European Super League: «Πραξικόπημα των πλουσίων» – «Πόλεμος» των «12» με FIFA και UEFA – Όλες οι εξελίξεις

European Super League: «Πραξικόπημα των πλουσίων» – «Πόλεμος» των «12» με FIFA και UEFA – Όλες οι εξελίξεις

H φήμη της Κυριακής επαληθεύτηκε και οι διεργασίες δεκαετιών φτάνουν στην πραγμάτωση: γεννηθήτω European Super League! Πρόκειται για μία κλειστή ποδοσφαιρική Λίγκα, με συμμετοχή 12+3 από τους πλουσιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, που έσπευσαν να ανακοινώσουν την άμεση ίδρυση της ESL.

«Θα ξεκινήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση. Εάν δεν υπάρξουν θεσμικά εμπόδια, η σέντρα θα προγραμματιστεί για τον επόμενο Αύγουστο, με 20 συνολικά ομάδες. Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα.

Οι 12 ομάδες που συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη είναι οι ισπανικές Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, οι ιταλικές Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ και οι αγγλικές Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ.

Η ίδρυση της ESL ανακοινώθηκε επίσημα με μακροσκελή ανακοίνωση γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα. Ο ισχυρός ανήρ της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ θα είναι ο πρόεδρος της Λίγκας, με αντιπρόεδρο τον πρόεδρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζόελ Γκλέιζερ.

Διαβάστε τη συνέχεια: «Πραξικόπημα των πλουσίων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Μπάγερν, Λειψία και Πόρτο, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, φέρονται να είναι οι τρεις υποψήφιες ομάδες να συμπληρώσουν την 15άδα των «12» στην Super European League, που αναμένεται να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κι αν για την Πόρτο και τη Λειψία δεν υπάρχει κάτι περίεργο στις προθέσεις τους, αυτό που ξενίζει είναι η αλλαγή στάσης της Μπάγερν. Κι αυτό γιατί μέχρι το βράδι της Κυριακής ο σύλλογος της Βαυαρίας έδειχνε αντίθετος με τα σχέδια των «12», όπως άλλωστε και η Ντόρτμουντ.

Δείτε επίσης: «Πραξικόπημα των πλουσίων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

FIFA: «Απορρίπτουμε την European Super League»

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της ιδρυτικής επιστολής – «βόμβα» 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων για την περίφημη European Super League, η FIFA με ανακοίνωση της απάντησε επίσημα ότι απορρίπτει τη δημιουργία του «κλειστού» πρωταθλήματος και συστήνει “ψύχραιμο και εποικοδομητικό διάλογο” με όλες τις πλευρές.

Δείτε επίσης: FIFA: «Απορρίπτουμε την European Super League»

Αναλυτική η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

Το δίλημμα της UEFA στους «αντάρτες»

«Είτε θα αγωνίζονται στην European Super League είτε στα πρωταθλήματα των χωρών τους και τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Αυτοί αποφασίζουν…».

Το δίλημμα αυτό αναμένεται να τεθεί σήμερα κιόλας, σχεδόν τελεσιγραφικά, από FIFA, UEFA και Λίγκες, στα ιδρυτικά μέλη της European Super League αλλά και σε όποια άλλη ομάδα δηλώσει συμμετοχή στο κλειστό πρωτάθλημα των πλουσίων συλλόγων της Ευρώπης

Σήμερα (19/04) άλλωστε συνεδριάζει (ήταν προγραμματισμένο από μέρες) η UEFA για να οριστικοποιήσει το νέο τρόπο διεξαγωγής του Champions League από την περίοδο 2024-25.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αναμένεται να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση της κορυφαίας Διασυλλογικής διοργάνωσης η οποία θα περιλαμβάνει 36 ομάδες, αντί των 32 που ισχύει σήμερα. Βέβαια το πιο σοβαρό θέμα αμέσως μετά που θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι αυτό του «αντάρτικου των 12». Οπλο της UEFA είναι ότι έχει στο πλευρό της, τόσο την FIFA όσο και τις Λίγκες των χωρών μελών της και θα καλέσουν έτσι τους «αντάρτες να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, κάτι βέβαια που δεν βολεύει και δεν συμφέρει καμία πλευρά. Ούτε τους «12» ούτε την UEFA…

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, Premier League, La Liga και Serie A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα. Άλλωστε είναι οι τρείς Λίγκες από τις οποίες προέρχονται οι 12 ομάδες. Λέγεται μάλιστα, ότι θα θέσουν τους συλλόγους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου από τα εθνικά τους πρωταθλήματα…

Απειλή προσφυγής στα δικαστήρια κατά των FIFA/UEFA

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι 12 σύλλογοι της European Superleague και απειλούν με δικαστική προσφυγή κατά της FIFA και της UEFA. Σε επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, την οποία αποκαλύπτει το Associated Press, αναφέρεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Φέργκιουσον: «Απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια»

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με δήλωση του τάχθηκε κατά της ίδρυσης μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια διοργάνωση αποτελεί «απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε τα τελευταία 70 χρόνια». Ο Φέργκιουσον κατέκτησε τα πάντα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά έχει διαφορετική άποψη για την συμμετοχή της στο κλειστό πρωτάθλημα.

«Με την δημιουργία της Σούπερ Λίγκας μιλάμε για απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια. Στην εποχή μου στην Γιουνάιτεντ, παίξαμε σε τέσσερις τελικούς του Champions League και ήταν πάντα οι πιο ξεχωριστές βραδιές. Η Έβερτον ξοδεύει 500 εκατομμύρια λίρες για να χτίσει ένα νέο γήπεδο με τη φιλοδοξία να παίξει στο Champions League», δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός προπονητής και πρόσθεσε: «Οι οπαδοί λατρεύουν τον ανταγωνισμό ως έχει, Οταν ήμουν παίκτης της Ντανφέρμλιν στη δεκαετία του ’60 αλλά και προπονητής της Αμπερντίν για να φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης ήταν σαν να ανεβαίνεις το Έβερεστ».

Ξέσπασμα Γκάρι Νέβιλ: «Στόχος τους είναι η απληστία τους, τιμωρήστε τους…»

Λάβρος κατά των 12 συλλόγων και ειδικότερα κατά των έξι ομάδων της ζώρας του που συναποφάσισαν την ίδρυση της Super European League, εμφανίστηκε στο SkySports, ο σχολιαστής του βρετανικού σταθμού και παλιός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, Γκάρι Νέβιλ…

Ο παλαίμαχος άσος μίλησε με σκληρά λόγια για την κίνηση των «12» και ξέσπασε εκφράζοντας «τα αηδιαστικά συναισθήματα» που του προκάλεσε ακόμα και η αγαπημένη του ομάδα, η Γιουνάιτεντ…

«Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και 40 χρόνια, αλλά είμαι αηδιασμένος. Είμαι αηδιασμένος περισσότερο και με τη Λίβερπουλ που έχει μότο το You ‘ll never walk alone και πως είναι ο σύλλογος των οπαδών…» ξεκίνησε το σχόλιο του ο Νέβιλ και συνέχισε:

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που γεννήθηκε από εργάτες πριν από 100 χρόνια και τώρα φεύγουν σε μια Λίγκα δίχως ανταγωνισμό όπου δεν υπάρχει υποβιβασμός; Είναι ντροπή, πρέπει να το πολεμήσουμε αυτό που πάει να γίνει… Είναι ξεκάθαρη απλησία αυτό που πάει να γίνει.

Διαβάστε τη συνέχεια: Ξέσπασμα Γκάρι Νέβιλ κατά των «12»: «Στόχος τους είναι η απληστία τους, τιμωρήστε τους…» (Video)

Οπαδοί 5 αγγλικών συλλόγων για τη νέα Λίγκα: «Είναι η απόλυτη προδοσία»

Η ίδρυση της European Super League, φαίνεται πως δεν θα έχει πόλεμο μόνο από τις Διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές αλλά θα ξεσπάσουν και εμφύλιοι μεταξύ διοικήσεων και οπαδών των 12 ιδρυτικών κλαμπ.

Ηδη οι οπαδοί των πέντε από τους έξι αγγλικούς συλλόγους των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ δηλώνουν «προδομένοι» με αυτό που πάει να γίνει και μέσα από ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αντίθεση τους για την ίδρυση της νέας Λίγκας.

«Λένε να περιμένεις το απροσδόκητο, αλλά σήμερα τα μέλη των υποστηρικτών της Τσέλσι αλλά και οι υποστηρικτές του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει την απόλυτη προδοσία», έγραψαν χαρακτηριστικά οι οπαδοί της Τσέλσι.

Από την πλευρά τους οι οπαδοί της Άρσεναλ σχολίασαν: «Ο θάνατος της Άρσεναλ ως ένα αθλητικό σωματείο».

«Χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της THFC πρόδωσε τον σύλλογο, την ιστορία του και τη μαγεία που κάνει αυτό το παιχνίδι τόσο ξεχωριστό» έγραψαν στην ανακοίνωση τους οι οργανωμένοι φίλοι της Τότεναμ.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέφεραν: «Η υποβολή αυτών των προτάσεων χωρίς διαβούλευση με τους οπαδούς, και εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, όταν οι άνθρωποι πρέπει να είναι μαζί και να μην εξυπηρετούν τα εγωιστικά τους συμφέροντα, απλώς προσβάλει».

Τέλος, οι οπαδοί της Σίτι έγραψαν: «Αυτός ο νέος διαγωνισμός δεν έχει αθλητική αξία και φαίνεται να παρακινείται από την απληστία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter