Eurogroup: Χωρίς δόση λόγω προαπαιτουμένων – Εύσημα και κόντρα Τσακαλώτου – Ντράγκι

Eurogroup: Χωρίς δόση λόγω προαπαιτουμένων – Εύσημα και κόντρα Τσακαλώτου – Ντράγκι

Προς πλήρη επιβεβαίωση του Documento, ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά κ. Πιερ Μοσκβισί είπε μετά το πέρας του Εurogroup ότι το προσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα καταρτισθεί το αργότερο μέχρι το Eurogoup του ερχόμενου Ιουνίου.

Ωστόσο, η χώρα δεν έλαβε σήμερα την δόση στο πλαίσιο του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, διότι κάποια προαπαιτούμενα, κατά τους Ευρωπαίους και κυρίως τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, όπως οι πλειστηριασμοί και η άμεση εκτέλεσή τους δεν έχουν προχωρήσει. Αυτός ήταν και ο λόγος της ζωηρής συζήτησης που είχαν νωρίτερα την Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο. Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αρκέστηκε να πει ότι “κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές”.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του Ελληνικού προγράμματος είπε ακόμα ότι για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα prior actions. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος. Μόνο δυο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης, συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Όπως είπε η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Συμπλήρωσε πως το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και να εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσε στο προηγούμενο Eurogroup η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι το 99% της αξιολόγησης έχει κλείσει. Στο Ελληνικό σημείωσε ότι πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όπως είπε οι κινήσεις έγιναν αλλά το θέμα θα παρακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες.

Από την Ελληνική πλευρά πηγές ανέφεραν ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter