Europol: Βέλγιο και Ολλανδία κόμβοι διακίνησης κοκαΐνης

Europol: Βέλγιο και Ολλανδία κόμβοι διακίνησης κοκαΐνης

Οι δύο χώρες της βόρειας Ευρώπης αποτελούν τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης κοκαΐνης, σύμφωνα με αναφορά της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, προσπερνώντας την Ισπανία ως την κύρια πύλη του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Αξιοποιώντας την αυξημένη προσφορά κοκαΐνης, κυρίως από την Κολομβία, οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου και κυρίως της Αμβέρσας για να αποστείλουν το ναρκωτικό στην Ολλανδία, από όπου διανέμεται στην Eυρώπη, αναφέρει η Europol. «Το επίκεντρο της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει μετατοπιστεί στα βόρεια», αναφέρει η έκθεση 27 σελίδων που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα, με έδρα την Βιέννη.

«Η αυξημένη χρήση εμπορευματοκιβωτίων που βασίζονται στα λιμάνια της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου έχει εδραιώσει τον ρόλο της Ολλανδίας ως σημείο εκκίνησης» συμπληρώνει η έκθεση ενώ προσθέτει ότι αυτό «οδήγησε τις ακτές της ηπειρωτικής Ευρώπης στη Βόρεια Θάλασσα να ξεπεράσουν την Ιβηρική χερσόνησο ως το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης που φτάνει στην Ευρώπη».

 

Μόνο πέρυσι, οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Αμβέρσα ανήλθαν σε περίπου 65,6 τόνους, ανέφερε η Europol στην έκθεση «Cocaine Insights». Τον Φεβρουάριο, η Γερμανία και το Βέλγιο κατέσχεσαν 23 τόνους σε αποστολές ρεκόρ. Ήταν κρυμμένοι σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες προμήθειες, ιδίως από την Κολομβία, όπου μια ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης με την αριστερίστικη ομάδα ανταρτών «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας» (FARC) άφησε την αγορά κατακερματισμένη και ανοιχτή σε αυξημένο ανταγωνισμό. Το FARC ήλεγχε ένα μέρος της περιοχής που καλλιεργούσε κόκα και ρύθμισε την πρόσβαση στην προμήθεια κοκαΐνης που διατίθεται στους μεσίτες και τους διεθνείς διακινητές. «Η ειρηνευτική συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της ολοκληρωμένης δομής της  διοίκησης του FARC και την εμφάνιση διαφόρων διασπασμένων ομάδων που ασκούν έλεγχο σε διάφορες περιοχές και την παραγωγή κοκαΐνης σε αυτές», ανέφερε. Αυτό με τη σειρά του «πολλαπλασίασε τις δυνατότητες για τον σχηματισμό νέων συμμαχιών», πρόσθεσε η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές συμμορίες ναρκωτικών άλλαξαν στρατηγική, σχηματίζοντας συμμαχίες με αυτές τις ομάδες «παρακάμπτοντας έτσι τον μεσάζοντα» και παίρνοντας την κοκαΐνη απευθείας από την πηγή. Οι ευρωπαϊκές συμμορίες ναρκωτικών λειτουργούσαν συχνά κατά οικογενειακό, εθνοτικό ή γλωσσικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων μαροκινών και αλβανικών συμμοριών ναρκωτικών, καθώς και της ιταλικής μαφιόζικης ομάδας «Ντρανγκέτα», αναφέρει η έκθεση.

Η κοκαΐνη έγινε πιο καθαρή και από το 2012 ανταγωνιζόταν τις αμερικανικές εισαγωγές στην ποιότητα. Μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι τώρα το δεύτερο πιο δημοφιλές ναρκωτικό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν περίπου 4,4 εκατομμύρια χρήστες τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει η έκθεση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter