    χρηματοδότηση της Ελλάδας με ποσόν περίπου 15 δις ευρώ
  2. Του Γερμανού
    υπουργού Οικονομικών Σόλτς για παράταση μικρότερη των 10 ετών με αυξημένη χρηματοδότηση
    τουλάχιστον 20 ετών

Το ΔΝΤ δια της κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν υιοθετηθεί η γερμανική πρόταση τότε το ελληνικό χρέος μεσοπρόθεσμα –δηλαδή για την επόμενη 8ετία καθίσταται βιώσιμο.

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το Eurogroup διέκοψε τη συζήτηση για την Ελλάδα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εμβάθυνσης της Νομισματικής Ένωσης και να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί με τους προτείνοντες Σολτς και Λεμέρ την τελική απόφαση.

Στη διαπραγμάτευση πλην του κ. Τσακαλώτου και των υπ. Οικονομικών Γερμανίας –Γαλλίας έλαβε μέρος ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Η αποχώρηση από τη σύνοδο της κ. Λαγκαρντ και η επανασυμμετοχή Τσακαλώτου, Σολτς, Λεμέρ, Σεντένο στην κεντρική διαδικασία πυροδότησε πληροφορίες για τελική συμφωνία με επιμήκυνση τουλάχιστον στα 8 πιθανώς και στα 10 χρόνια με χρηματοδότηση στην περιοχή των 20 δις ευρώ. Η συνεδρίαση συνεχίζεται και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter