Eurogroup: «Λευκός καπνός» από το Λουξεμβούργο – «Κλειδί» η ανάπτυξη – 8,5 δισ. η δόση

Eurogroup: «Λευκός καπνός» από το Λουξεμβούργο – «Κλειδί» η ανάπτυξη – 8,5 δισ. η δόση

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στο Λουξεμβούργο με συμφωνία για τη δόση και μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την Ανάπτυξη. Το κείμενο της συμφωνίας, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η δόση που θα λάβει η χώρα μας φτάνει τα 8,5 δισ. ευρώ όπου τα 6,9 δισ. θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. για τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου ενώ θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει αναφορά και στον γαλλικό «μηχανισμό προσαρμογής ανάπτυξης» στη λογική «Περισσότερη ανάπτυξη ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους, λιγότερη ανάπτυξη επιμήκυνση της αποπληρωμής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, μέχρι το 2022 ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει στο 3,5% και πέφτει στο 2% για τα επόμενα χρόνια.

Στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποφασίστηκε η επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF ως 15 έτη και η επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, μέχρι το τέλος του μήνα θα λάβει απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα με ποσό κάτω από 2 δισ. για χρονικό διάστημα ώστε να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα του ESM όταν και εφόσον ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το κείμενο της συμφωνίας, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/06/15/5942db0dcd3a185fa4206f4a.pdf

21:55 Η συνεδρίαση του Eurogroup έχει επίσημα ολοκληρωθεί με ομοφωνία για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε και στο Twitter ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Αναμένεται η έναρξη της συνέντευξης Τύπου από Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ.

Νωρίτερα: Πράσινο φως έδωσε νωρίτερα το EuroWorking Group για τη δόση ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο Euroworking Group συζητήθηκε το δάνειο που θα δοθεί στην Ελλάδα να κυμαίνεται από 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν η δόση να αγγίζει τα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Το ζητούμενο τώρα είναι αν στο Eurogroup θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο με βελτιωμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του EuroWorking Group, είναι η σειρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση του Eurogroup παρευρίσκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λακάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ δήλωσε προσερχόμενος ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δώσουν απάντηση στα αιτήματα της Ελλάδας και του ΔΝΤ για περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους. .

Βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση της δόσης εμφανίστηκε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα βρεθεί τρόπος συμμετοχής του ΔΝΤ. Όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επανέλθει στις αγορές.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Φυσικά ελπίζω ότι θα δούμε αποτελέσματα στη συνάντηση του Eurogroup που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω εκταμιεύσεις για την Ελλάδα, μετά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Την «αισιοδοξία» του εξέφρασε προσερχόμενος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM που προηγήθηκε του Eurogroup.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο διαμηνύει ότι αν δεν βρεθεί λύση θα κατατεθεί αμέσως αίτημα για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης (Eurosummit), κάτι που έκανε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Δείτε φωτογραφίες από το Eurogroup ΕΔΩ

21:45 Πληροφορίες από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε το Eurogroup 

21:20 Νίκος Παππάς: Τα αυριανά πρωτοσέλιδα είναι έτοιμα

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς ανέβασε το εξής Tweet:

«Αν κλείσει η συμφωνία: Τα πρωτοσέλιδα είναι από τώρα έτοιμα. “Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα”. Αν δεν κλείσει η συμφωνία: Καταστρέφεται η χώρα κλπ. κλπ. »

18:10 Αλέξης Τσίπρας: «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών να πηγαίνουν στις θέσεις τους

17.00 Κριστίν Λαγκάρντ: Ελπίδα για μια «καλή λύση»

Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν «σκληρά» τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο «εποικοδομητικό» γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις «αρχές» του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια καλή λύση μέχρι το τέλος της συνεδρίασης», υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ και δήλωσε «πάντα αισιόδοξη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

16:50 Πάντοαν: Αισιοδοξώ για γρήγορη συμφωνία

Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

16:36 Μπρουνό Λε Μερ: Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

16:20 Βάλντις Ντομπρόβσκις: Είμαι ευλόγως αισιόδοξος 

“Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

16:10 Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ: Η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση

Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

16:05 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Σήμερα συμφωνία για τη δόση 

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Kατά την άφιξή του στο Eurogroup o κ. Σόιμπλε αρνήθηκε τον «συμβιβασμό» και κατηγόρησε για την «καθυστέρηση» την Ελληνική πλευρά αφού -όπως είπε- δεν δέχθηκε την συμφωνία, τρεις βδομάδες πριν για να την επικοινωνήσει στην «κοινή γνώμη».

«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα».

16:00 Πίτερ Κάζιμιρ: Ο Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα με μια βαλίτσα χρήματα

Την ελπίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ. «Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».

15:39 Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η έκθεση του ESM επισημαίνει ότι όταν αυτά εφαρμοστούν πλήρως μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 5% , ως το 2060. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε καθαρή παρούσα αξία, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μειώνουν το βάρος του χρέους περίπου κατά 8,7% του ΑΕΠ.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης, ότι καταγράφηκε «υπεραπόδοση» των δημοσιονομικών στόχων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο Απρίλιο, υπερκαλύπτοντας τον στόχο για 0,5%. Επίσης, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάιο, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, ενώ το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι -0,5% και -0,3% ΑΕΠ αντίστοιχα.

Περισσότερα ΕΔΩ

14:05 Πιερ Μοσκοβισί: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία

Την πεποίθησή του ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εξέφρασε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω και ελπίζω ότι όχι μόνο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά και απολύτως αναγκαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί λήφθηκαν μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις, το αφορολόγητο και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, τώρα οι εταίροι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Η Κομισιόν, συνέχισε, είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε η οικονομία να ανακάμψει.

Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη συμφωνία, απάντησε ότι έχει γίνει δουλειά και πως ο ίδιος προσωπικά έχει μιλήσει με όλους του εμπλεκόμενους από την πλευρά των δανειστών αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία κοινά αποδεκτή από όλους και το που το θέλουμε στο πρόγραμμα και το Εurogroup είναι εδώ για να πάει τις αποφάσεις, είπε.

Θέλουμε μια συμφωνία που θα στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης και προς τις αγορές, τόνισε, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με το χρέος απάντησε ότι από τη σημερινή συζήτηση μπορεί να προκύψουν κάποιες θετικές παράμετροι.

14:02 Γερούν Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup θα δώσει σήμερα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους

Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

13:55 Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δήλωσε «αισιόδοξος» προσερχόμενος στον ESM

«Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: “Είμαι αισιόδοξος”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter