Eurogroup: Μαστίγιο και καρότο

Eurogroup: Μαστίγιο και καρότο

Τείχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση μέτρων με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα συνεχή χρόνια από το 2019 και εντεύθεν. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ απαίτησαν ρητά από την Αθήνα να αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Σε αδιέξοδο κατάληξε το Eurogroup στο θέμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς, όχι μόνο η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών δεν έγινε δυνατή – όπως επεδίωκε η Αθήνα – αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: ή νομοθετείτε σήμερα τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και περιορισμού του αφορολόγητου, ή παραμένει άδηλο πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ απαίτησαν ρητά από την Αθήνα να αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα δέκα χρόνια, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση Τσακαλώτου για επίτευξη πρωτογενών πλεονάσμάτων 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια.

Ουσιαστικά δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποδεχτεί το σύνολο των απαιτήσεων που από την πρώτη στιγμή έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές ως το επόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου, ή διαφορετικά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επεκτείνεται σε βάθος απροσδιόριστου χρόνου.

Μοσκοβισί: “Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου”

“Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου”, τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ανέφερε ότι “δυο – τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. “Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016”.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση. «Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF και του ESM υιοθέτησαν τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων και θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». «Μιλάμε για μια ανταλλαγή ομολόγων, μιλάμε για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο από τον EFSF και τον ESM προς τις ελληνικές τράπεζες, με ανταλλαγή συγκεκριμένων χρεογράφων».

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις έως την ολοκλήρωση του Eurogroup: ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter