Eurogroup: Συμφωνία με… χειροκροτήματα – Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ

Eurogroup: Συμφωνία με… χειροκροτήματα – Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, με τους 27 να «κλειδώνουν» συμφωνία ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την έξαρση του κορονοϊού.

Έπειτα από διαφωνίες, αναβολές επί αναβολών, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και… εκκλήσεις από Ιταλία και Ισπανία, ενάντια στην πολιτική της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της, έχουμε… συμφωνία. Δίχως «κορονο-ομόλογα», αλλά με άμεση διαθεσιμότητα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «απάντηση» στις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού στις χώρες της Ε.Ε.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Οι πρώτες πληροφορίες για το deal

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται διπλωματικές πηγές στο Reuters, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία ήρθαν σε συμφωνία όσον αφορά τη θέσπιση πακέτου στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το deal των τεσσάρων χωρών, που άνοιξε τον δρόμο και για το τελικό αποτελέσμα της τηλεδιάσκεψης, προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μάλιστα, οι γραμμές του ESM δεν συνδέονται με οικονομικούς όρους, όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

«Τριπλό δίχτυ ασφαλείας προσφέρει η συμφωνία»

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο χαρακτήρισε το deal των 27 ως μία «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter