Euronews: Nέα πορεία για την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια κρίσης

Euronews: Nέα πορεία για την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια κρίσης

«Η άποψη της Ακρόπολης έχει γίνει για όλο τον κόσμο το σύμβολο ενός αβυσσαλέου χρέους, που συνοδεύεται από προγράμματα διάσωσης, 450 μεταρρυθμίσεις, τέσσερις κυβερνήσεις σε οκτώ χρόνια και λιτότητα … Αδιανόητο στον σύγχρονο κόσμο!», γράφει το Euronews.

Προσεκτικά και, παρά τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνουν στη ευρωζώνη για δεκαετίες, οι Έλληνες είναι έτοιμοι σήμερα να ακολουθήσουν, μαζί με την Ευρώπη, μια νέα πορεία μετά το πέρας ενός απίστευτου έπους», συνεχίζει το Euronews συνοψίζοντας τα βασικά στάδια από το 2009 ως την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Η Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία

Όπως τονίζει το Euronews για να βγει από τα μνημόνια, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η συνέχιση αυτής της πορείας σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας σημαίνει ότι οι φόροι θα παραμείνουν υψηλοί. Κάτι που δεν είναι ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές. Μπορουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λ.χ. στον τομέα της ναυτιλίας, να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων; Η εμπορική ναυτιλία άντεξε στη διάρκεια της μακράς καταιγίδας της οικονομικής κρίσης: εξακολουθεί να είναι η πρώτη στον κόσμο ως προς τη μεταφορική ικανότητα. Συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του στόλου μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην και περισσότερο από 15% του στόλου μεταφοράς χημικών προϊόντων.

Ο τομέας αυτός συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Το 2017, οι ναύλοι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 17% (ετήσια αύξηση), με συνολική αξία που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ. Προκειται για «εντυπωσιακά στοιχεία» τονίζει το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα πλοία που αντιστοιχούν στο 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας κίνησης βρίσκονται σε χέρια Ελλήνων πλοιοκτητών!». Ωστόσο, και αυτός ο τομέας, όπως και η ελληνική κοινωνία εν γένει εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, όπως η υπερβολική φορολογία, συνεχίζει. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη θα οικοδομηθεί στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρεται.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Αθανάσιος Ευαγγελάκης, φοβάται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση δεν θα επιλυθούν με το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. Η εμπορική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, αναφέρεται επίσης, ενώ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ένα στην τρία καταστήματα στην Αθήνα έκλεισε.

Τέλος, στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται παλαιότερη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Maithreyi Seetharaman και την εκπομπή Real Economy. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε στο Euronews το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Μίλησε για το νέο επενδυτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter