Euroleague: Η Ελλάδα «στέλνει» τους περισσότερους προπονητές σε Final Four

Euroleague: Η Ελλάδα «στέλνει» τους περισσότερους προπονητές σε Final Four

Η Ελλάδα έκτος από εκπληκτικούς παίκτες, παράγει και εξαιρετικούς προπονητές που πρωταγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης οδηγώντας αρκετές φορές τις ομάδες τους μέχρι το Final Four της Ευρωλίγκας.

Μάλιστα όσον αφορά την τελική τετράδα της διοργάνωσης, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια άκρως τιμητική πρωτιά, καθώς είναι η χώρα που στέλνει τους περισσότερους χεντ κόουτς στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού του θεσμού από το 1988 όπου και εμφανίστηκε στο καλεντάρι.

Τους περισσότερους προπονητές η Ελλάδα, ακολουθούν Ιταλία, Σερβία, Ισπανία και Κροατία

Πιο συγκεκριμένα, επτά διαφορετικοί Έλληνες τεχνικοί μέχρι στιγμής έχουν φτάσει σε Final Four Ευρωλίγκας, παραπάνω σε αριθμό από οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας συναδέλφους τους.

Στην φετινή τελική τετράδα την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Ιτούδης που συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν ως πρώτος προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (έχει λάβει μέρος και ως ασσίσταντ κόουτς του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό) έχοντας κατακτήσει έως τώρα το ένα από τα δυο τρόπαια της “ελληνικής σχολής” τεχνικών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Το άλλο ανήκει στον Γιώργο Μπαρτζώκα που έφτασε τρία χρόνια πριν τον Ιτούδη στην κορυφή, με τον Ολυμπιακό το 2013.

Πρώτος σε παρουσίες παραμένει ο Γιάννης Ιωαννίδης που έχει οδηγήσει τους Ολυμπιακό (δυο φορές), Άρη (τρεις φορές) και ΑΕΚ (μια φορά) στο μεγάλο ραντεβού του θεσμού, ενώ οι μόνοι Έλληνες προπονητές που έφτασαν εκεί με ξένες ομάδες είναι οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Λοκομοτίβ Κουμπάν αντίστοιχα.

Αμέσως μετά στην κατάταξη βρίσκεται η Ιταλία με έξι χεντ κόουτς σε Final Four, ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν οι Σερβία, Ισπανία και Κροατία με πέντε. Βέβαια οι Σέρβοι έχουν συνολικά τις περισσότερες συμμετοχές με 35, από τις οποίες 18 μετρά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είναι ο ρέκορντμαν παρουσιών, ενώ παράλληλα έχει κατακτήσει και τους πιο πολλούς τίτλους (9).

Δείτε με ένα κλικ εδώ τις χώρες με τις περισσότερες συμμετοχές προπονητών σε Final Four Ευρωλίγκας.

Συνολικά 13 χώρες έχουν στείλει έστω και έναν τεχνικό σε τελική τετράδα (!), την στιγμή που στην τελευταία θέση του συγκεκριμένου πίνακα βρίσκεται η Σλοβενία με έναν προπονητή.

Αναλυτικά οι χώρες με τους περισσότερους προπονητές σε Final Four (1988 μέχρι σήμερα):

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter