Euroleague: Top 100 παίκτες (Θέσεις 40-31)

Euroleague: Top 100 παίκτες (Θέσεις 40-31)

Για μια ακόμη χρονιά το Eurohoops παρουσιάζει τους Top 100 παίκτες της Ευρωλίγκας. Σειρά στην αντίστροφη μέτρηση παίρνουν οι θέσεις από το 40 μέχρι το 31.

Το Eurohoops παρουσιάζει το Top 100 των παικτών της Ευρωλίγκας, για την σεζόν 2019-20. Μία λίστα με συγκεκριμένα κριτήρια που κατατάσσει τους κορυφαίους παίκτες ενόψει της νέας σεζόν.

Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η επιλογή και η κατάταξη των αθλητών, είναι καθαρά υποκειμενικό, με τα στοιχεία να είναι μεν αντικειμενικά. Όμως πάντα, υπάρχει αρκετό ρίσκο με τους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες, ειδικά εκείνους που είναι άγνωστοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι παίκτες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Ευρωλίγκα, θα τοποθετηθούν σε χαμηλότερες θέσεις από τους πρωτοεμφανιζόμενους, που έχουν αγωνιστεί σε κάποιο αξιόλογο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η εμπειρία μετράει, αν αναλογιστούμε τις ουκ ολίγες περιπτώσεις αθλητών, ακόμα και παικτών του ΝΒΑ, που δεν απέδωσαν ανάλογα, λόγω του άγνωστου για εκείνους περιβάλλον στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Μέλος ομάδας που ανήκει στους διεκδικητές της Ευρωλίγκας ή ομάδας που είναι βασική υποψήφια για το Final Four, αυτόματα έχουν προτεραιότητα συγκριτικά με κάποιον άλλον παίκτη ίδια ποιότητας. Εξ ου και οι υψηλές θέσεις παικτών, που ανήκουν σε μεγαθήρια της διοργάνωσης, οι οποίες συχνά υπογράφουν αθλητές με μεγάλο ταλέντο. Τραυματισμοί επηρέασαν επίσης την κατάταξη.

Τα κριτήρια για τη διαμόρφωση του ετήσιου Eurohoops Top 100 άλλαξαν ελαφρώς φέτος. Επιτυχίες σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο δεν συνυπολογίζονται με την ίδια βαρύτητα σε σχέση με τα προηγούμενη έτη.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως ένας παίκτης που είναι στη λίστα δεν είναι απαραίτητα καλύτερος από έναν που δεν χώρεσε. Υπάρχουν πολλά κριτήρια που καθόρισαν την κατάταξη.

Τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι τα εξής:

1) Η ποιότητα του παίκτη σε συνδυασμό με τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής του που αναμένουμε να έχει στην ομάδα του.

2) Τη δυναμικότητα της ομάδας του. Τα μέλη των ομάδων που αναμένεται να βρεθούν στα playoffs και να αγωνιστούν στο Final Four, έχουν πλεονέκτημα λόγω της ποιότητάς του που συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες του συλλόγου.

3) Η απόδοση του παίκτη τη σεζόν 2018-19 και η συμβολή του στις επιτυχίες της ομάδας του.

4) Τα πεπραγμένα του παίκτη στην Ευρωλίγκα.

40. Τόμας Ερτέλ (Μπαρτσελόνα)

Έτος γέννησης: 1989

Θέση: Γκαρντ

Ύψος: 1.89

2018-2019 στατιστικά: 10.4 πόντους, 4.8 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ σε 21:07 λεπτά συμμετοχής σε 35 αγώνες Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα.

Ο Τόμας Ερτέλ αναμένεται να χάσει σχεδόν την μισή regular season της Ευρωλίγκας και να επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2020, λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο τον οποίο αποκόμισε στην προετοιμασία της Εθνικής Γαλλίας, εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που δεν βρίσκεται ψηλότερα στο top-100.

Ο Τόμας Ερτέλ πραγματοποίησε μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, την περυσινή σεζόν με την Μπαρτσελόνα, υπό τις οδηγίες του Σβέντισλαβ Πέσιτς. Ο Γάλλος γκαρντ, αποδείχθηκε πως είναι ο ηγέτης της ομάδας σε πολλές καταστάσεις στην Ευρωλίγκα και με την ποιότητα και την ικανότητα που διαθέτει στην δημιουργία και στο σκοράρισμα, βοήθησε τους “μπλαουγκράνα” να επιστρέψουν, στα playoffs της Ευρωλίγκας ξανά μετά το 2016.

Η φετινή έκδοση της Μπαρτσελόνα, φαντάζει η πιο ισχυρή την τελευταία δεκαετία και θα είναι ενδιαφέρον, το κατά πόσο θα συμπληρωθεί το… “παζλ” του ρόστερ της, με την επιστροφή του Ερτέλ στην δράση.

39. Γιάνις Στρέλνιεκς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Έτος γέννησης: 1989

Θέση: Γκαρντ

Ύψος: 1.91

2018-2019 στατιστικά: 8.8 πόντους, 2.0 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ σε 20:46 λεπτά συμμετοχής σε 20 αγώνες Ευρωλίγκας, με τον Ολυμπιακό.

Η σεζόν 2018-19 δεν τελείωσε με τον ιδανικό τρόπο, για τον Γιάνις Στρέλνιεκς, αφού τραυματίστηκε στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ματς της Λετονίας τον Φεβρουάριο και δεν επέστρεψε μέχρι το φινάλε της χρονιάς στα παρκέ.

Παρόλα αυτά, ο Στρέλνιεκς επιλέχθηκε από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2019, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ώστε να καλύψει μία θέση των γκαρντ στο ρόστερ, μετά μάλιστα και την φυγή των Νάντο Ντε Κολό και Σέρχι Ροντρίγκεθ. Αυτή η σεζόν ξεκινάει με μία μεγάλη πρόκληση για τον Λετονό γκαρντ, που έχει την ποιότητα επιθετικά να βοηθήσει με πολλούς τρόπους την ομάδα του.

Απλά θα πρέπει να βελτιωθεί και να βοηθήσει περισσότερο, στις κρίσιμες στιγμές των μεγάλων παιχνιδιών που θα έρθουν, για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

38. Αντριέν Μοερμάν (Αναντολού Εφές)

Έτος γέννησης: 1988

Θέση: Φόργουορντ

Ύψος: 2.02

2018-2019 στατιστικά: 12.0 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.1 κλεψίματα σε 29:04 λεπτά συμμετοχής σε 37 αγώνες Ευρωλίγκας, με την Αναντολού Εφές.

Αν οι μακροχρόνιοι τραυματισμοί δεν ήταν παράγοντας στην κατάταξη των παικτών, τότε πιθανότατα ο Αντριέν Μοερμάν θα βρισκόταν στο top-20. Γιατί τόσο καλός ήταν την προηγούμενη σεζόν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός, πως είχε τους καλύτερους αριθμούς και τις σπουδαιότερες εμφανίσεις της καριέρας του, αλλά και ότι έδωσε το παρών στο πρώτο του Final Four, με την Αναντολού Εφές στην Βιτόρια και μάλιστα ως φιναλίστ, μετά τον χαμένο τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Μοερμάν ήταν ο απόλυτος φόργουορντ, ένας σκόρερ που ευστοχούσε σε τρίποντα από την weak side, πόσταρε δυναμικά τους αντιπάλους του, παίρνοντας πλεονέκτημα και φθείροντας τους, δημιουργούσε χώρο στο παρκέ για το δίδυμο των Μίτσιτς και Λάρκιν, ενώ δημιουργούσε και μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Το να μαζεύει ριμπάουντ και να μονομαχεί για τις χαμένες μπάλες, είναι μία σπουδαία ικανότητα του Μοερμάν, κόντρα στις αντίπαλες άμυνες

37. Τζίμερ Φριντέτ (Παναθηναϊκός)

Έτος γέννησης: 1989

Θέση: Γκαρντ

Ύψος: 1.88

2018-2019 στατιστικά: 36.0 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, 2.6 κλεψίματα σε 40.4 λεπτά συμμετοχής σε 45 αγώνες της CBA, με τους Shanghai Sharks.

Ο Παναθηναϊκός ήθελε να προσθέσει στο ρόστερ του, έναν scoring guard, που θα αποτελούσε το ιδανικό συμπλήρωμα του Νικ Καλάθη. Το “τριφύλλι” κατάφερε να ολοκληρώσει μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές, των τελευταίων χρόνων, φέρνοντας τον Τζίμερ Φριντέτ στην Ευρώπη και στην Ευρωλίγκα, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ο Φριντέτ είναι ένας εκπληκτικός σκόρερ και ο Παναθηναϊκός περιμένει από αυτόν, πολλά εύστοχα καλάθια από όλες τις πλευρές του παρκέ και κάποιον που θα μπορέσει να “ανοίξει” τις αντίπαλες άμυνες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο σπουδαίο δημιουργικό παιχνίδι, του Νικ Καλάθη.

Το μόνο ερωτηματικό είναι το κατά πόσο θα προσαρμοστεί ο Φριντέτ σωματικά και τακτικά στο υψηλό επίπεδο αμυνών της Ευρωλίγκας, ειδικότερα αφού έχει περάσει αρκετές σεζόν στο πρωτάθλημα της Κίνας.

36. Μπράιαντ Ντάνστον (Αναντολού Εφές)

Έτος γέννησης: 1986

Θέση: Σέντερ

Ύψος: 2.03

2018-2019 στατιστικά: 8.9 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ σε 36 αγώνες Ευρωλίγκας, με την Αναντολού Εφές.

Ο Μπράιαντ Ντάνστον προέρχεται από την πιο επιτυχημένη του χρονιά με την Αναντολού Εφές, παρότι ήταν η τέταρτη του στον σύλλογο και βοήθησε την ομάδα του, να φτάσει μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Ντάνστον επιβεβαίωσε πως αποτελεί έναν από τους πιο, δυνατούς σέντερ της Ευρωλίγκα, από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση, με τον Ολυμπιακό το 2014. Υπέροχες pick n’ roll συνεργασίες, δυνατά σκριν, γρήγορες κινήσεις στην ρακέτα and και δυναμικά τελειώματα και παράλληλα εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, αλλοιώνοντας ή μπλοκάροντας αντίπαλα σουτ.

Η Εφές θα προσπαθήσει να επιστρέψει στα Final Four και ο Ντάνστον πλέον είναι ένας ηγέτης, στην τούρκικη ομάδα.

35. Σκότι Ουίλμπεκιν (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Έτος γέννησης: 1993

Θέση: Γκαρντ

‘Υψος: 1.88

2018-2019 στατιστικά: 12.9 πόντους, 3.1 ασίστ σε 24:47 λεπτά συμμετοχής σε 27 αγώνες Ευρωλίγκας, με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Σκότι Ουίλμπεκιν είχε μερικές απολαυστικές εμφανίσεις, στην επιστροφή του στην Ευρωλίγκα και στην πρώτη του σεζόν στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετά την κατάκτηση του EuroCup την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Παρόλα αυτά, υπήρχαν παιχνίδια που το σουτ ήταν… “εφιάλτης” για τον ίδιο, ειδικά την στιγμή που έχει μεγάλο κομμάτι του επιθετικού πλάνου της Μακάμπι στις πλάτες του.

Η Μακάμπι χρειάζεται από τον Ουίλμπεκιν να βρει τον ρυθμό του και να γίνεται ο ηγέτης του ρόστερ, ώστε να οδηγήσει τον σύλλογο σε μία επιτυχία στην Ευρωλίγκα μετά από χρόνια. Αν ωριμάσει τον τρόπο παιχνιδιού του, τότε ίσως πετύχει τον στόχο της η Μακάμπι, που είναι η επιστροφή στα playoffs.

34. Άντονι Γκιλ (Χίμκι)

Έτος γέννησης: 1992

Θέση: Φόργουορντ

Ύψος: 2.04

2018-2019 stats: 11.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ σε 26:39 λεπτά συμμετοχής σε 13 αγώνες Ευρωλίγκας, με την Χίμκι.

Το 2018-2019 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τον Άντονι Γκιλ, που προερχόταν από μία φανταστικά πρώτη χρονιά στην Ευρωλίγκα (2017-18). Ύστερα ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν.

Πλέον ο Γκιλ ετοιμάζεται για την επιστροφή του στην “αρένα” της Ευρωλίγκας, ώστε να αποδείξει τις ικανότητες του. Ο Αμερικανός φόργουορντ, είναι ένας two way παίκτης στο παρκέ, που μπορεί να ποστάρει τους αντιπάλους του ή να τους κερδίσει στο 1 vs 1 χάρη στην αθλητικότητα του, ενώ αποτελεί και έναν ικανότατο αμυντικό που μπορεί να μαρκάρει πολλούς αντιπάλους. Πάντως θα πρέπει να βελτιώσει το μακρινό του σουτ, αφού έχει μόλις 22,1 % (σε 16 προσπάθειες).

33. Γκουστάβο Αγιόν (Ζενίτ)

Έτος γέννησης: 1985

Θέση: Σέντερ

Ύψος: 2.08

2018-2019 στατιστικά: 8.3 πόντους, 6.0 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ σε 19:39 λεπτά συμμετοχής σε 31 συμμετοχές με την Ρεάλ Μαδρίτης, στην Ευρωλίγκα.

H Ζενίτ αν και πρωτάρα στην Ευρωλίγκα, κατάφερε να προσθέσει στο ρόστερ της, έναν superstar της διοργάνωσης. Παρότι δεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όταν πατάει στο παρκέ ο Μεξικανός ενθουσιάζει με το πολύ ποιοτικό και εντυπωσιακό του παιχνίδι.

Ο Αγιόν αποτελεί έναν από τους καλύτερους επιθετικούς ψηλούς εκτός από το NBA και διαθέτει τρομερό impact στο παιχνίδι του, βοηθώντας την Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει την Ευρωλίγκα το 2015 και το 2018. Μπορεί να “πληγώσει” τις αντίπαλες άμυνες είτε με την δημιουργία του είτε με το σκοράρισμα, ενώ αμυντικά βοηθάει πιέζοντας την μπάλα.

Με την εμπειρία του και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να βοηθήσει την Ζενίτ να γίνει μία ομάδα, που θα… συνηθίσει να κερδίζει.

32. Άνταμ Χάνγκα (Μπαρτσελόνα)

Έτος γέννησης: 1989

Θέση: Φόργουορντ

Ύψος: 2.00μ.

2018-2019 στατιστικά: 8.8 πόντοι, 4.0 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.1 κλεψίματα, 20:52 λεπτά σε 27 αγώνες στην Ευρωλίγκα με την Μπαρτσελόνα.

Ο Άνταμ Χάνγκα είναι ένας από τους παίκτες που μπορούν να μπουν στο παρκέ, να βγάλουν δύο άμυνες, να τρέξουν γρήγορα (πολύ γρήγορα) στον αιφνιδιασμό και να τελειώσουν τις φάσεις. Να γυρίσει το μομέντουμ ενός αγώνα υπέρ της ομάδας του σε αστραπιαίο χρόνο.

Αυτό και μόνο ίσως αρκεί για να καταδείξει την αξία του Ούγγρου. Ένας παίκτης με περίσσια ενέργεια, μία “κόλλα” που μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι, ο Χάνγκα θεωρείται παίκτης κλειδί. Ήταν και παραμένει τέτοιος.

31. Νίκολα Κάλινιτς (Φενέρ)

Έτος Γέννησης: 1991

Θέση: Φόργουορντ

Ύψος: 2.02μ.

2018-2019 στατιστικά: 9.6 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 25:27 λεπτά σε 35 αγαώνες της Ευρωλίγκας.

Μιλάει από μόνο του όταν είσαι ο αμυντικός ηγέτης μίας ομάδας που διέθετε το καλύτερο παθητικό (75,6 πόντοι) μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Ναι, ο λόγος γίνεται για τον Νίκολα Κάλινιτς.

Πέρα από το γεγονός ότι ήταν το Νο1 στην άμυνα της Φενέρ μαρκάροντας τους πάντες, ο Κάλινιτς κατάφερε πέρυσι να παράγει τα καλύτερα νούμερα του στην Ευρωλίγκα με 9,6 πόντους (ρεκόρ καριέρας) και σουτάροντας επίσης με ρεκόρ 39,8% από το τρίποντο.

Η επόμενη σεζόν μπορεί να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα για τον Κάλινιτς που θέλει να δει ξανά τη Φενέρ να διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωλίγκας.

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter